KIRCALI: BİZ MADDELERİ MİLLETİMİZLE AÇIKCA PAYLAŞIYORUZ

Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleşen Başbakan Binali Yıldırım'ın “Çevre Projeleri Toplu Açılış Töreni" kapsamında Samsun'da Orta Karadeniz Temiz Hava Merkezi'nin açılışı gerçekleştirdi. Gerçekleşen açılışa AK Parti Samsun Milletvekili ve TBMM dilekçe komisyonu üyesi Orhan Kırcalı’da katıldı.

KIRCALI: BİZ MADDELERİ MİLLETİMİZLE AÇIKCA PAYLAŞIYORUZ

Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleşen Başbakan Binali Yıldırım'ın “Çevre Projeleri Toplu Açılış Töreni" kapsamında Samsun'da Orta Karadeniz Temiz Hava Merkezi'nin açılışı gerçekleştirdi. Gerçekleşen açılışa AK Parti Samsun Milletvekili ve TBMM dilekçe komisyonu üyesi Orhan Kırcalı’da katıldı.

Türkiye –Şili Parlamentoları dostluk grubu başkanı ve AK Parti Samsun Milletvekili Av.Orhan Kırcalı açılıştan sonra yaptığı açıklamada anayasa değişikliği maddeleri hakkında ise şu bilgileri verdi: Anayasa değişikliğinde ki maddelere ve içeriklerine baktığımız zaman rejim değil, hükümet modeli değişiyor. TBMM kapatılmıyor, aksine güçlendiriliyor, Koalisyonlar bitiyor, seçim istikrarları sağlanıyor, uzlaşma kültürü gelişiyor. Gençlerimize güven veriliyor. Biz halkımızdan bir şey saklamıyoruz. Yalan siyaset yerine, açık ve şeffaf siyaset yapıyoruz. Milletine inanan, milletinin faydası için çalışanlar halka karşı açık olur. İşte tüm açıklılığı ile bu maddeleri halkımızla paylaşıyoruz.

16 Nisan’da milletimizin iradesine sunulan anayasa değişiklikleriyle, Milletvekili seçilme yaşı 25’ten 18’e iniyor. Gençlerimize siyasette alan açılacak. Seçme ehliyetine sahip olan seçilme ehliyetine de sahip olacak. Gençlerin siyasete bakış açısı daha fazla yansıyacak. Biz gençlerimize güveniyoruz. Milletvekili sayısı 550’den 600’e çıkıyor Bu düzenlemeyle temsiliyet genişleyecek, artan nüfusun Mecliste temsili sağlanacak. Vatandaşımız kendi ilinde daha fazla temsilciye sahip olacak. Siyasette daha fazla temsil imkânı sağlanacak. Anayasa değişiklikleri ile Meclisimiz daha da güçleniyor kanunları hükümet değil milletvekilleri teklif ediyor. Kanun yapımında Meclis iradesi ön plana çıkıyor. Ayrıca Meclisin bilgi edinme ve denetim yolları korunuyor. Meclis araştırması, genel görüşme, Meclis soruşturması ve yazılı soru yöntemleri geçerliliğini sürdürüyor. Yazılı soruya hükümet üyeleri tarafından 15 gün içinde cevap verilmesi anayasal hüküm haline getiriliyor. Mecliste hazırlanıp kabul edilen kanunu Cumhurbaşkanı’nın geri göndermesi durumunda da son söz Meclisin oluyor. Meclis kanunu salt çoğunlukla aynen kabul edip tekrar gönderebiliyor. Yüce Meclisimiz ilk defa Hâkimler ve Savcılar Kurulu için üye seçme hakkı getiriliyor. Cumhurbaşkanlığı seçimi ve Meclis genel seçimi 5 yılda bir aynı gün yapılıyor. Meclis seçimleri 4 yılda birden 5 yılda bire çıkıyor. Meclis ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri aynı gün yapılıyor. Cumhurbaşkanlığı seçiminde iki turlu doğrudan seçim sistemi uygulanıyor. Bu yolla 5 yıllık kesintisiz istikrar dönemleri geliyor. Halkın gündemi sürekli seçimlerle meşgul edilmiyor. Erken seçim ihtimali azalıyor, kriz çözme ve uzlaşma kültürü ön plana çıkıyor. Birlikte yapılan seçimler, birlikte çalışma kültürünü de destekliyor. Cumhurbaşkanı veya Meclis seçimi yenileme kararı verirse, iki seçim aynı anda gerçekleşiyor. Cumhurbaşkanı’na ve Meclise, seçimleri yenileme yetkisi tanınıyor. Cumhurbaşkanı seçim kararı alabiliyor. Aynı şekilde Meclis de beşte üç çoğunlukla seçim kararı alabiliyor. İki seçim birlikte yapılıyor. Bu düzenleme esasen uzlaşma ve uyum getiriyor. Cumhurbaşkanı erken seçim kararı alırsa kendi süresini de kısaltmış oluyor. Birlikte erken seçim, sistem krizini önlüyor ve uzlaşma arayışının güvencesi oluyor.
AK Parti Samsun milletvekili ve Türkiye –Şili Parlamentoları dostluk grubu başkanı Av.Orhan Kırcalı Anayasa değişiklikleriyle ilgili yaptığı açıklamasını şöyle tamamladı: Cumhurbaşkanı’nın partisi ile ilişiği kesilmiyor. Milletin doğrudan Cumhurbaşkanı’nı seçmesi ile birlikte Cumhurbaşkanı’nın siyasi sorumluluğu doğuyor. Partili Cumhurbaşkanlığı ile siyaset daha samimi ve reel bir zemine kavuşmuş oluyor. Seçime partili olarak girip seçilen Cumhurbaşkanı’nın partisi ile ilişiğinin kesilmesi gerçekçi değildir. Cumhurbaşkanı’nın partili olması seçildikten sonra bütün milletin Cumhurbaşkanı olmasına engel değildir. Cumhurbaşkanı’na kararname çıkarma yetkisi veriliyor. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde çift başlılık ortadan kalkacağı için, şu an Bakanlar Kurulu’nda olan kararname çıkarma yetkisi, hükümetin başı olan Cumhurbaşkanı’na devrediliyor. Cumhurbaşkanı, idari düzenlemeleri Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yapıyor. Temel haklar, kişi hakları ve ödevleriyle siyasi haklar ve ödevler konusunda kararname çıkaramıyor. Anayasada kanunla düzenlenmesi öngörülen konularda kararname çıkaramıyor. Kanunda açıkça düzenlenen konularda kararname çıkaramıyor. Kararname ile kanunlar çeliştiğinde, kanun hükümleri uygulanıyor. Meclisin aynı konuda kanun çıkarması durumunda kararname hükümsüz hale geliyor. Kararnameler Meclisin ve Anayasa Mahkemesi’nin denetimine tabi oluyor. Sorumlu Cumhurbaşkanlığı geliyor. Cumhurbaşkanı’nın “sorumsuzluğu” ortadan kalkıyor, yani “yetkili ama sorumsuz” olmaktan çıkıyor. Cumhurbaşkanı’na denetim ve cezai sorumluluk geliyor. Hakkında soruşturma açılan Cumhurbaşkanı erken seçim kararı alamıyor. Yeni sistemde Cumhurbaşkanı Meclise ve millete karşı sorumlu oluyor. Bugünkü sistemde Cumhurbaşkanı’nın tek başına yaptığı işlemler yargı denetimine tabii değildir. Yeni sistemde Cumhurbaşkanı’nın bütün iş ve işlemleri yargı denetimine açılıyor. Yeni anayasa ile Yargı sivilleşiyor. Askeri yargı tümüyle kaldırılıyor Yargıda birlik geliyor. Asker ve sivil ayrımı ortadan kalkıyor. Vatandaşlarımızın hepsi aynı yargı kurumlarına tabi oluyor. Yargının bağımsızlığı ifadesine “tarafsızlığı” da ekleniyor. Yargının bağımsız olması yetmez, tarafsız da olması gerekir. Tarafsızlığı anayasal hüküm haline getiriyoruz. Anayasamıza eklenen bu ibare yargıya olan güveni arttıracaktır
Birilerinin uydurduğu yalanlar gibi rejim değişmiyor. Rejim değişiyor, tek adamlık ve diktatörlük geliyor, Meclis kapatılıyor gibi yalanlar çok ayıptır. Milletimize karşı yapılmış bir ayıptır. Değişen hükümet modelidir, TBMM kapanmıyor, kanunları yine meclisimiz yapıyor, daha etkin bir denetim mekanizmasına kavuşuyor kısacası meclisimiz daha da güçleniyor, yargı sivilleşiyor, tamamen tarafsız hale geliyor. Seçimlerde istikrar sağlanıyor, koalisyonlar dönemi bitiyor. Milletimizin iradesi ön plana çıkıyor. Hükümeti bir yerlerden emir alanlar değil, bizzat milletimizin kurmuş oluyor. Bu maddeler milletimizin ve ülkemizin faydasınadır. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada milletimizin faydasına çalışmaya devam edeceğiz. Milletimiz bu maddeleri incelediğinde hepsinin ülkemizin ve milletimizin yararına olduğuna karar verecektir. Biz yalanla değil doğrularla milletimizle buluşuyoruz.
 









Güncelleme Tarihi: 25 Şubat 2017, 17:14

Muhammet SÖYLEMEZ

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER