Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, TBMM Genel Kurulu'nda fındık fiyatlarındaki artışa ilişkin açıklamalarda bulundu.
USTA SORDU
Konuşmasında hükümet üyelerine seslenen Usta, "Bugün fındık fiyatları 8 lira 20 kuruş.
Fındık üreticisi mağdur değil mi?
Hiçbir önlem alınmadığına göre bir sorun yok mu?
Maliyetinin altında fındık satmaktan üreticinin memnun olduğunu mu düşünüyorsunuz?
Üretici bu yıl da mağdur oldu. Tek bir yabancı firma üreticinin bütün emeğini sömürdü. Buna sessiz mi kalacaksınız?
Gelecek yıl bu sorunla tekrar karşılaşmamamız için ne yapmayı planlıyorsunuz? Geçmişte ne yaptınız, önümüzdeki dönemde ne yapacaksınız?
Sürekli olarak on beş-yirmi yıl öncesine göre fındık fiyatlarının mukayesesi yapmanın üreticiye ne kazandırdığını düşünüyorsunuz?
Diyelim ki o güne göre iyileşti ama bugün maliyetin altında, sizin açıkladığınız fındık fiyatların altında. Sizin bu tutumunuz üreticinin mağduriyetini gideriyor mu?"
ÇÖZÜMÜ VAR!
Fındık üretiminde, işlenmesinde, ihracatında, iç ve dış fiyat oluşumunda ve pazarlamasında ciddi yapısal sorunlar olduğunu belirten Usta, yapıcı muhalefetin bir gereği olarak bu yapısal sorunların çözümüne yönelik atılacak adımları sıraladı:
"Yapılması gereken ilk şey, lisanslı depoculuğun yaygınlaştırılması.Üreticinin örgütlenmesi sağlanmalı.
Fındıkta fiyat garantisi verilmeli ve fındık fiyatları, sezon açılmadan önce açıklanmalı.
Fındıkta verimliliği artıracak tedbirler alınmalı. Bu anlamda, fındık alanlarının gençleştirilmesi ve küf gibi hastalıklarla etkin mücadele için tedbirler alınmalı.
Kontrolsüz fındık dikimine müsaade edilmemeli. Karadeniz Bölgesi'nde fındığı işleyecek yatırımlar teşvik edilmeli. Böylece fındığın katma değeri artırılarak daha fazla ihracat geliri ve istihdam sağlanacaktır.
Son olarak da ihracat fiyatlarının ülkemizde belirlenmesine yönelik tedbirler alınmalıdır."
BORÇLARININ ERTELENMESİNİ İSTİYORUM
Sel felaketi yüzünden mağdur olan fındık üreticilerinin borçlarını ödemekte zorluk çrktiklerini vurgulayan Usta,
"Ordu'da biliyorsunuz bir sel felaketi oldu. Bu sene rekolte düşüklüğü var. Oradaki sel felaketinden bizim Samsun, Ayvacık, Salıpazarı, Terme, Çarşamba ilçeleri de çok etkilendi. Bugün ziraat odası başkanları, muhtarlar bize de geldiler. Bakın, hepsinin şöyle de talepleri var. Bu selden dolayı ve rekolte düşüklüğünden dolayı borçları ödemekte ciddi sıkıntı çekiyorlar. Bu sadece bizim Samsun için değil; Ordu, Giresun ve Samsun'daki üreticilerin borçlarının ertelenmesi konusunda Hükûmetten bir talepleri var, Ziraat Bankası ve tarım kredi borçları başta olmak üzere böyle bir talepleri var ve bu talebin yerine getirilmesi konusunda da Hükûmete davette bulunmak istiyorum. "dedi.
Samsun Haber, Samsun Haberleri, Haber Samsun, Samsun, Haber, Son Dakika, Altinovagazete.com
Güncelleme Tarihi: 19 Ekim 2018, 17:29