CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek,” Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonunda Toprak Mahsulleri Ofisinin 2017-2018 yıllarına ait Sayıştay denetim raporlarının görüşmelerinde; yirmi yıl önce üretmiş olduğumuz ürünlerin tonajları altında yapılan üretimleri başarı olarak anlatıyorsunuz. 1990’lı yıllarda ülkemizde yaklaşık 22 milyon ton buğday üretimi yapılırken, bugün 20 milyon 500 bin ton buğday üretimini başarı olarak takdim ediliyor. 1990’lı yıllardaki üretim araçları ile bugün kullanılan araçların aynı olmadığı halde ve bu günkü anlatıma göre üretimin 40 milyon ton olması lazım.
Zeybek; Bundan kırk yıl önce ülkenin toprak yapısına göre, kırsal alanlara buğday ekimi yapılır, özellikle de hayvancılık için önemli olan samanın fazla elde edilmesi için; sarı buğday, karakılçık gibi türlerin ekimi yapılırdı. Şimdi, saman ithal eden ülke olduk, buda 18 yıllık iktidarın başarılarından biri oldu. 1990 ile 2000’li yıllarda ülkede yaklaşık 21-22 milyon ton buğday üretimi, 4- 5 milyon ton arpa üretimi yapılırken, bugünkü üretim rakamları ile karşılaştırdığımızda bir adım ileri gitmediğimizi, lafla üretimin artmadığını, üretimin artırılması için gerçekçi olarak tarıma teşviklerin sağlanması gerektiğini ifade ediyoruz. Üretici ürettiğinden kar etmeli, tüketicinin fiyatlardan en az etkilenmesi için gerekli sübvansiyonların sağlanması gerekir.
Zeybek; 1990’lı yıllarda 1 ton buğday satılıp 1ton 200 kilo 18-46 DAP gübresi alınırken 18-46 DAP gübresinin bu günkü 1 ton fiyatı 3000 TL şimdi bunun olanaksız olduğunu görüyoruz. Buğdayın tonunu 20 yıl öncesine eskâle etsek 1 ton buğday 3500 TL olması gerekir, girdi fiyatlarındaki aşırı artışlar üreticiyi sıkıntıya sokmakta ve hasat döneminde ithalat yapılması ile ithalatta gümrük vergilerinin sıfırlanmış olması üreticinin fiyatlar karşısında ezilmesi demektir. Ekim yapılmadan önce taban fiyatların açıklanması ile üreticinin hesabını yaparak üretim yaptırılması yanında ithalatı durdurduk bütün ihtiyaçlarımızı yerli üretimle karşılıyoruz, ülke üretiminin yeterli hale gelmesi gerekiyor. 2019 yılında ayçiçeği taban fiyatı 2.400-2.500 Liradan açıklandı, vatandaş 2.200 TL ‘ye ayçiçeğini satamadı. Yağlı tohumlar ve TMO olaya duyarsız kaldılar, bu yıl ayçiçeği üretimi düştü, ithalatta kurların yüksekliği fiyatları yükseltti. Yemde en büyük katkı ürünler; mısır, arpa fiyatları re güle edilerek üretici desteklenmelidir.”
MİLLİ ÜRÜNLERİMİZE SAHİP ÇIKLSIN
CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek;” Türkiye’de tarım ürünlerinin ihracında akla gelen ilk ürün “Fındık” tır. Dünyada fındık üretiminde ilk sıralarda olmamıza rağmen, fındık borsasının başka ülkelerde kurulması kabul edilemez. Fındık üretiminde ilk sırada olmamıza rağmen fiyatların belirlenmesinde etkin olamadığımızı görüyoruz. Stratejik ürünümüz fındığın daha çok üretilmesi için fiyatların dövize endekslenmesi ve ton fiyatının 4 bin dolar olarak açıklanması ile üretimin çok daha fazla olacağı açıktır. Aralık 2020 sonu Fındık alımlarının TMO tarafından durdurulmasını doğru bulmuyoruz, çiftçinin elindeki fındığın son gramına kadar TMO alım yapmalıdır. Fındıkta yabancı tekeller yerine TMO’nun aktif olarak görev alması ürünlerin gerçek değerine ulaşmasına ve Pazar payımızın artmasına neden olacaktır. Fındık dolarla ihraç edildiğine göre fiyatı da dolar üzerinden verilmelidir. Üreticilerin ürünlerinin değerlerini bulması ile gelecek yıllarda üretim artışlarını da beraberinde getireceğini düşünüyoruz. Üretim artışı için mutlaka gerçek olarak teşvikler sağlanmalıdır dedi.”
Samsun Haber, Samsun Haberleri, Haber Samsun, Samsun, Haber, Son Dakika, Altinovagazete.com