Samsun’da Milli Mücadelemizin 100. Yılı’ Konferansı İlgi Gördü

Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Konferans salonunda düzenlenen ‘Milli Mücadelemizin 100. Yılı’ konulu konferans ilgi gördü.

Samsun’da Milli Mücadelemizin 100. Yılı’ Konferansı İlgi Gördü

 
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Kaya Tuncer Çağlayan’ın konuşmacı olarak katıldığı programa, Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Ali ORUÇ, davetli konuklar, doktorlar, hastane personeli ve öğrenciler katıldı.

Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç.Dr. Ahmet Şen yapmış olduğu açılış konuşmasında; “Milli Mücadelemizin 100. Yılında Samsun’umuzda çok farklı etkinlikle devam etmekte, biz de bu etkinlikle bir katkımız olsun düşüncesiyle bugünkü toplantıyı tertip ediyoruz. Atatürk’ün Samsun’a çıktığı Bandırma Vapuru’nda 4 tane sağlıkçı vardı ve bunlardan bir tanesi sağlık memuru, 3 tanesi doktordu. Bugünkü toplantımızın ana düşüncesi ve temeli budur” ifadelerini kullandı.

Başhekim Doç.Dr. Ahmet Şen, “Samsun Eğitim ve Araştırma Hastane’mizin sloganını ‘Şifa Kapınız’. ‘Şifa Kapınız’ noktasını biz, yeni oluşturduk. Buradaki amacımız; ‘Kapı’ Anadolu kültüründe bir güvencedir, sizi dışarıdaki tehlikeden korur ve içeriden dışarıya güvenliğinizi alırsınız. Bir de tanıdığınız güvendiğiniz insanlara ‘burada da bir kapınız var’ anlamında size bir sadakat ve samimiyet anlamı da vardır. Biz de buraya tedavi için gelen, herhangi bir derdi, ızdırabı olan herkesin güvenebileceği ve şifa bulabileceği bir kapı olsun anlamında böyle bir slogan belirledik” diye konuştu. 

Başhekim Doç.Dr. Şen, “Milli Mücadelemiz 19 Mayıs 1919’da başladı, fakat bugün bitmedi, hala devam ediyor. Dolayısıyla halen devam eden Barış Pınarı Harekâtında görev yapan Mehmetçiklerimize ve buradan göndermiş olduğumuz Doktor arkadaşlarımıza kolaylıklar diliyorum” dedi.

Batılı devletlerin dini, ekonomik ve sosyal sebeplerle Anadolu toprakları üzerinde planları olduğunu ifade eden Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Kaya Tuncer Çağlayan; “Arap Yarımadası için yaptıkları planlar yürürlüğe girdi. Ama Anadolu'da yürürlüğe girmesine bu millet müsaade etmemiştir. Mustafa Kemal Paşa gibi yürekli bir paşa ve kendisi gibi inançlı dava arkadaşları sayesinde Milli Mücadele başlamıştır. Bugün de Barış Pınarı Harekâtıyla Suriye’de yapılmak istenen oyunu Türkiye bozmuştur. ”dedi.

Mustafa Kemal Atatürk'ü Samsun'a getiren sebepleri açıklayan Çağlayan, "İstanbul'un işgali ve hükümetin baskı altında olması nedeniyle İstanbul'da yapacak bir şeyin olmadığını Mustafa Kemal Paşa biliyordu. Güvendiği dava arkadaşlarıyla Anadolu'ya geçerek mücadeleyi başlatma fikrini günlerce konuştu. Halkına değer veren, inanan bir lider olarak halkın mücadeleye hazır ve gönüllü olduğunu gördüğünde harekete geçti" şeklinde konuştu.

18 kişiyle ve geniş yetkilerle Atatürk Samsun'a çıktığında Samsun'un Rum çetelerin ve İngilizlerin işgalinde olduğunu kaydeden Prof. Dr. Kaya Tuncer Çağlayan, Atatürk'ün Samsun'da kaldığı sürede yaptığı faaliyetleri anlattı. Samsun halkının Mustafa Kemal Atatürk'e büyük destek verdiğinin altını çizen Çağlayan, "Özellikle Samsun Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’ni şükranla anıyorum." dedi.

Prof. Dr. Kaya Tuncer Çağlayan'ın konuşmasının ardından konferans sona erdi.

Samsun Haber, Samsun Haberleri, Haber Samsun, Samsun, Haber, Son Dakika, Altinovagazete.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER