İlkadım Atatürk Kültür Merkezinde gerçekleşen program yoğun ilgi gördü. Programa Samsun Valimiz Sayın Osman KAYMAK, İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun ESEN, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcıları, İlçe Milli Eğitim Müdürleri, projeye dahil olan öğrenciler ve rehber öğretmenler katıldı.
“Hayata Şiirden Bakmak” teması altında verilen konferans öncesinde Şube Başkanı Hamdi YILDIZ açılış konuşması yaptı. Başkan YILDIZ konuşmasında; “ Bir Bilenle Bilge Nesil Projesi Okur-Yazar Buluşmaları” kapsamında Şair-Yazar Hayati İNANÇ beyefendiyi liseli gençlerimizle buluşturuyoruz. Okuyan, okuduğunu anlayan ve yorumlayan bir gençlik için böyle programlar yapmaya devam edeceğiz.” dedi.
“Can Veren Pervaneler” adı altında konferanslar veren Hayati İNANÇ, konuşmasına okumanın insana kazandırdığı meziyetlerden ve güzelliklerden söz ederek başladı.
Yazar Hayati İNANÇ, İstanbul kütüphanelerinde yarım asır ömür tüketen Tarihçi Arnold Toynbee, kendisine bu kadar zaman İstanbul kütüphanelerinde ne aradınız diye soranlara “ Şair Baki’nin memleketinde olmak yetmez mi” diyerek cevap verdiğini ve maalesef bizim bugün Şair Baki’yi tanımaktan ne kadar uzakta olduğumuzu vurguladı.
Hayati İNANÇ konuşmasının devamında özellikle gençlere hayat ölçüsü olacak tavsiyelerde bulundu. Divan Edebiyatı şairleri Fuzuli, Baki, Nabi ve Necip Fazıl KISAKÜREK’ten beyitler dile getirdi.
Ölüm temasını şairlerin beyitlerinden örnekler vererek anlatan Hayati İNANÇ, ölümün yok oluş değil ebedi bir hayata doğuş olduğunu, ölümden endişelenmenin yersiz olduğunu ifade ederek, “Beden bir kapsüldür, ölüm ruhun beden kapsülünden ayrılmasıdır. Sonsuz hayat garanti, esas mesele o hayatın saadet mi, felaket mi olacağı. Ölüm olmazsa dünya çekilmez. Ölüme çare arayanlar boşuna zahmet çekmesinler. ‘Ölüm güzel şey budur perde ardından haber, Hiç güzel olmasaydı ölür müydü peygamber’ ‘Ölüm ölene bayram, bayrama sevinmek var, Oh ne güzel bayramda tahta ata binmek var.’ ‘Ebedi gençlik ölüm desem kimse inanmaz. Taş ihtiyarlar, selvi çürür, ölüm yıpranmaz.’” dedi.
Yazar İNANÇ, “ Arapça ilim dilidir, Farsça sohbet dilidir, Türkçe ise devlet dilidir. Diğer bir ifadeyle Arapça Ulemanın dilidir, Farsça Evliyanın dilidir Türkçe ise Ümeranın dilidir. Biz bu üç dili bir araya getirerek muhteşem bir kültür meydana getirmişiz.
Samsun Haber, Samsun Haberleri, Haber Samsun, Samsun, Haber, Son Dakika, Altinovagazete.com