“Üretime bu kadar muhtaç olduğumuz bir dönemde, çiftçilerimizin büyük bir kısmının kabusu olan ÇKS'deki eksikler hala giderilmiş değil. Tarım yaptığı halde Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıt olamayan çiftçilerimizin toplam tarım üretimi içerisindeki oranı %30'lardadır.” diyen Usta, orman özelliği olmayan orman arazilerinde tarım yapan, ekim yapıldığı halde miraşçılarla anlaşmazlık yaşayan ve on yıllardır fındık arazisi olarak kullanılan fakat 2B'ye dahi dahil edilmeyen fındık arazilerinde üretim yapan çiftçilerin ÇKS kaydında sorun yaşadığını vurguladı.
15 SENE GEÇMESİNE RAĞMEN HALA ÇİFTÇİNİN DERDİNE DERMAN OLAMAMAKTADIR
“2005 yılında başlayan ÇKS uygulaması, üzerinden 15 sene geçmesine rağmen hala çiftçinin derdine derman olamamaktadır.” diyen Usta, “ÇKS kaydı olmayan çiftçi devletin verdiği desteklerden yararlanamadığı gibi TARSİM (Tarım Sigortaları Havuzu) üzerinden tarım sigortası da yaptıramamaktadır.” diye ekledi.
VERİLEN ÖNERGE KABUL EDİLMEMİŞTİR
Usta, “Yaşanacak bir afette karşılaşılacak mağduriyet göz önüne alındığında konunun acilen ele alınması gerektiği ortadadır. Nitekim Kanun Teklifi, 24.07.2020 tarih ve 2/2985 esas numarasıyla TBMM'ye gelmiş, komisyonda görüşülmüştür. Ancak orada da verilen önerge kabul edilmemiştir.” dedi.
TARIM VE ORMAN BAKANI BEKİR PAKDEMİRLİ'YE ÇAĞRI
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye çağrıda bulunan Usta, “Raporun Meclis tatile girmeden, ivedilikle Genel Kurula getirilmesi ve komisyondan çıkmayan ÇKS mağduriyetinin, Genel Kurulda giderilmesi gerekmektedir. Bu işi daha fazla ertelemek çiftçilerimizin emeğine ihanet olacaktır!” diye vurguladı.
Samsun Haber, Samsun Haberleri, Haber Samsun, Samsun, Haber, Son Dakika, Altinovagazete.com