KASTAMONU (AA) - Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, "Bu coğrafyada oynanan büyük oyunu bozmak için Türkiye güçlü olmalı." dedi.
Kurtulmuş, 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti Kastamonu Lansman Programı'nda yaptığı konuşmada, "Türk Dünyası Başkenti" unvanının Kastamonu'ya hayırlı uğurlu olmasını diledi.
Bugüne kadar 6 kentin kültür başkenti olduğuna işaret eden Kurtulmuş, "Bu süre zarfında çeşitli etkinlikler, konserler, paneller, geziler olacak. Elliye yakın faaliyet planlandı. Uluslararası arenada Kastamonu ve Türk kültürünün tanınması için çalışmalar yapacağız. Kastamonu bu unvanı çoktan hak etti." diye konuştu.
Anadolu'nun kılıçla Türk yurdu yapılmadığını belirten Kurtulmuş, Anadolu'nun ondan evvel Hacı Bayram-ı Veli, Hacı Bektaş-ı Veli, Şeyh Şaban-ı Veli gibi gönül erenlerinin, Horasan erenlerinin elleriyle yoğurulduğunu ifade etti.
Şeyh Şaban-ı Veli'nin hem Kastamonu hem de Türkiye için önemli bir değer olduğunu vurgulayan Kurtulmuş,"Şeyh Şaban-ı Veli'yi anma etkinliklerini bu yıldan sonra Kültür ve Turizm Bakanlığının himayesinde yapılacağını, Konya'daki Şeb-i Arus şenliklerine benzer şekilde dünya çapında bir tören haline getireceklerini söyledi.
Bakan Kurtulmuş, Anadolu'nun dünyanın en zengin kültürel mirasına sahip olduğunun altını çizerek, şunları dile getirdi:
"Türkiye diye üzerine bastığımız bu aziz vatan, hiç şüphesiz dünyanın en büyük kültürel mirasına sahip coğrafyadır. Asırlar boyunca 24 medeniyete ev sahipliği yaptı. Bu medeniyetlerden eserler kaldı. Tarih bize kültürel bağımsızlığı olmayan ülkelerin ekonomik ve siyasal bağımsızlıklarının olmayacağını göstermiştir. Dünyaya yön vermiş medeniyetlerin varislerinin kültürel anlamda da çok güçlü olması lazım."
Türkiye'nin bulunduğu coğrafyada önemli konumda olduğuna işaret eden Kurtulmuş, şöyle devam etti:
"Bu coğrafyada oynanan büyük oyunu bozmak için Türkiye güçlü olmalı. Emperyalistler Osmanlı yıkıldığından beri bu coğrafyada oyunlar oynuyor. Osmanlı coğrafyasından 30'a yakın ülke çıkardılar. Sınırları da çizerken maalesef 100 yıl sonrasını hesap ederek yaptılar. 'Gün gelecek burada bir iç savaş çıkartacağız ve Türkiye'nin başını belaya sokacağız' diye o günden hesap yapıyorlardı. İslam coğrafyasında ve özellikle bizim bu coğrafyadaki sınırların çoğunu sorunlu olarak bıraktılar. Sadece sınırlar değil halklar arasında da fitneler oluşturmaya çalıştılar. Ders kitaplarında, günlük lisanda Türk'ü Kürt'e, Kürt'ü Arap'a, Arap'ı Türk'e düşman etmeye çalıştılar. Bu oyunları onlarca yıldır yaşıyoruz."
Emperyalistlerin sınırları böldüklerini ancak halkların gönüllerini ve birlikteliğini ayırmayı başaramadıklarını vurgulayan Kurtulmuş, şunları kaydetti:
"Et ve tırnak gibi bir araya gelmiş olan Türk'ü Kürt'ten, Türk'ü Arap'tan nasıl ayıracaklar. Oyunun ikinci perdesinde bunu yapmaya çalışıyorlar. Etnik köken üzerinden insanları bölmeye çalışıyorlar. Suriye'yi, Irak'ı görüyorsunuz. Mezhep meşrep üzerinden bölüyor. Bölerek bu coğrafyayı itibarsızlaştırmak ve bu coğrafyanın insanlarını inisiyatif kullanamaz köleler haline getirmek istiyorlar. Bu oyunu bozacak tek ülke Türkiye. Türkiye, büyük oyunu bozacağını ilan ettiği için başı beladan kurtulmuyor. Onun için 40 yıldır PKK'yı başımıza bela ediyorlar. Yetmiyor sınır ötesindeki PKK'ya 4 bine yakın tırla silah gönderiyorlar. Yetmiyor FETÖ'yü millete karşı darbe yapacak hale getiriyorlar. Güçlü bir Türkiye olmasın istiyorlar. Ekonomik gücünü oluşturan, dünyaya borcu olmayan, söz sahibi olan bir Türkiye olmasını istemiyorlar."
Kastamonu ve TÜRKSOY tanıtım filminin gösterildiği programda Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara Türk Dünyası Müzik Topluluğu konser verdi. Kastamonu Belediyesi Halk Oyunları Topluluğu ile Kastamonu Üniversitesi Türk Dünyası Folklor Topluluğu'nun gösterisi ilgiyle izlendi.
Programa, Kastamonu Valisi Yaşar Karadeniz, AK Parti Kastamonu Milletvekilleri Hakkı Köylü, Murat Demir ve Metin Çelik, Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı.