Bir grubuna früktozlu bir grubuna ise aynı enerjide glukozlu diyet verilen farelerde, früktoz grubundakilerde kilo alımı, karaciğer ve yağ kitlesinin arttığı, fiziksel aktivitenin ise azaldığı belirlendi.
Buna karşılık hipokampal nörogenesis ve bilişsel-motor performanslarda bir farklılık bulunmadı.
Bu sonuçlar, früktozun fazla enerji alımından bağımsız olarak beyni etkilemeden fiziksel aktiviteyi azaltmak suretiyle kilo ve yağ dokusu artışına sebep olduğunu gösteriyor.
İnsanlar üzerinde yapılan çalışmalarda da fruktozun vücut ağırlığını, yağlı doku ve karaciğerde yağ birikimini, insülin direncini, dislipidemiyi artırdığı gösterilmişti.
Fruktoz, glukozun aksine karaciğerde metabolize oluyor ve hiperlidemiye yol açıyor.
Batı diyetinde früktoz tüketiminin bilhassa son 40 senede giderek arttığına ve total enerji alımının yüzde 10’ unu oluşturacak seviyeye geldiğine dikkatinizi çekerim.
Gelelim neticeye
Obezitedeki artışın önemli sebeplerinden birinin de basit şekerlerin daha fazla tüketilmesi olduğu zaten biliniyordu ama bu çalışma da asıl suçlunun glukoz değil früktoz olduğunu gözler önüne seriyor.
Tüm dünya kolesterol suçlanarak hayvansal yağlardan uzaklaştırıldı, tahıllara, karbonhidratlara talim ettirildi, obezite, diyabet, kanserler ve tüm kronik hastalıklar çığ gibi arttı.
Gelin de fruktozu dilinden düşürmeyen Karatay’a hak vermeyin!