Obeziteden Dolayı Artık Çocuklara Bile Kalça ve Diz Protezi Takılıyor

Obezite bir salgın gibi tüm dünyaya yayılıyor ve bundan maalesef çocuklarımız da nasibini alıyor.“Çocuktur, gelişmesi lazım, fazla kilolarını nasıl olsa verir, bırakın yesin içsin” düşüncesi doğru değildir.

BİR: Çocuklukta kazanılan beslenme alışkanlıkları tüm ömür boyu devam eder.

İKİ: Fazla kilo ve obezite tip 2 diyabet için en büyük risk faktörüdür.

Bu artışın özellikle genç erişkin ve orta yaşlılarda olmadı dikkat çekiyor.

NHS Digital’ in istatistiklerine göre 2014 senesinden beri 10-19 yaş arası 10 çocuğa fazla kilolarının sebep olduğu hasardan dolayı kalça protezi ve bunların ikisine de ayrıca diz protezi takıldı.

20 li yaşlardaki 86 kişiye kalça protezi ve 11’ine diz protezi takıldı. Liverpool Üniversitesinin bir araştırmasında obez çocuklarda femur başı epifiz kayması (slipped capital femoral epiphysis=SCFE) adıyla bilinen ağrılı kalça hastalığı riskinin arttığı ortaya çıkmıştı.

İngiltere’ de her sene çoğu fazla kilolu veya obez olan 500 kadar gençte teşhis bu hastalık teşhis edilmektedir.

SCFE teşhis edilen her çocuğa vidalı kalça cerrahisi yapılması gerekiyor; bazılarında kalça başı o kadar çok harap olmuş oluyor ki bunların çoğuna birkaç sene içinde protez gerekiyor.

Erken yaşlarda protez konan çocuk ve gençlere, bunlar ömür boyu dayanmadıkları için protezin en azından bir kere değiştirilmesi gerekiyor.

NHS verilerine göre çocukların yüzde 9.6’ sı okula başladıklarında ciddi şekilde obez oluyorlar ve 10-12 yaşlarında bu oran yüzde 11.2’ ye çıkıyor.

Obezite ve sebep olduğu kanser, kalp hastalığı ve diyabet, eklem hastalıkları NHS’ nin iflasına yol açabilecek boyutlara ulaşmasından endişe ediliyor.

Gelelim neticeye

Aklımızı başımıza alalım, çocuklarımızın da adam gibi beslenmesi gerektiğini unutmayalım.

YORUM EKLE