“O İddia Doğru Değilmiş” Demek Yetmez!

Habertürk’ te Kübra Par’ ın köşesinde yer alan “Neyse ki o iddia doğru değilmiş” başlıklı yazıda da anlatıldığı gibi profesör bir hanım şu tiviti atmış:

“Bir arkadaşım BBC’de izlemiş. Pakistan ve Hindistan’dan ülkelerine dönmek isteyen İngiliz vatandaşları, indiklerinde 10 gün süreyle, kendi ceplerinden pahalı otellerde karantinada kalmak yerine, önce Türkiye’de 10 gün ucuz tatil yapıp sonra gidiyorlarmış.”

“İşte size yeni varyant.” diye ekleyerek de tivitin üzerine benzin döküyor!

Kübra Par da araştırmacı gazetecilik ! yapıyor: “Böyle bir durum var mı” diye Sağlık Bakanlığı’ na soruyor ve bu iddianın doğru olmadığını öğreniyor.

Neyse ki o iddia doğru değilmiş” diye de okurlarına ferahlık veriyor ama insanların moralini bozmaktan başka hiçbir işe yaramayan üstelik de doğru olmadığını bildirdiği iddiayı yazan hanım profesöre tek kelime bile etmiyor.

Hanımlar arası dayanışma diyebilirsiniz ama benim söyleyeceklerim var.

Bir akademisyene adını bile vermediği bir arkadaşının sözlerini kaynak göstererek böyle bir tivit atmayı yakıştıramadım.

Bu iddiayı dile getirmekte başka bir maksadı yoksa yani boş bulunup böyle bir tivit atmışsa takipçilerine durumu bildirmesi ve özür dilemesi gerekir.

Bir arkadaşım izlemiş“, “böyle bir duyum aldım” gibi ifadeler ancak kahvehane sohbetlerinde dillendirilebilir.

“Bilim insanları” iddialarını ispatlamakla, kaynak bildirmekle mükelleftirler.

Gelelim neticeye

Tıbbın nasıl dibine kadar siyaset ve ticarete bulandığına bir kere daha şahit olduğumuz, Dünya Sağlık Teşkilatı Başkanı Ghebreyesus’ un bile “Feci bir ahlâki çöküşün eşiğindeyiz” dediği şu pandemi günlerinde “bilim insanlarının” her zamankinden daha çok dikkatli olmaları gerekiyor.

Ağızlarından çıkan her söze, kalemlerinden çıkan her kelimeye özen göstermeleri şart.

Yanlış, eksik veya manipüle edilmiş bilgilerin topluma aktarılması onarılmaz hasarlar yapıyor.

Bilim dünyası halkta bilime olan güvensizliğin sebebini birazda kendinde aramalıdır.

Hadi gelin de bu profesörün iddialarına güvenin!

NOT: Doğruluğundan şüphe olmayan böyle bir iddia kaynağını vererek dile getirilebilir.

***

Habertürk’ te Kübra Par‘ ın köşesinden:

Covid 19 salgınında dünyanın yeni kâbusu Hindistan varyantı… Hindistan’da büyük bir insanlık dramı yaşanırken, diğer ülkeler de bu varyantın ülkelerine girişini engellemek için Hindistan’dan gelenlere karantina uyguluyor.

Prof. Dr. Bengi Başer, dün sosyal medyada vahim bir iddia attı ortaya.

Bir arkadaşım BBC’de izlemiş. Pakistan ve Hindistan’dan ülkelerine dönmek isteyen İngiliz vatandaşları, indiklerinde 10 gün süreyle, kendi ceplerinden pahalı otellerde karantinada kalmak yerine, önce Türkiye’de 10 gün ucuz tatil yapıp sonra gidiyorlarmış. İşte size yeni varyant” diye bir tweet attı.

Eğer bu iddia doğruysa yani biz Hindistan’dan gelenleri sadece PCR testi yapıp içeri alıyorsak, hastalığı orada yeni kapmış kişiler Türkiye’de yeni varyantı hızla yayabilirdi.

“Böyle bir durum var mı?” diye Sağlık Bakanlığı’na sordum.

Neyse ki o iddia doğru değilmiş. Güney Afrika, Brezilya ve Hindistan’dan gelenlere 14 gün karantina uyguluyormuşuz.

Güney Afrika ve Brezilya’dan gelenlerin 10’uncu günde PCR testi negatif çıkarsa karantina sonlandırılabiliyormuş. Ama Hindistan’dan gelenlere kesin olarak 14 gün kuralı uygulanıyormuş.

“Pakistan varyantı diye bir şey olmadığı için oradan gelenlere karantina değil sadece PCR testi uygulanıyor” yanıtını da aldım.

Kaynakhttps://www.haberturk.com/yazarlar/kubra-par-2561/3059272-neyse-ki-o-iddia-dogru-degilmis

YORUM EKLE