Mide koruyucu olarak bilinen ilaçları (PPİ) kullananlarda mide kanseri riskinin ilaç kullanmayanlara göre iki buçuk misli fazla olduğu bildirildi (1).
Mide kanseri riski ilaçların kullanım süresi uzadıkça artıyor; buna göre risk bir sene veya daha uzun kullananlarda 5 kat, 2 sene veya daha uzun kullananlarda 6.5 kat ve 3 sene veya daha uzun kullananlarda ise 8.3 kat daha fazla!
İlacın sık kullanımı da mide kanseri riskini yükseltiyor.
63 bin hasta üzerinde yapılan araştırmaya göre H2 antagonisti olarak bilinen ilaçların (famotidin) böyle bir riski bulunmuyor.
PPİ-mide kanseri ilişkisi
Dünya nüfusunun yarısından fazlasında bulunan Helicobacter pylori isimli bakteri çoğu zaman zararsız olmakla beraber insanların bir kısmında mide kanseri ile ilişkilendiriliyor.
Uzun süreli PPİ kullanılmasının atrofik gastrite yol açtığı ve bunun da mide kanseri riskini artırdığı düşünülüyor.
Bu ilaçların mide kanseri riskini artırmadığını gösteren çalışmalar yanında (2), yeni bir meta-analizde de PPİ’ lerinin mide kanseri riskini yüzde 43 artırdığı bildirilmişti (3).
Mide koruyor başka organları perişan ediyor
PPİ’ ların karaciğer hasarı, kalp krizi, felç, kolit, zatürre, kolon kanseri, kemik kırığı ve ölüm riskini artırdığı, B12 ve magnezyum eksikliğine yol açtığı bildirilmişti; bu risklere bir yenisi daha eklenmiş oldu (4).
PPI sınıfından ilaçların en tanınmışları omeprazole (Omeprol) , lansoprazole (Lansor) , pantoprazole (Pantpas) ve esomeprazole (Nexium) ve rabeprazole (Pariet)’ tir.
Gelelim neticeye
Araştırma bir sebep-sonuç ilişkisini göstermiyor, bir risk artışını ortaya koyuyor ama bu ilaçların çok yaygın ve çok uzun süre kullanılıyor olması bu risk artışının mutlaka dikkate alınması gerektiğini gözler önüne seriyor.