Makyaj Malzemesi Kardeşliği

Bir düğünde aynı makyaj malzemesini kullanan 35 kişiye koronavirüs bulaşmış.

Makyaj malzemelerinden koronavirüs veya başka tür mikroorganizmaların bulaşması çok anlaşılabilir bir şey.

Koronavirüsün özel olarak bir makyaj malzemesi üzerinde ne kadar canlı kalabildiğini inceleyen bir araştırmaya rastlamadım ama bunların farklı yüzeylerde 3 güne kadar yaşayabilecekleri biliniyor.

Araştırmalara göre, koronavirüs plastik ve çelik gibi yüzeylerde üç gün kadar, karton yüzeylerde bir gün, bakır yüzeylerde 4 saat yaşayabiliyor.

Ne var ki virüsün bu tür ortamlardan temas yoluyla bulaşma ihtimali yine de düşük çünkü virüs bu tür yüzeylerde 72 saate kadar yaşasa da canlı virüs sayısının hızla azalıyor.

Gelelim neticeye

Makyaj malzemelerinden koronavirüs bulaşma riski olsa bile bu vasıtayla 35 kişiye virüs geçmesi kadar bir kişiye ait özel bir malzemenin bu kadar çok insan tarafından kullanılması hakikaten şayân-ı hayrettir.

Rakamın 35 ile sınırlı kalması o makyaj malzemesinin bitmiş olmasıyla alâkalı olabilir mi” diye düşünemeden de edemedim.

Ömrü hayatında hiçbir kozmetik kullanmamış biri olarak soruyorum:

Kan kardeşliği gibi “makyaj malzemesi kardeşliği” diye bir şey var da benim mi haberim yok.

ORDU’da koronavirüs salgınıyla ilgili inanılmaz bir olay yaşandı. İstanbul’dan düğün için Ordu’ya giden ve Covid-19 pozitif olan bir kişinin makyaj malzemesini 20 kişi kullandı. Bundan dolayı 30-35 kişiye koronavirüs bulaştı.

Koronavirüs salgınında yeni vaka artışlarında en önemli nedenlerden birisi düğünler. Ancak Ordu’da öyle bir olay yaşandı ki, böylesini ilk defa duyacaksınız.Ordu Büyükşehir Belediyesi Koronavirüs Kriz Masası üyesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Faik Ayık, kentte bir düğünde aynı makyaj malzemesini kullanan 30-35 kişiye koronavirüs bulaştığını söyledi.

Düğün, nişan, cenaze, mevlit…

Ordu’da yerel bir televizyon kanalında yayınlanan programa katılan Büyükşehir Belediyesi Koronavirüs Kriz Masası üyesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Faik Ayık, Kovid-19 ve yayılma şekilleri hakkında bilgi verdi. Kentte en çok yayılmanın düğün, cenaze, nişan, mevlit gibi kalabalık insan topluluklarının bulunduğu etkinliklerde görüldüğünü söyledi.

Dr. Ayık, 24 Temmuz’da Altınordu ilçesinin Saraycık Mahallesi’nde yaşanan karantina uygulamasını anlatarak şöyle konuştu:

İstanbul’dan gelen korona hastasının makyaj malzemesi…

“Düğün, cenaze, nişan ve mevlit gibi organizasyonlarda çok çok dikkat etmek gerektiğini, yakın temaslardan kaçınılmasını özellikle söyledik. Örnek olarak Saraycık Mahallesi’nde bir karantina uygulaması oldu. Oradaki düğünde İstanbul’dan gelen pozitif kişinin makyaj malzemesinin 20 kişi tarafından kullanılmasından dolayı yaklaşık 30-35 kişi pozitif oldu“ dedi.

YORUM EKLE