Veteriner Hekim Kimdir?

Veteriner Hekim, yaşadığımız dünya bizimle beraber pek çok canlı türüne ev sahipliği yapmaktadır. Bu canlılar içerisinde insan türü hariç tüm hayvan türlerinin (ev hayvanları çiftlik hayvanları vahşi hayvanlar) sağlık ve refahı yolunda tıbbi bilgi ve yasal yetki ile donatılmış kişi Veteriner Hekim‘dir.

Ayrıca hayvanlardan insan türüne geçebilecek tüm hastalıkların önlenmesi, hayvansal gıdaların kontrolü gibi yetki ve sorumluluklar da Veteriner Hekim lerin görevlerindendir.

Veteriner Hekimliği Eğitimi

Veteriner fakültesindeki 5 yıllık eğitimleri süresinde teorik derslerini, laboratuar uygulamalarını, klinik pratiklerini ve intörn dönemlerini başarıyla tamamlayan öğrenciler sonunda “Yüksek Lisans” düzeyinde bir “Veteriner Hekim” diploması ile mezun olurlar. Mezunlar 4 yıllık lisans programlarından farklı olarak direkt Doktora (PhD.) eğitimlerine başlayabilecekleri gibi İkinci bir yüksek lisans (MSc.) eğitimine de baş vurabilirler Fakülte eğilimi sonrasında da Veteriner Hekim ler bilimsel dergileri profesyonel eğitim semi-nerlerini takip ederek mesleki gelişimlerini devam ettirirler.

Kısaca tanımlamak gerekirse, ticari amaç güdülmeden sevilen, beslenen ve bakılan hayvan türleri ne (kedi. köpek, kafes kuşları, vs.) genel olarak evcil hayvan [ev hayvanı] adı verilmektedir Son yıllarda egzotik türlere İlginin artmasıyla bu tanımın içine papağanlar, sürüngenler kemirgenler gibi türlerde girmeye başlamıştır. Evinizde beslediğiniz küçük dostunuz ile ilgili tüm sağlık durumları hakkında görüş ileri sürebilecek ve önerilerde bulunup, uygulayacak kişi Veteriner Hekim inizdir. Veteriner Hekiminiz size evcil hayvanınız için en doğru beslenme tarzını, bakım koşullarını, diğer hayvanlar ve aile üyeleri ile ilişkilerinin nasıl olması gerektiğini, sizi ve onu koruyucu uygulamaların neler olduğunu ve nasıl uygulanacağını söyleyecek olan kişidir.

Günümüzde Veteriner Hekimliği geniş uygulama sahası ile beşeri tıbba paralel olarak gelişmektedir, Teknolojinin en son imkanları (örneğin, ultrasound görüntüleme, endoskopi hasta manitarizasyonu, etkili ve güvenli anestezi sistemleri ile yaşlı hastaların ameliyat edilebilmeleri) veteriner hekimler tarafından uygulanmaktadır.Doğumundan ölümüne kadar evcil hayvanınız için Veteriner Hekiminiz birçok rolü kendi üzerinde toplar. O evcil hayvanınızın pediatrisi jinekologu, diş hekimi, dermatolojisti, iç hastalıklar uzmanı, cerrahi, radyolojisi, anesteziyolojisti göz hekimi, diyetisyeni, geriatristi ve çok daha fazlası olacaktır. Veteriner hekimler, veteriner tıbbın tüm bu alanlarında bilgi sahibidirler.

Uzman Veteriner Hekim

Bazı Veteriner Hekimler bilgi ve uzmanlıklarını bu alanların bir veya birkaçında (örneğin, iç hastalıları, cerrahi jinekoloji) artırmışlardır. Bunun için İlave eğitim, kurslar almışlar ve sonucunda sertifikalar, diplomalar, akademik unvanlar elde etmişlerdir.

Evcil hayvan klinisyenliği yapan Veteriner Hekim, bulundukları ilin Veteriner Hekimodasına kayıtlı olarak ve tarım bakanlığından almış oldukları veteriner muayenehanesi, polikliniği veya hastanesi ruhsatları altında açmış oldukları yönetmeliklere ve kanunlara uygun yerlerde mesleklerini icra ederler.

Mesleki etik değerlerine bağlı, çağdaş bilgi ve biri kimleri ışığında çalışan Veteriner Hekim, emeklerinin karşılığını alabilmek, mesleğini daha iyi uygulayabilmek ve kendini geliştirip yenileyebilmek için üyesi oldukları veteriner hekimler odasının belirlediği asgari ücret tarifelerinden aşağı olmamak kaydıyla hizmetlerinin bedeli olan ücretleri talep ederler.

Küçük dostlarımızın, sorunlarını ve sıkıntılarını anlatacak bir dillerinin olmaması Veteriner Hekimen zor yönlerinden birisi olsa da modern tıbbın bütün İleri teknikleri veteriner hekimler tarafından kullanılarak, dostlarımızın daha kaliteli ve daha uzun yaşamalarının sağlandığı unutulmamalıdır.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Önder
Önder - 6 yıl Önce

Selam hocam

Leyla
Leyla - 5 yıl Önce

Merhaba iyi gunler. Annem yarali guvercin gormus eve getirdi bakalim diye ama boynu arkaya dogru... nerden ulasabilirim size

Emirhan Aydin
Emirhan Aydin - 4 yıl Önce

selam hocam bizim tosunun cene alti sismis ne yapalim hemde cok sert bunun ilaci nedir

Emirhan Aydin
Emirhan Aydin - 4 yıl Önce

tosunumuz cene alti sismis ne yapalim ilaci nedir

Emirhan Aydin
Emirhan Aydin - 4 yıl Önce

hemde sert