Bu ürün PC lerimize kurduğumuz ve Windows ile aynı zamanda diğer sanal pc lerin çalışmasına olanak sağlayan bir yazılım. Daha sonra bu ürünü server ortamı için geliştirmişlerdir. 2001 yılında ESX Server1’i biz kullanıcıların hizmetine sunmuşlardır. Bu ürün Workstation gibi tek bir server üzerinde birden fazla işletim sisteminin çalışmasına olanak sağlamıştır, fakat Workstation’dan farkı altında çalışan her hangi bir işletim sisteminin olmamasıdır.
Sıfırdan geliştirilen ve çok iyi optimize edilen bir kernel sayesinde üzerinde çalışan sanal server lar için kaynak yönetimini en etkin şekilde yapmayı başarmıştır bu ürün. Sonraki yıllarda geliştirilmiş ve yeni özellikler eklenmiş, Virtual Center diye adlandırdıkları merkezi yönetim platformu dediğimiz uygulamayı geliştrmişlerdir. Virtual Center sayesinde aynı anda bütün ESX Server’larınızı ve sanal server larınızı tek bir ekrandan yönetebilir duruma geldiniz.
ESX Server söylediğimiz gibi direk donanım üzerine kurulan bir yazılım. Kurulumu çok basit, Red Hat Enterprise Linux kurmuş olanlar hiç yabancılıkla karşılaşmayacaklar, kurmamış olanlar ise hiç bir zorlukla karşılaşmayacakalrdır. Nerden çıktı bu RHEL diyebilirsiniz. ESX Server’ın kernel ı tamamen sıfırdan geliştirlmiş bir kernel dedik ama bu kernel a nasıl komut göndereceğiz? Bunun için VMware RHEL’i modifiye etmiş ve service console olarak bunu kullanmış.
Yani siz servşce console kuruyorsunuz aslında, bu esnada esx server ın kernel ı da direk yükleniyo. Kurulum sonrasında Virtual Infrastructure Client (VI Client) aracılığıyla ki bu küçük bir tool (bu tool u Service Console’a verdiğimiz IP yi web browser a yazarak açılan ekrandan indirebilirsiniz) ile yönetiyoruz. Bu tool ile sanal makine (VM) oluşturabiliyoruz, sanal donanımları değiştirebiliyoruz, VM in console ekranını alıp yönetimini yapabiliyoruz.
Samsun Haber, Samsun Haberleri, Haber Samsun, Samsun, Haber, Son Dakika, Altinovagazete.com