Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Stratejisi ve Eylem Planı çerçevesinde; Samsun İli Tarımsal Kuraklık İl Kriz Merkezi Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif DAĞLI ‘nın başkanlığında 25 Ocak 2021 Pazartesi günü saat 13.30’ ta telekonferans yöntemiyle toplanmıştır. Toplantıda Samsun Valimiz Doç. Dr. Zülkif DAĞLI konuşmasında; ’’Son günlerde yaşadığımız iklim değişikliği sebebiyle kuraklığın önemli bir konu olduğunu belirtti. Kuraklığın su kaynaklarını, tarımı ve tüm canlıları etkilediğini belirterek, İlimiz için Tarımsal Kuraklık İl Kriz Merkezi üyelerimizle bugün alacağımız kararlar çok faydalı olacaktır.’’ dedi.
Konu ile ilgili İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim SAĞLAM; ‘’ İklim değişikliğinin gelecek dönemde oluşturması beklenen olumsuz etkilerine hazırlık yapmak, kuraklık esnasında ve kuraklık sonrasında alınacak tedbirleri belirlemek, kuraklığın etkilerinin ilimizde asgari düzeyde kalmasını sağlamak amacımızdır.’’ diyerek toplantının gündem maddelerini belirtti.
Toplantıda; Meteoroloji 10.Bölge Müdürlüğünce, 2020-2021 tarım yılı yağışları ile iklim verileri ve bunların karşılaştırılmaları konusunda meteorolojik değerlendirmesi, D.S.İ 7. Bölge Müdürlüğünce Samsun İlinde bulunan barajlarda son doluluk oranları, sulanabilir alanlar ve bunların değerlendirmesi, İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzce 2020-2021 yılı tarımsal üretim ve kuraklık değerlendirmesi konularında bilgilendirmeler yapılmıştır.
Karadeniz Bölgesinde 2020 yılında yağışlar normallerine göre %9, 2019 yılına göre %10.8 düşük gerçekleşmiştir. Samsun ilinde alansal yağışlar 537mm ile normallerine göre -%18 daha düşük olarak ölçülmüştür. Samsun ilinde kümülatif olarak yağışlar ekim ayı ortalarına kadar normallerinin üzerinde ölçülürken, ekim ayı ortalarından itibaren yağışlar normallerin altında kalmıştır. Samsun ilinin uzun yıllar ortalama sıcaklık değeri 14.4 derecedir. 2020 yılında Samsun ilinde sıcaklık ortalaması 1.8 derece artarak 16.2 derece olarak gerçekleşmiştir. Yeryüzü sıcaklık ortalamalarının artış trendine bağlı olarak iklim değişimi yaşanmaktadır.
2021 yılı için sulamada kullanılacak su miktarı barajlarımızda depolanmıştır. Gölet sularımızda ise küçük miktar araziler olduğu için suyun durumuna göre hareket edilmektedir.
İlimizde hububat ekiliş alanlarında yapılan fenolojik gözlemler sonucunda 2020-2021 üretim yılında yağış yetersizliği nedeniyle bir önceki yıla göre 20-25 gün gecikme olmuştur. 2021 yılında eğer yağışlar yetersiz olursa verim ve kalitede kayıplar olabileceği değerlendirilerek aşağıdaki kararlar alınmıştır.
İl Tarımsal Kuraklık Eylem Planı adımlarının uygulanmasına,
Bitkisel üretimde salma sulama yöntemlerinden kaçınılması yönünde kamuoyunun bilgilendirilmesine,
Kurağa ve yüksek sıcağa dayanıklı çeşitlerin üretiminin yaygınlaştırılmasına
Meyvecilikte, kuraklığa dayanıklı az su tüketen anaç kullanımının yaygınlaştırılmasına,
Münavebeli ekim ve ürün rotasyonu uygulamalarının yaygınlaştırılmasına,
Toprakta bulunan suyun muhafazasını artıran toprak işleme ve arazi kullanım tekniklerinin yaygınlaştırılması için çiftçi eğitim ve yayım çalışmalarına ağırlık verilmesine,
Tarım Sigortası bilincinin artırılmasına,
Yağmur suyu hasadı uygulamalarının yaygınlaştırılmasına,
Su tasarrufu sağlayacak modern sulama ve işleme yöntemlerinin desteklenmesine,
Yerüstü su depolama tesislerinin tamamlanması, yer altı su depolarının maksimum beslenme ile en yüksek seviyelerde tutulması için gerekli çalışmaların yapılmasına,
İlimizde çeltik ekilişleri ile ilgili damlama sulama sistemi kullanımına yönelik çalışmaların yapılmasına,
Oy birliğiyle karar verilmiştir.
Samsun Haber, Samsun Haberleri, Haber Samsun, Samsun, Haber, Son Dakika, Altinovagazete.com