Şu “bilim insanı” denilen kişiler hastalıklardan uzak, sağlıklı yaşamanın “adam gibi beslenme” ile mümkün olacağını, dalak için ayrı, kulak için ayrı yani organlara ve dokulara göre ayrı bir beslenme olmayacağını ne zaman öğrenecek acaba?
Harvard Tıp Okulu öğretim üyesi Uma Naidoo da stres ve kaygıyı azaltmak için 5 tip gıda tavsiye etmiş:
BİR: Çok şükür ki tavsiye ettiği gıdaların tümü de adam gibi beslenmenin de temel yiyecekleridir.
İKİ: Vitamin, mineral gibi besin desteklerinin adını bile ağzına almaması takdire şayandır.
ÜÇ: Beden ve ruh nasıl bir bütünse beslenme de öyledir. Ruh için ayrı beden için ayrı gıdalar olmaz. Biri için faydalı veya zararlı olan diğeri için de faydalı veya zararlıdır.
Gelelim neticeye
Sizi “adam gibi beslenmeye” davet ediyorum. Buyurun, afiyet olsun.
***
İndependent Türkçe‘ nin haberi:
Pandemi döneminde birçok insan uzaktan çalışıyor, birçok öğrenci de uzaktan eğitim alıyor. Bu durum beklenmeyen düzeyde stres ve kaygı bozukluğuna yol açabilir.
Massachusetts Hastanesi’nin beslenme ve yaşam biçimi psikyatrisi bölümü direktörü Uma Naidoo kişilerin bu stresli zamanlarda yaşadıkları olumsuz duyguları uzaklaştırmak için yemek yemeye yönelebileceğini söyledi.
CNBC’ye konuşan Harvard Tıp Okulu öğretim üyesi Naidoo kişilere zihin sağlıklarını geliştirmeleri için tüketecekler besinler ve edincekleri beslenme alışkanlıkları konusunda rehberlik ediyor.
Stres ve kaygıyı azaltmak için Naidoo’nun önerdiği 5 tip gıda şunlar:
Bilimsel çalışmalar, beyin hücresi oluşumu sağlayan çoklu doğmamış yağ asidi çeşidi Omega-3’ü tüketmenin kaygı belirtilerini azaltmaya yardımcı olduğunu gösteriyor.
Uzmanlar Omega-3’ün beyinde iltihap sökücü özellikte olduğunu düşünüyor. Omega-3’ü daha fazla tüketmek daha iyi bir uykuya yardım ediyor zira uykusuzluk hastalığı (insomnia) ve kaygı sıklıkla birbiriyle bağlantılandırılıyor.
Ne yemeli?
Naidoo, somon ve ton gibi yağlı balıkların harika Omega-3 kaynakları olduğunu söylüyor. Et tüketmeyenler içinse chia tohumları, balkabağı çekirdeği ve ceviz tüketilebilecek Omega-3 kaynakları arasında yer alıyor.
Baharatlar sadece yemeklerinize aroma katmaz aynı zamanda antioksidan ve iltiihap önleyici özellikleriyle beyninize ve moralinize yardımcı olur. Özellikle hastalıklara karşı savaşabilmek için sıkça adından söz edilen antioksidan, hem vücut hücrelerinden üretilen, hem de gıdalardan elde edilebilen kimyasal bir madde. Hücrelerin dış etkenlerden korunması ve sağlıklı yaşamalarına devam edebilmeleri için antioksidan son derece önemlidir.
Ne yemeli?
Naidoo örneğin zerdeçalin depresyon belirtilerini azalttığını açıklıyor. Naidoo bu etkiden yararlanabilmek için gün boyu yenilen öğünlerin her birine 1 ya da 2 çay kaşığı zerdeçal ilave etmenizi öneriyor. Zerdeçal çaya, soğuk içilen içeceklere, çorbaya ve salataya da konabiliyor.
Lifler sizi tok tuttuğu ve sindirime yardımcı olması nedeniyle önemlidir. Naidoo yapılan çalışmalarda yüksek lifli beslenmenin kaygı, stres ve depresyon riskinin azalmasıyla ilişkilendirildiğini belirtti. Liflerin kaygı bozukluğu sahibi kişilerde yüksek olma eğilimindeki beyin iltihabını durgunlaştırdığını söyledi.
Ne yemeli?
Armut, elma, muz, fırında patates ve Brüksel lahanası gibi birçok meyve ve sebze lif açısından zengindir. Fasulye, mercimek ve nohut gibi baklagillerin yanı sıra yulaf ve esmer pirinç de lif açısından zengin kaynaklardır.
Araştırmalar bağırsak sağlığıyla zihin sağlığı arasında bir ilişki olduğunu göstermişti. Naidoo prebiyotik ve probiyotik gıdaların bağırsak bakterilerinizi dengelemeniz ve desteklemenize yardım edebileceğini, stres yanıtınızı baskılayarak kaygınızı düşürebileceğini söylüyor.
Ne yemeli?
Nadioo prebiyotik ve probiyotiklerin doğal yoğurt, kimçi, kombuça çayı, Miso çorbası ve elma sirkesinden de alınabileceğini belirtiyor.
Yapılan bilimsel çalışmalar D vitamini eksikliğinin kaygı, depresyon ve düşük bilişsel işlevlerle ilişkilendirmişti. D vitaminin beyinde nöronları korumak ve iltihabı azaltmak gibi işlevleri bulunuyor.
Ne yemeli?
Naidoo D vitamininin tek kaynağının güneş ışığı olmadığını süt, yumurta sarısı, somon ve mantarda da bulunduğunu vurguluyor.