Samsun-Kalın Demiryolu Hattının Modernizasyonu Projesi ile ilgili gerçekleşen görüşmeden sonra Milletvekili Kurt “ Samsun-Kalın Demiryolu hattında çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor” diye konuştu.
“AB SINIRLARI DIŞINDAKİ EN BÜYÜK PROJE”
Milletvekili Kurt yaptığı açıklamada, Samsun-Sivas Demiryolu Hattının Modernizasyonu Projesinin AB hibeleriyle AB sınırları dışında gerçekleştirilen en büyük meblağlı proje olma özelliğini taşıdığını vurguladı. Hattın modernizasyonu için ayrılan 220 milyon avroluk AB hibesinin yanı sıra 39 milyon avroluk yerli kaynağın da proje için tahsis edildiğini ifade etti.
Ulaştırma Operasyonel Programı kapsamında Samsun-Sivas Demiryolu Hattının Modernizasyonu Projesi IPA I Dönemi Ulaştırma Operasyonel Programı Kapsamında 12.06.2015 tarihinde sözleşmesi imzalanmış olup Uygulama Süresi 30 ay’dır. Projenin Genel Tutarı 258.799.875,57 Avro olup, projenin 11.12.2017 tarihinde
Tamamlanacağını ifade etti.
AB ile söz konusu iş birliğinin 2014-2020 yıllarını kapsayan IPA 2 döneminde de devam edeceğine ve Ulaştırma Operasyonel Programı'nın başarısının daha da yükseleceğine olan inancının tam olduğunu altını çizen Milletvekili Kurt, Modernizasyonu yapılacak demiryolu hattımız, Cumhuriyet'in ilk demiryolu müteahhidi Nuri Demirağ tarafından yapılmış, 1932 yılında hizmete açılmıştır.
Görüşme sonrası yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Milletvekili Kurt, “Toplam 15 istasyonunun yolcu platformları AB standartlarına uygun yenilenecek. Planlanan toplam sondaj sayısının 743 olduğunu belirten Kurt, “Bugün itibariyle biten sondaj sayısı 603 kalan sondaj sayısı 140. İnşallah en kısa zamanda bu konuda ki çalışmalar da bitirilecektir.” Dedi.
“SAMSUN-SİVAS ARASI 5 SAAT OLACAK”
Katılım Öncesi Yardım Fonu’nun, “Ulaştırma Operasyonel Programı” kapsamında demiryollarının modernizasyonu için kullandırılmasından dolayı gurur duyduğunu ifade eden Kurt, “Projenin hayata geçmesiyle yolcu trenleri hızı 40 km/saatten 80 Km/saate çıkacak, Samsun-Sivas arasındaki seyahat süresi de 9,5 saatten 5 saate düşecektir. Hattın günlük kapasitesi 21 trenden 54 trene çıkacak, hemzemin geçitler otomatik bariyerli hale getirilirken istasyon ve duraklarda bulunan peronların engelli erişimine uygun olarak AB standartlarında iyileştirilecektir.” dedi.
Projenin tamamlanmasıyla 2018 yılında mevcut yolcu trafiğinin 95 milyon/yolcu km’den 168 milyon/yolcu km.ye, yük trafiğinin ise 2018 yılında 657 milyon ton km’den 867 milyon ton-km. ye çıkabileceğinin altını çizen Milletvekili Kurt, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Yük ve yolcu taşımacılığında demiryolu kullanımı artıracak bu projemizin özverili şekilde çalışılarak, belirlenen süreler içerisinde tamamlanacağına inanıyorum.”
Güncelleme Tarihi: 22 Nisan 2016, 09:36