Edis, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin henüz bilişim teknolojileri üretebilen bir ülke olmadığına değinerek "Ülkemiz bilişim teknolojileri üretebilen bir ülke değildir. Bu manada bir mobil şebekenin kurulması için gerekli altyapı unsurları ithal edilmekte ve yurtdışına büyük sermaye transferi söz konusu olmaktadır" diye konuştu.
4-4,5G teknolojisine sahip bir şebekenin tüm Türkiye’yi kapsaması için yapılacak sadece baz istasyonu yatırımının yaklaşık 5 milyar dolara mal olacağı belirten Hüseyin Edis, bugün gerçekleşen ihale ile ilgili şöyle konuştu:
"Halihazırda 3 işletmecinin faaliyet gösterdiği düşünüldüğünde başka bir işletmecinin piyasaya girmemesi halinde dahi sadece 3 işletmecinin baz istasyonu için toplam 15 milyar dolar gibi bir yatırım yapması gerekecek, bu da yurtdışına 15 milyar dolar transfer edilmesi anlamına gelecektir. Çekirdek şebeke ve diğer şebeke unsurları da dikkate alındığında 4-4,5G şebeke kurulumunun ülkemize maliyetinin 30 milyar doları bulabileceği hesaplanmaktadır. Diğer taraftan Savunma Sanayi Müsteşarlığımızca koordine edilen ve yaklaşık 46.8 milyon dolar bütçe ayrılan ULAK projesi kapsamında Aselsan, Netaş ve Argela firmaları 4-4,5G şebekelerde kullanılabilecek yerli baz istasyonu üretimi için çalışmaktadır. TÜBİTAK bünyesinde de benzer bir yerli baz istasyonu projesinin yürütüldüğü söylenmektedir. Mevcut durumda anılan yerli baz istasyonunun donanım kısmının üretimimin tamamlandığı, yazılım kısmının da geliştirilmesi ile 2016-2017 yılları arasında kullanıma hazır hale gelebileceği ifade edilmektedir. Ancak, ULAK’ın yerli baz istasyonu üretimi için gerekli olan 15 milyon dolara ihtiyacı bulunmaktadır.26 Ağustos 2015 tarihinde gerçekleştirilecek ihale sonuçlansa dahi 4-4,5G hizmet sunumuna Nisan 2016’da başlanacaktır. Görüldüğü üzere ihalenin planlandığı gibi neticelenmesi halinde 4G hizmetlerinin sunumuna başlanması ile yerli baz istasyonunun üretilerek kullanıma hazır hale getirilmesi arasında uzun bir süre söz konusu değildir.”
"ÜLKE KAYNAKLARI HEBA EDİLECEK"
Edis,”Ülkemiz; kaynaklarını heba edecek ve yabancı ülkelere transfer edecek kadar zengin bir ülke değildir. TL’nin dolar karşısında bu kadar değer kaybettiği ve kişi başına düşen milli gelirimizin düşme eğiliminde olduğu bir dönemde ülkemizin kaynaklarını yurt dışına transfer etme lüksü yoktur. Yerli üretim için ayrılan kaynakların heba edilmesine göz yummak da yetim hakkı yemek anlamına gelecektir. Yapılacak 4G ihalesi ile işletmecilerden 2.3 milyar avro gelir elde edilmesi beklenirken ithal baz istasyonlarının maliyetinin 15 milyar dolar olacağı düşünüldüğünde IMT-Advanced ihalesinin ULAK tarafından yerli baz istasyonlarının üretimi tamamlanana kadar ertelenmesinin ülkemiz çıkarlarına uygun olacağı açıktır” dedi.
"ALYAPIMIZ YETERLİ DEĞİL"
Edis,”Diğer bir husus da teknik olarak 4G hizmetlerinin etkin olarak sunumunun mümkün olup olmadığı tartışmalarıdır. Bilindiği gibi, 4G hizmetleri yüksek bant genişliği gerektiren hizmetlerdir ve ihtiyaç duyulan bant genişliği ancak baz istasyonları ile çekirdek şebeke arasında fiber ağların kurulumu ile mümkün olmaktadır. Bu açıdan ülkemizdeki fiber altyapının 4G hizmetlerin sunulması için yeterli olmadığı tartışılan bir husustur” diye konuştu.
"ÖNCE EKSİKLER TAMAMLANMALI"
Edis,”Bu çerçevede; vatandaşlarımızın gelişmiş ülkelere paralel olarak en iyi hizmetleri en uygun fiyatlarla alması için yüksek teknolojinin ülkemize gelmesini desteklemekle birlikte;IMT-Advanced ihalesinin ULAK tarafından yerli baz istasyonu üretiminin tamamlanmasına kadar ertelenmesinin, Aradaki sürede ithal edilecek şebeke unsurlarının fiyatının az ya da çok düşmesinin ülkemize katkı sağlamasının beklenmesinin, Aradaki sürenin fiber altyapısının güçlendirilmesi için bir fırsat olarak kullanılmasının, Fiber altyapının yaygınlaştırılması için ise geçiş hakkı düzenlemelerinin etkin olarak uygulanması için gerekli tedbirlerin alınmasının,İmtiyaz sözleşmelerinde yer verilecek Ar-Ge koşullarının daha sağlıklı ve net olarak belirlenmesi için çalışmalar yürütülmesinin,Dünyadaki dört 4-4,5G baz istasyonu üreticisinden biri olan ULAK’ın bir dünya markası olma imkanının önüne geçilmemesi ve desteklenmesinin ve ULAK projesi faaliyetlerinin sürdürülebilmesi için ihtiyaç duyulan 15 milyon dolar ödeneğin temin edilmesinin ülkemiz için yararlı olacağı düşünülmektedir.Böylece, hem cari açığın büyümesi önlenecek, hem de ülkemiz menfaatleri korunmuş olacaktır" şeklinde konuştu.
NAMIK AZGIN