Samsun Tabip Odası, Samsun'da kaç kişinin ve kaç sağlık çalışanının Korona Virüs tedavisi gördüğünü açıkladı. Samsun Tabip Odası, Korona Virüs ile ilgili Samsun'un salgın raporunu açıkladı.
Samsun'da kaç kişi Korona Virüs nedeniyle hastaneye yatırıldı. Samsun'da kaç sağlık çalışanı Korona Virüs'e yakalandı.
Samsun Tabip Odası'ndan yapılan açıklamada, Samsun'da Korona Virüs nedeniyle hastaneye yatırılan hasta sayısı ve ölümcül virüse yakalanan doktor ve sağlık çalışanı sayısı açıklandı.
Tabip Odasından yapılan açıklamada "Salgının Samsun özelindeki değerlendirmesi, sahadan edindiğimiz bilgilere dayanarak yapılabilmektedir. Nitekim, Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen salgın yönetiminde, istenilen ve olması gereken şeffaflıkta davranılmadığını gözlemlemekteyiz. Ülkemizde ilk vakanın çıkışından itibaren günlük tespit edilen vaka ve can kayıpları dışında neredeyse hiç bir veri paylaşımı yapılmamaktadır. Yine ülkemizde ve Samsun özelinde vakaların demografik dağılımları halen yapılmamakta, internet ortamında paylaşılan kaynağı şüpheli haritalar sağlık çalışanları başta olmak üzere pek çok kesimde kafa karışıklığı yaratmaktadır" denildi.
SAMSUN'DA KAÇ KORONA VİRÜS HASTASI VAR
Samsun Tabip Odası olarak 17 Mart itibarıyla Salgın nedeniyle Salgın Takip Kriz Masası oluşturulduğunun belirtildiği açıklamada, Samsun'da Korona Virüs şüphesi ile tedavi gören hasta sayısı ile birlikte Korona Virüs nedeniyle hastanaye yatırılan sağlık çalışanı sayısı ile ilgili şu bilgiler verildi.
"En son değerlendirmemiz sonucunda Samsun'daki hastanelerde kesin ya da şüpheli/olası Covid-19 tanısıyla yatırılarak izlenen/tedavi edilen sayısı 400' e yakın olduğu tahmin edilmektedir. Yine kesin ya da şüpheli/olası Covid-19 tanısıyla yatırılan izlenen 5'i hekim olmak üzere toplam 15 sağlık çalışanı vardır. Samsun'da günlük yapılan test sayısıyla ilgili kesin bilgi alınamamaktadır. Ancak testlerin tek bir noktadan çalıştığı düşünüldüğünde; günlük en fazla 600 testin yapılabileceği öngörülmekte, Samsun içinse bu sayının günlük bir kaç yüz civarı olduğu tahmin edilmektedir. Alınan numunelerden ancak iki gün sonra sonuç alınabilmektedir. Salgın kontrolünde en önemli husus, vakaların tespiti ve hızlı ve etkin şekilde izole edilmesidir. Ancak böylelikle salgın zincirinin kırılması ve salgın hızının düşürülerek sağlık hizmetlerinde tıkanmanın önüne geçilebilecektir. Salgınla mücadelede en önemli kriter olan test sayısı ne yazık ki arzu edilen sayıların çok altında seyretmektedir."
SAMSUN EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİNDE YÜKSEK DOLULUK VAR
Yapılan aynı açıklamada Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesine de dikkat çekilerek, bu hastanede yüksek doluluk yaşandığı vurgulanarak şunlar dile getirildi.
"Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi salgında hastaların ağırlıklı toplanma merkezi olarak görülmektedir. Vakaların ağırlıklı olarak toplandığı bir diğer merkez OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesidir. İki merkez arasında Eğitim Araştırma Hastanesi daha hazırlıklı ve organize görüntü vermektedir. Covid-19 hastalığının ilk ortaya çıkışından hastaların görülmeye başlamasına kadar geçen iki buçuk aylık süreçte Samsun'daki bazı yataklı birimlerde ciddi bir hazırlık çalışması yapılmadığı yine bu birimlerin Covid-19 pandemisi sürecine hazırlıksız yakalandığı anlaşılmaktadır. Bir çok merkezden, temizlik ve dezenfeksiyon hizmetlerinde çalışan, bir kısmı görevlendirme olduğu düşünülen, personelin hizmet içi eğitimlerinin eksiklikleriyle ilgili geri bildirimler alınmıştır. Bu hem personelin kendisi hem de çevresi için tehlike oluşturmaktadır. Yine özel hastanelerde covid 19 ile ilgili özellikle yardımcı sağlık personeline yeterli eğitim verilmediği ve bunun da kendileri ve diğer hastalar için risk oluşturduğu anlaşılmaktadır. Gün itibarıyla, Eğitim Araştırma Hastanesi'nin kapasitesi, kesin ya da şüpheli/olası Covid-19 tanısıyla yatırılan hastalardan dolayı yüksek doluluk yaşamaktadır. Aynı durumun OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi için de kısa süre içinde görüleceği aşikardır. İlerleyen günlerde dolulukla ilgili sürecin artarak devam edeceği düşünülmektedir. Hastane ortamlarında çalışan hekim ve sağlık personeline test yapılmasında sorunlar yaşanmaktadır. Sağlık Bakanlığın değişen algoritmaları ve bunların uygulamaya sokulmasındaki gecikmeler nedeniyle zorluklar yaşanmakta, meslektaşlarımızın bu konudaki endişeleri bir türlü giderilememektedir."
Samsun Haber, Samsun Haberleri, Haber Samsun, Samsun, Haber, Son Dakika, Altinovagazete.com