Başkan Demir: Bir kuruşluk kul hakkına asla fırsat vermeyiz

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Sayıştay Raporlarının gündeme getirildiği mecliste önemli açıklamalarda bulundu.

Başkan Demir: Bir kuruşluk kul hakkına asla fırsat vermeyiz


Yerel yönetimde tarihi bir süreç yaşadıklarını ifade eden Başkan Demir, “Bu can bu tende, akıl başta olduğu sürece asla ve asla belediye yönetimi olarak, meclis başkanı olarak sizin adınıza bir kuruşluk kul hakkına asla fırsat vermeyiz” dedi.

Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi Şubat ayı toplantısı bugün yapıldı. Ömer Halisdemir Toplantı Salonu’ndaki mecliste 40 gündem maddesi görüşüldü. Mecliste konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Bildiğiniz üzere geçen Cuma günü Tarım ve Orman Bakanımız buradaydı. Çok yoğun bir program oldu. Huzurunuzda Samsunumuz adına teşekkür ediyorum. Tüm bakanlarımızın Samsun’a çok ciddi katkıları oldu. Özellikle şehircilik bakanlığımızın Samsun ile ilgili ihale ettiği projeler 2 milyar lira. DSİ ile yaptığımız protokolle Salıpazarı Barajı’nın bu sene etkin bir şekilde inşasına başlıyoruz. 19 Mayıs Barajı Bafra bölgesi ishale hattıyla ilgili de ihale yapıldı. Yine Tarım ve Orman Bakanlığımızın, ilçe belediyelerimizin plan yapma noktasında taleplerine olumlu yaklaşımı, sanayi bölgesi oluşumlarımızla ilgili katkısı çok önemli. Tarım ve Orman Bakanımız ile ilgili yaptığımız çalışmalar Türkiye’de bir ilk olacak. Yine ilk kez Türkiye’de özellikle sokak hayvanlarıyla ilgili bir proje geliştirdik. Bu yıl o projeyi hayata geçireceğiz” diye konuştu.

ESNAFA DESTEK
“Pandemi sürecinde kapalı olan kahvehane, kafe, dışarıya servis yapmayan lokanta esnafına düzenli nakdi yardım ve maddi durumu olmayan öğrencilerin YKS ücretlerinin ödenmesi" maddesi önerisiyle ilgili konuşan Başkan Demir, “Mağdur durumda olan ailelerin çocuklarının harçlarıyla ilgili zaten ödeme yapıyoruz. Bunun için ilave bir karara gerek yok. Esnafla ilgili de hükümetimiz gerekli çalışmaları yapıyor ve etkin bir şekilde günü gününe esnafımızın durumunu birçok destekle birlikte takip ediyor. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak pandeminin başından beri tüm belediyeyle ilgili ödeme yükümlülüğü olan insanlarımızın yardımına koşuyoruz. Gerek dolmuş hat kiralarıyla ilgili aldığımız kararla kirada almıyorduk. Yabancılar Pazarı’nda da kapalı oldukları dönemde kira almıyoruz. Su faturaları noktasında da ödeme durumu olmayan insanlara bir işlem yapılmıyor. Mağdur olsun veya olmasın ödeme durumu olmayan, su faturasını ödeyemeyecek olanların faturalarını belediye olarak biz ödüyoruz. Özellikle Sosyal İşler Daire Başkanlığımıza müracaatta bulunan vatandaşlarımızın hiçbir haklı talebi geri çevrilmiyor. Şuanda Türkiye’de yerel yönetimler olarak bu konuyu en etkin şekilde mağdur olan vatandaşlarımıza destek veren belediyelerden biriyiz” dedi.

YEREL YÖNETİMDE TARİHİ BİR SÜREÇ YAŞANIYOR
Mecliste gündeme getirilen Sayıştay Raporlarına da değinen Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, şunları söyledi:
“Bu raporlar yönlendirici raporlardır. Sayıştay Raporları her yıl tutulur. Bununla ilgili soruşturmayı gerektirecek bir durum varsa savunma alınır, incelenir ve karar alınır. Kamu zararı net olduğu, soruşturulmasına ihtiyaç duyulduğuna kanaat olunduğu noktalar varsa onlar bize bildirilir. Biz de o zaman gereğini yaparız. Sayıştay Raporlarında birçok şey yazılır. Bu tür ifadelerle size, şehre ait olan Büyükşehir Belediyesi’nin kamu zararına yönelik işler yaptığı imajını vermek doğru değil, böyle bir şey de mümkün değil. Bu raporlar ciddi takip ve denetleme içinde yürütülüyor.”
Büyükşehir Belediye Meclisi'nde 2016 yılında kabul edilen kararla, Atakum ilçesi Alanlı mevkiinde İlim Yayma Vakfı'nın talebi ile 24 derslikli okul yapılmasına ve bazı taşınmazların vakıflara kiralanmasına yönelik eleştirilere de mecliste yanıt veren Başkan Mustafa Demir, “Belediyeler okul yapar, Türkiye’de bütün belediyeler bunu yapıyor” diyerek şöyle devam etti:
“Bunun bir kamu zararı olarak değerlendirilmesi doğru değil. Kamu zararı denilen şey şudur; yetki alanı dışında meclis kararıyla karar altına alınmamış, yasalara uygun olmayan harcamalar, usul dışına çıkılarak yapılan harcamalar kamu zararı olur. Sayıştay Raporları her yıl olur. Herhangi bir ihmal varsa, kasıt tespit edilirse soruşturma yapılır, yasal işlem başlatılır. Olmayan bir şeyi varmış gibi göstermek, böyle bir imaj oluşturma şehrimize katkı vermez. Bunlara dikkat etmemiz lazım. Samsun Büyükşehir Belediyesi olarak yerel yönetimde tarihi bir süreç yaşıyor. Bunu herkes not etsin. Bu can bu tende akıl başta olduğu sürece asla ve asla belediye yönetimi olarak, meclis başkanı olarak sizin adınıza bir kuruşluk kul hakkına asla fırsat vermeyiz. 1 milyon 350 bin insanımızın maddi imkanlarını sonuna kadar en verimli şekilde olabildiğince kullanmada kararlıyız. Bu belediyenin kasasından, ‘aman Samsun Büyükşehir Belediyesi aleyhine yazmasın, yazdığımızı biraz daha methetsin’ diye 1 kuruş para ödenmedi ve ödenmeyecek. Olay gayet basit ve net. Sayıştay Raporunu devamlı önümüze taşıyıp duruyorsunuz. Doğru değil, kendi ayağınıza sıkmış olursunuz. Meclis burada. Sayıştay Raporunu soracağınıza, varsa bir şey meclis karar alsın isterse yönetimi düşürürsünüz, lütfen bunlara dikkat etmemiz gerekiyor.”

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, mecliste ayrıca, Cumhuriyet Meydanı, Subaşı, Gülsan Sanayi Sitesi, Minibüs Terminali gibi birçok projeyle ilgili de açıklamalarda bulunarak gelinen son durum hakkında bilgiler paylaştı.

Samsun Haber, Samsun Haberleri, Haber Samsun, Samsun, Haber, Son Dakika, Altinovagazete.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER