Orta Kulak İltihabına Antibiyotik Vermek Şart mı?

Kızım 8 aylık, dört seferdir orta kulak iltihabı oluyor. Antibiyotik tedavisiyle iyileşiyor. Doktoru allerjik olduğunu söyledi. Diş çıkarması da ağrı yapabilir mi?ORTA KULAK İLTİHABINA ANTİBİYOTİK VERMEK ŞART MI?

Orta kulak iltihabı (OKİ) çoğu zaman soğuk algınlığı (nezle) gibi viral bir üst solunum yolları enfeksiyonu ile başlar. OKİ’ nin özellikle sonbahar ve kış aylarında ortaya çıkmasının sebebi de bu mevsimlerde viral solunum yolları enfeksiyonlarındaki artışlardır.

Östaki borusunun nezleye bağlı olarak tıkanması ile orta kulak basıncı negatifleşir ve bu da orada sıvı toplanması ve mikropların çoğalmasına yol açar. Ancak bu enfeksiyonların çoğu antibiyotik verilmeden de kendiliğinden düzelir.

Orta kulak iltihabı neden küçük çocukların hastalığıdır?

OKİ, özellikle 6 ay-3 yaş arasındaki çocuklarda görülen bir hastalıktır.  Bunun sebebi Östaki borusunun küçük çocuklarda kısa ve yatay seyirli olmasıdır. Bu yüzden burun ve boğazdaki mikroplar kolaylıkla orta kulağa ulaşırlar.

Küçük çocuklarda halk arasında ‘geniz eti’ olarak bilinen lenf dokusunun şişmesi de Östaki kanalının kapanmasına yol açarak orta kulak iltihabına zemin hazırlar. Alerjik yapıdaki çocuklarda OKİ’ nın sık görülmesi bunlarda geniz etinin büyük olmasıyla ilgilidir.

Ayrıca, küçük çocukların bağışıklık sistemlerinin henüz tam gelişmemiş olmasının da rolü vardır. Topluma karışmaya başlayan çocukların yılda 8-10 kere nezle oldukları göz önüne alındığında, bunlarda OKİ’ nin bu kadar çok görülmesine hiç de şaşmamak gerekir.

OKİ, erkek çocuklarda ve yuvaya ve kreşe giden çocuklarda daha sık görülür. Sigara içilen ortamda bulunma, genetik faktörler ve daha önce orta kulak iltihabı geçirilmiş olması da risk faktörleridir.

Gelelim tedaviye

6 aylıktan büyük, başka bir sağlık problemi olmayan ve hastalık belirtileri o kadar şiddetli olmayan çocuklara hemen antibiyotik başlanmamalı, ‘Bekle ve Gör’ yaklaşımı tercih edilmelidir. Çünkü bu hastalık çocukların yüzde 80’ inde antibiyotik verilmeden birkaç gün içinde iyileşir. Gereksiz verilen antibiyotikler ise ciddi ekonomik kayıplara sebep olmaları yanında, bakterilerin direnç kazanmalarına ve alerji, kusma, ishal… ciddi sorunlara yol açabilirler.

YORUM EKLE