Market Yoğurtları Şeker Deposu Çıktı

Marketlerdeki hazır yoğurtlarda fazla miktarda şeker bulunduğu ve bunların sağlıklı bir yiyecek olarak görülmemesi gerektiği bildirildi (1).

Bu tavsiye, Birleşik Krallık’ ta süpermarketlerde satılan 900 kadar yoğurt üzerinde gerçekleştirilen bir araştırmaya dayanıyor.

Araştırmaya göre “organik” olan yoğurtlar en çok şeker ihtiva edenler ürünler arasında yer alıyor.

Sadece natürel ve Yunan usulü adıyla satılan yoğurtlarda fazla şeker yok.

Araştırmada, yoğurtlu tatlıların 100 gramında ortalama 16.4 gram şeker bulundu.

Bu kategoride, çikolata ve krem karamel gibi yoğurt ihtiva etmeyen bazı yiyecekler de vardı.

En çok şeker ihtiva eden ikinci ürün 100 gramda 12.1 gram şeker bulunan organik yoğurt olarak belirlendi.

Çocuk yoğurtlarının ise 100 gramında 10.8 gram şeker olduğu tespit edildi.

Çocukların şekeri azaltması gerekiyor

NHS, 4-6 yaş arasındaki çocukların 19 gramdan (günde beş küp şeker kadar), 7-10 yaş arasındakilerin ise 24 gramdan fazla şeker tüketmeleri gerektiğini bildiriyor.

100 gramda 5 gramdan az şeker olan yiyecekler “az şekerli” olarak kabul ediliyor.

İncelenen ürünlerden sadece yüzde 9’ unun bu kategoride yer aldığı görüldü.

Araştırmanın saha çalışmasının yapıldığı 2016 senesinin sonundan beri yoğurtlardaki şeker miktarının azaltılması için ilerlemeler kaydedildi.

Mayıs ayında yayınlanan bir raporda, yoğurtlardaki şekerin ilk sene sonunda yüzde 5 olan hedefi aşarak yüzde 6 azaltıldığı bildirilmişti.

2020’ ye kadar şekerin yüzde 20 azaltılması hedefleniyor.

Meyveli yoğurtlarda da meyve yok, meyve resmi var

Daha önce Almanya’ da Hohenheim Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada 600 çeşit meyveli yoğurdun tümünde olması gerekenden fazla şeker bulunduğu bildirilmişti (2, 3).

Gene Almanya’ da yapılan başka bir araştırmada meyveli yoğurtlarda meyvenin kendisini değil o meyvenin aromasının bulunduğu gösterilmişti (4, 5).

Bu tür endüstriyel yiyeceklerde “tabii” diye nitelendirilen aromaların ürünün paketinin üzerinde resmi olan meyveden değil, tabii hammaddelerden elde edilmesi yeterli oluyor.

Mesela, yoğurtta çilek resmi varsa, bu aromanın çilekten elde edildiğini göstermiyor, sadece tadının çilek gibi olduğu manasına geliyor.

Bunun sebebi ise ticari: 6 sente 100 kilo yoğurda ahududu tadı kazandırılabilir; oysa bu iş gerçek ahududu ile yapılmaya kalkıldığında 30 Euro harcanması icap ediyor.

Hazır gıdalar icat oldu sağlığımız bozuldu

Bu haber, endüstrinin fiziki ve kimyasal şiddetine maruz kalan sağlıklı ürünlerin nasıl muzır hâle geldiğini göstermek için çok iyi bir örnek.

Yüksek basınç, yüksek sıcaklıklara maruz kalan çiğ süt nasıl süt olma vasfını kaybediyorsa içi tıka basa şeker dolu yoğurt da aynı akıbeti paylaşıyor.

Yoğurt aslında adam gibi beslenmenin temel gıdalarındandır ama evde geleneksel usullere göre mayalanmak kaydıyla.

İşlenmiş un, şeker, trans yağlar ve katkı maddeleriyle dolu olan hazır gıdaların zerresinin bile ağza alınmaması gerekiyor.

Daha dün Kanada’ da trans yağların yasaklandığı açıklanmıştı (6).

Gelelim neticeye

Hazır gıdalardan uzak durun diye nefes tükettiğimizi inşallah anlamayanlar da anlamışlardır.

Hanımlar, lütfen yoğurdunuzu da turşunuzu, salçanızı, sirkenizi, kefirinizi ve yapabileceğiniz tüm yiyecek ve içecekleri evde yapın.

Çocuklara hazır meyveli yoğurt tavsiye eden Türk Pediatri Kurumu’ nu kınıyorum ve diyecek tek bir söz bulamıyorum (7).

Bu sitede belirli bir markanın adının geçmemesi hiç mühim değil aksine daha da kötü; buradaki tavsiyelerle tüm endüstriyel yiyecek ve içecekler temize çıkarılıyor!

Sizin söyleyecek bir şeyiniz var mı merak ettim.

YORUM EKLE