Trabzon'da tarihi Alacahan'daki kurslar ilgi görüyor

- İl Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürü Orhan Genç: - "Alacahan'da her yıl yaklaşık bin 500 kursiyer yöreye özgü el sanatlarını öğreniyor. Handa 3 yılda 20 dalda 120'den fazla kurs açıldı"

Trabzon'da tarihi Alacahan'daki kurslar ilgi görüyor

TRABZON (AA) - Trabzon'da 18. yüzyılda inşa edilen Alacahan'da düzenlenen el sanatları kurslarına kadınlar ilgi gösteriyor.

Ortahisar ilçesinin Kemeraltı mevkisinde tarihin izlerini taşıyan Alacahan, yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği mekanlar arasında bulunuyor.

Dönemin Trabzon Valisi Hazinedarzade Osman Paşa tarafından yöre esnafının dürüstlüğüne ithafen yaptırıldığı bilinen Alacahan'da yöreye özgü el sanatları kursları düzenleniyor ve satışa sunuluyor.

Üstü açık ve kubbesi bulunmayan 46 odadan oluşan üç katlı hanın çevresi bakır imalatı ve ticareti yapan esnafla çevrili.

Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürü Orhan Genç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Alacahan'ın kentte ayakta kalan tarihi 4 handan biri olduğunu söyledi.

Genç, etrafında cami ve hamam da bulunan hanın çok uzun zaman esnaf ve sanatkarlarca kullanıldığını belirterek, restorasyon süreci ve kullanım amacına ilişkin bilgi aktardı.

Alacahan'ın yaklaşık 4 yıl önce kadınlarının yöreye özgü el sanatlarını öğrendikleri ve satışa sundukları mekan haline getirildiğine dikkati çeken Genç, "Kursiyerler yaklaşık 3 yıldır Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu ile Trabzon Olgunlaşma Enstitüsünce düzenlenen kurslarda yöreye ait el sanatlarını öğreniyor. Alacahan, bizim için yaşayan bir tarih. Alacahan'da her yıl yaklaşık 1500 kursiyer yöreye özgü el sanatlarını öğreniyor. Handa 3 yılda 20 dalda 120'den fazla kurs açıldı." dedi.

Genç, kursiyerlerin hazırladıkları ürünlerle kentin tanıtımı amacıyla organize edilen fuarlara katıldıklarını belirterek, "El sanatı öğrenen kursiyerlerimizden bazıları turistlik mekanlarda iş yeri açarak sektörde hizmet veriyorlar." ifadesini kullandı.

Alacahan'ın gün geçtikçe geliştiğini vurgulayan Genç, "Yöresel el sanatlarının yanında yöreye ait yemeklerin tanıtılması için oluşturduğumuz mutfakta da satış yapılıyor. Kursiyerlerimizin ürettiklerini satabildikleri üç satış mağazamız var. Böylelikle kurslarda ürettiklerini satarak ev ekonomisine katkı sağlıyorlar." diye konuştu.

Hanın satış mağazası sorumlusu ve el sanatları öğreticisi Merve Karaağaç da hanın çok keyifli bir yer olduğunu söyledi.

Karaağaç, ziyaret eden turistlere ilk olarak Alacahan'ın tarihi hakkında bilgi aktardıklarını, katıldıkları fuarlarda da adeta marka haline gelen ürünlerini tanıttıklarını anlattı.

Kursiyerlerden Gülseren Değirmenci ise hem üretmenin hem de kazanç elde etmenin mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER