Kadınlık hormonu östrojenin A tipi grip virüslerinin hücrelerde çoğalmasını (replikasyon) önleyerek kadınları gribe karşı daha dirençli yaptığı belirlendi.
Böylece bir grip salgınında erkek milleti paçavraya dönerken kadınların hastalığı neden daha hafif atlattıklarının sebebi de ortaya konmuş oldu.
Johns Hopkins Üniversitesi uzmanları tarafından gerçekleştirilen araştırma American Journal of Physiology: Lung Cellular and Molecular Physiology’ de yayınlandı.
Araştırma, erkek ve kadınlardan alınan burun mukoza epitel hücreleri üzerinde gerçekleştirildi.
Bu amaçla da erkek ve kadınlardan, grip virüsleri tarafından enfekte edilen burun mukozası yüzeyini döşeyen hücreler alındı ve bunlar östrojene ve östrojen gibi davranan bisfenol A ve selective estrogen receptor modulator’ lerine (SERM) maruz bırakıldı.
Bu hücreler daha sonra A tipi grip virüsleriyle enfekte edildi.
Östrojen, bisfenol A ve raloxifene maruz bırakılan kadınların burun hücrelerde virüs replikasyonu azalırken erkeklerde böyle bir etki görülmedi.
Araştırmada, östrojenin antiviral etkilerini “beta östrojen reseptörleri” aracılığıyla gösterdiği de tespit edildi.
Grip nasıl oluşuyor?
Grip, hasta kişinin öksürmesi ve hapşırmasıyla havaya karışan damlacıklar içinde bulunan virüslerin solunmasıyla bulaşıyor.
Virüsler, solunum yollarını döşeyen hücrelere tutunuyor, sonra içlerine giriyor ve hücre içinde kendini kopyalayarak çoğalıyorlar.
Bu enfekte hücrelerden dışarı çıkan virüsler ise hem diğer hücrelere ve hem de öksürme aksırma sırasında çevreye yayılıyorlar.
Hastalığın şiddetinin belirlenmesinde virüsün çoğalma hızı önem taşıyor, eğer çoğalma hızı azsa hastalık hafif seyrediyor ve hastalığın bulaşıcılığı da az oluyor.
Virüslerin çoğalmasının azalması hem enfeksiyonun şiddetini ve hem de virüsün başkalarına yayılma ihtimalini azaltıyor.
Östrojen kadınları virüslerden koruyor
Daha önce hayvanlar üzerinde gerçekleştirilen deneylerde östrojenin gribe karşı koruyucu tesiri olduğu tespit edilmişti.
Östrojenin HIV, Ebola ve hepatit virüslerine karşı da antiviral etkileri olduğu biliniyor.
Kadınlarda östrojen seviyeleri değişken olduğu için östrojenin gribe karşı koruyucu etkisinin genel nüfusta görülmesi zor ama doğum kontrol hapı kullanan veya menopoz sonrası hormon tedavisi gören kadınların gribe karşı daha dirençli olmaları beklenebilir.
Gelelim neticeye
Bu araştırma, ilacı olmayan, aşısı bir işe yaramayan gribe karşı östrojenin faydalı olabileceğini düşündürüyor ama bunun bir ilaç olarak tavsiye edilmesi için daha bir fırın ekmek yemek lâzım.
Ayrıca, östrojenin erkeklerde de gribin hafif atlatılmasını sağladığı ispatlansa bile bir erkeğin kadınlık hormonu almaya razı olabileceğini sanmıyorum.
Evet, ben ağır gribe razıyım.