KOVİD’ den korunmada ve tedavisinde hidroksiklorokin ve klorokin gibi sıtma ilaçlarının etkinlikleri tartışılmaya devam ederken yeni bir analiz yayınlandı.
4 randomize kontrollü araştırmada, 10 kohort çalışması ve 9 vaka serisinde bu ilaçların “tedavideki etkinliklerinin” incelendiği tespit edildi ama ilaçların “koruyuculuğuna” dair değerlendirme yapılabilecek bir araştırma bulunamadı.
Hidroksiklorokinin tüm sebeplere bağlı ölüm oranları, ağır hastalığa ilerleme, klinik belirtiler ve virüslerin üst solunum yollarından temizlenmesinin antijen testleriyle gösterilmesine etkileriyle ilgili deliller çelişkili ve yetersizdi.
Birçok çalışmada hidroksiklorokin kullananlarda QTc mesafesinin 500 ms’ den fazla olduğu görüldü ama oranlar çalışmadan çalışmaya farklı idi.
Hidroksiklorokinin yüksek doz (10 gün süreyle günde iki defa 600 mg) ve düşük dozlarının (1. günde günde iki kez ve 4 gün boyunca günde bir kez 450 mg) incelendiği araştırma yüksek dozun QTc mesafesini ve ölüm oranlarını artırdığının anlaşılması üzerine durduruldu.
Günde bir defa veya iki defa 500 mg klorokin kullanan KOVİD hastalarının bu ilacı almayanlarla karşılaştırıldığı araştırmada ilacın ateş ve virüs temizlenmesi üzerine ufak tesirleri olduğu gösterildi.
Araştırmacılar bu sonuçları şu sözlerle yorumluyorlar: “KOVİD tedavisinde hidroksiklorokin ve klorokinin fayda ve zararlarına ait deliller zayıf ve çelişkilidir.
Gelelim neticeye
Klorokinin de hidroksiklorokinin de koronavirüslere karşı etkili olduğunu gösteren laboratuar çalışmaları (in-vitro) yanında bunların oto-immun hastalıklardaki bağışıklığı modüle eden etkilerinin sitokin fırtınasını zayıflatabilmesi de mümkün görünüyor.
Bu ilaçlar hakkında “adam gibi randomize kontrollü araştırmalar” ve hatta bunların meta-analizleri olmadan kesin bir hükümde bulunmayı doğru bulmuyorum.