Bafra Ziraat Odası Toplantı salonunda gerçekleşen kongreye Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, Bafra Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ahmet Dursun, Samsun İli Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Erdal Doğan, Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, Bafra Ziraat Odası Başkan vekili Şükrü Derebey, Alaçam Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Mehmet Güreş, Yakakent Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Mustafa Kökduman ve üyeler katıldı.
Samsun İli Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Erdal Doğan 37 kurucu üye ile 2005 yılında Türkiye’de, ilk Karadeniz Bölgesinde, “Bafra Kırmızı Et Üreticileri Biriliği” olarak kurulduğunu belirten Doğan sözlerine şöyle devam etti. “ 2008 Yılında diğer illerin de katılımlarıyla Ankara’da üst merkez birliğini kurduk. Bugün gelinen noktada 81 ilde örgütlenmemiz tamamlanmıştır. Burada ifade etmek istediğim kesinlikle üreticinin örgütlenmesi, örgütlü bir yapıda hareket etmesi, hedefsiz ve dağınık olmaması biz üreticilerin daha fazla kazanç elde etmemizi daha fazla üretim ve istikrarlı olmamızı sağlar. Bizim üzerimizden haksız kazanç elde etmek için oynanan oyunu bozmuş oluruz. Sorunlarımız belli, çözümü de, bu kadar aşikârdır” dedi.
Başkan Doğan, yıllardır hayvanının mezbahanelerde kestiren üreticiye kanundur diye hayvanlarının yağ ve sakatatlarının verilmediğini dolaylı yollardan kasaplara ulaştırılarak birilerinin haksız kazanç ettiğini söyledi.
Doğan, “Mezbaha nedekiler bize yalan konuşuyor. Kasaplar bize yalan konuştu. Etçiler bize yalan konuştu. Biz bununla ilgili Tarım İl müdürlüğünde defalarca toplantılar düzenledik. İl müdürlüğü alıma ve satıma biz müdahil değiliz. İsteyen etini istediği şekilde pazarlık usulü gereği işkembesi üzerinde bile satabilir dediği halde ne yazık ki mezbahanede kendiişlerine gelecek şekilde hayvanın tüm yağ ve sakatatları alınarak tartıma götürüyor. Biz bu uygulamanın yanlış olduğunu yasal bir dayanağının olmadığını ilgili bakanlığa bildirdik. Böbrek yağımız, kavram yağımız, haya yağımız Mademki atık o zaman atın çöpe gitsin. Neden birileri orada yerden toplayıp kendi işyerlerinde pazarlayıp köfteye, sucuğa kıymaya bunu katarak satıyor. Eğer atıksa atılsın ama ürün olarak satılıyorsa bunu üreten benim parası verilsin. Parasını vermiyorsa ben onu alacağım İster sobada yakarım. İster köpeğime yediririm. işte o zaman etçilerin bu yağa ne kadar ihtiyaçları olduğu ortaya çıktığında bizimle pazarlık yapacaklar. Ful yağ diye bir tanım vardır. Türkiye’nin birçok ilinde bırakın yağını atmayı üstündeki kamışı dahi alınmadan tartıma gider. Bu aşamada kasap da para kazanamıyor. Biz burada alacağımız kararla bundan sonra hayvanımızı yağlı satabiliriz. Bu yağı kullanıyorsan, ihtiyacın varsa benimle pazarlık edeceksin yağsız 23 se yağlı 22 bir lira düşük olsun. Bundan sonra Bizi kandıranların tekerine çomak sokacağız. Üreticimizin hakkını birilerine yedirtmeyeceğiz”diye konuştu.
Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, Hayvancılığın geleceği için para ediyor diye özellikle düvelerin kesilmemesini istedi.
Güven, “Bazı besicilerle görüştüğümde düve, malak ve dana hepsi dahil 23 liradan sattıklarını söylediler. Malak da, danada bu beni pek fazla tedirgin etmiyor. Ama işin içine düve girdiği anda tedirgin olmaya başladım. Neden sizin erkek mal düve olmazsa olmuyor zaten. Bununla birlikte özellikle hepiniz besiciyiz, her birimiz üreticiyiz. Para ediyor diye düvelerimizi de kesersek. Yarın bizi başka kapıya muhtaç ederler. Yarın bizi meletirler. Özellikle sizlerden ricam dişi hayvan kesiminde gerçekten damızlık vasfını yitirdiğine, inandığınız havanı kestirin. Bu kendi ayağımıza kurşun sıkmak demektir. Biraz daha hassasiyet göstererek dişi havan kesim sayısını aşağıya indirelim” şeklinde konuştu.
Dilek ve temelli konuşmalarıyla son bulan kongrede oylamaya sunulan tüm maddelerin oy birliği ile oylanması ise üreticilerin örgütlenmeleri konusunda biraz daha bilinçlendiğinin göstergesi olarak değerlendiriliyor.
NAMIK AZGIN