Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Avrupa Birliği Koordinasyon dairesi Başkanlığı, İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı (İKGOP) tarafından çıkarılan “ Türkiye’de Mesleki ve Teknik Eğitimin Kalitesinin Geliştirilmesi” hibe programı teklif çağrısı çerçevesinde uygulanan ‘Mesleki Eğitimde Yenilikçi Yöntemler ve Paydaşlar Arasında İşbirliğinin Geliştirilmesi ‘ başlıklı TRH2.2.IQVETII/P-03/148 referans numaralı projenin faaliyetleri yoğun bir şekilde devam ediyor.
Yürütücülüğünü Prof.Dr. Metin Yavuz’un Koordinatörlüğünü Yrd. Doç. Ünal Kurt’un yap tığı projenin faaliyetleri arasında bulunan 8 adet seminerden altıncısı Bafra Öğretmenevi Toplantı Salonunda yapıldı.
Gaziantep Üniversite'si Makine Mühendisliği Fakültesinden Prof. Dr. Sadettin Kapusuz'un hazırlayıp sunduğu TRIZ "Yenilikçi ve Yaratıcı Düşünme Tekniği" konulu seminer düzenledi.
Amasya Üniversitesi Öğretim üyesi Yrd. Doç.Dr. Ünal Kurt,’Mesleki Eğitimde Yenilikçi Yöntemler ve Paydaşlar Arasında İşbirliğinin Geliştirilmesi’ Projesi kapsamında hedef gruplara verilen ücretsiz ve sertifikalı, CAD/CAM, PLC/SCADA, İş Sağlığı ve Güvenliği, Otomatik Kontrol Sistemleri, Teknoloji ve İnovasyon Yönetimi ile KOSGEB onaylı girişimcilik kurslarının devam ettiğini belirtti.
Saygı duruşu ve istiklal Marşının okunmasının ardından Samsun il Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Aydın Peker yaptığı konuşmada,” Bilgi insanı güçlü yapar. Günümüzde herkes bilgiye ulaşabiliyor. Bilim insanın anavatanına dönmesiyle olur” dedi.
Projenin yürütücüsü Amasya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Metin Yavuz ise, “Fakültemiz akademik ve idari personelinin özverili çalışmaları ile 01 Eylül 2014 tarih uygulanmaya başlanan projemizin toplam bütçesi 237 bin avro olup 31 Ağustos 2015 tarihinde tamamlanacaktır. Samsun il Milli Eğitim Müdürlüğümüz iştirakçimiz, Bafra İsmail Ahıskalı Merkez Eğitim Merkezinin proje ortağımızdır. İş sağlığı ve Güvenliği, otomatik kontrol sistemi, kalite yönetim sistemleri ile KOSGEB onaylı girişimcilik kurslar düzenliyoruz. Dünyada gelişmiş ülkeler tarafından kullanılan ve inovasyonun en önemli aracı olan trız konusu ülkemizde çok azdır. Oysaki Amerika Mühendislik Eğitim Sistemi tamamen Trızme ayarlamıştır. Amerika, Japonya ve Kore’nin de içinde bulunduğu, 35 Avrupa ülkesinin katılımı ile Avrupa Trız Birliği kurulmuştur. Gelişmiş ülkelerde, TRIZ üzerine her türlü ders kurulmuş, okullar açılmış, Lisans ve Lisansüstü eğitimler, ders olarak okutulmaktadır” diye konuştu.
Konuşmacı Gaziantep Üniversite'si Makine Mühendisliği Fakültesinden Prof. Dr. Sadettin Kapusuz ise, “TRIZ yöntemi; 1946’ da Altshuller tarafından 2 milyondan fazla patent incelenerek; eski sistemlerin iyileştirilmesi, yeni sistemlerin geliştirilmesi tekniği bulunmuştur. Trız Yönteminde sorunlar kısaca 39 adet mühendislik parametresine indirgenmiş, çözüm olarak da yaratıcı prensipler adı verilen 40 ideal çözüm ortaya konmuştur. Bu 40 Buluş Şifresi ile yeni ürün üretmek, keşif yapmak isteyen insanlar için "Amerika'yı yeniden keşfetmeyin" sloganı önemli bir köşe taşı oluşturmaktadır. TRIZ eğitimiyle birlikte kadınlarımıza sorunlara getirilecek alışılmadık orjınal bir yaklaşım, uyuşmaz fikirlerin bir araya getirilebilmesi, başkalarıyla ayni şeye bakmak ama farklı bir şeyi görmenin farkındalığı sağlandı” şeklinde konuştu.
Gaziantep Üniversite'si Makine Mühendisliği Fakültesinden Prof. Dr. Sadettin Kapusuz, beş adet çözüm seviyesi olduğunu söyledi.
Kapusuz, “Yaratıcılık gerektirmeyen, kişisel bilgilerle ve metotlarla çözümün kolayca bulunabilinen problemlerin çözümü, Endüstrideki bilinen metotları kullanarak mevcut sistemin üzerinde küçük değişikliklerin yapılması, Endüstri dışı bilinen metotları kullanarak mevcut sistem üzerinde yapılan önemli değişiklikler, çelişkiler çözülmüştür. Sistemin fonksiyonunu yerine getiren yeni bir prensip kullanan yeni jenerasyon teknoloji kullanması, çözüm teknolojiden çok bilim içerir. Önce bir sistemin veya tamamen bilimsel bir buluş, çözümlerin yaklaşık yüzde 1 bu sınıfa geçmektedir. TRIZ, problemlerin çözümünde analitik yöntemleri kullanır. Bu yüzden tahminden çok, eldeki verilerin değerlendirilmesine dayanır” diye sözlerini tamamladı.
Seminere; Amasya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Metin Yavuz, Samsun il Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Aydın Peker, Bafra İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ali Katipoğlu, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
Amasya Üniversitesi Teknolojisi Teknoloji Fakültesi Mesleki Eğitimde Yenilikçi Yöntemler ve paydaşlar arasında işbirliğinin gelişmesi projesi semineri davetliler arasında kokteyle sona erdi.
NAMIK AZGIN