Toplantıya Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık il Müdürü Kadir Güven, Bafra Gıda Tarım ve Hayvancılık ilçe Müdürü Ahmet Dursun, Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Dr. Habip Muruz, Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık il Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Bekir Karaosmanoğlu, Bafra Ziraat Odası Başkanı Sait Karagöl, Samsun Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Aydoğdu, koyun ve keçi yetiştirici çiftçiler katıldı.
Bafra Ziraat Odası Toplantı salonunda gerçekleşen toplantıda açılış konuşması yapan Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık il Müdürü Kadir Güven," Sizin belki bu yıl içerisinde, hassasiyetle dikkat etmeniz ve önem vermeniz gereken küçükbaşların küpelenmesiyle ilgili süre biliyorsunuz; 12 ayın, 31'ine kadar, yani küçükbaş hayvanların kayıt altına alınması ile ilgili bir süreç var. Bu süreci iyi değerlendirmenizi istiyoruz. Özellikle hayvan hareketleri arasında bakanlıkta bir değerlendirme yapacak" dedi.
Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık il Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Bekir Karaosmanoğlu ise,"Damızlık seçerken tek bir verim yönünden değil, birden fazla verim yönünden seçim yapılmalıdır. Örneğin sadece et verimi veya sadece yapacağı verimi değil, et ve yapağı verimi yönünden üstün ırklar damızlık olarak seçilmelidir. Seçilen damızlıklar bölgenin şartlarına uygun olmalıdırlar veya bu şartlara uyacak özellikte olmalıdırlar. Hayvanlar sağlıklı ve döl verme kabiliyetinde olmalıdırlar. Damızlık seçiminde hayvanların yaşı da dikkate alınmalıdır.6 aylıktan küçük hayvanlarda genel ırk özellikleri tam belli olmadığından 6 aylıktan küçük hayvanlar damızlık olarak seçilmemelidir. Koçların 3-6 yaşından, koyunların ise, 7 yaşından sonra verim özellikleri azaldığından yaşlı hayvanlarda damızlık olarak seçilmemelidir. Damızlıklar damızlık yetiştiren işletmelerden veya iyi damızlıklar kullandığı bilinen işletmelerden seçilmelidirler. Damızlık seçilecek hayvanların koruyucu aşılamaları ve parazit er ilaçlamaları zamanında yapılmış olmalıdır" diye konuştu.
Damızlık olarak seçilecek koçlarda erkeklik organlarının gelişmiş olması gerektiğini belirten Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık il Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Bekir Karaosmanoğlu, koçların tek testikli olmaması gerektiğini ve koçların sperma muayeneleri yapılarak sperma özelliklerinin seçilebileceğini belirtti.
Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık il Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Bekir Karaosmanoğlu,"Gebe kalmayan koyunlar 17-18 gün yeniden kızgınlık gösterirler ve yeniden koça verilmelidirler. Koç katımı 4-6 hafta arasında olmalıdır. Koyunlarda gebelik oranı ırklara göre değişmekle beraber genel olarak yüksektir ve % 80-90 civarındadır. Koyunlarda gebelik süresi 148-152 gün olup, ortalama 5 ay kabul edilir. Doğum yapan koyunlar, ayrı doğum bölgelerine alınmalıdırlar. Doğumdan sonra kuzular, analarından süt emmeye alıştırılmalıdırlar. Doğan bütün kuzulara mutlaka ağız sütü içirilmelidir" diye konuştu.
Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Dr. Habip Muruz, kuzu kayıplarının büyük bir problem olduğunu kayıpları engellemek için mutlaka aşının önemli olduğunu kaydetti.
Samsun Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Aydoğdu ise, koyun ve keçi sürülerinde büyük ekonomik kayıplara sebep olan hastalıklar konusunda sürülerin geleceği açısından çalışmalar yaptıklarını belirtti.
NAMIK AZGIN