BAFRA TARIMINDA HEDEFLERİN BELİRLENMESİ TOPLANTISI İLGİ GÖRDÜ
Bafra ilçesinde, Karaköy TİGEM’de, tarımda hedeflerin belirlenmesi toplantısı düzenlendi.
Bafra Karaköy TİGEM toplantı salonunda gerçekleşen toplantıya; Bafra Kaymakamı Halis Arslan, Bafra Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof.Dr. Ali Kemal Ayan, Karaköy TİGEM Müdürü Oktay Arslan, Bafra Gıda Tarım ve Hayvancılık ilçe Müdürü Ahmet Dursun, Kızılırmak Sulama Birliği Başkanı Kemal Nair, Altınkaya Sulama Birliği Başkanı Ali Kademer, Samsun Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Erdal Doğan, Samsun Su Ürünleri Birliği Başkanı Osman Parlak, Bafra Ticaret Borsası Başkanı Namık Kibaroğlu, DSİ yetkilileri ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.
Toplantı Bafra Kaymakamı Halis Arslan başkanlığında yapıldı.Toplantının açılış konuşmasını yapan Bafra Kaymakamı Halis Arslan, “ Bafra’ya atanalı tam 2 ay oluyor. İlk resmi ve ilk geniş kapsamlı toplantımızı tarım kuruluşları ile tarımla ilgili olan birimlerle yapmıştık. Ticaret Borsamızda yaptığımız toplantı gereğince inşallah bundan böyle, ayda bir bir araya gelerek, Bafra’daki tarım alanında yapılan çalışmaları paylaşmak, tarımla ilgili duyuruları dile getirmek, koordinasyonu sağlamak, tarım fuarları veya tarımla ilgili etkinliklere üreticilerimizi göndermek veya oraya katılmak, tarımdaki değişiklikleri, tarım alanındaki yenilikleri dile getirerek paylaşmak ve onları uygulamak üzere çok sayıda seri toplantılar yapacağız. Bu ikinci toplantıya ev sahipliği yapan Karaköy TİGEM Müdürüne ve çalışanlarına teşekkür ediyorum. Katıldığınız için hem Samsun’dan, hem Bafra’dan gelen Tarım kuruluşlarına teşekkür ediyorum. Ayrıca bugünkü toplantının ayrı bir özelliği var. Adana’dan konusunda uzman iki arkadaşlarımız, Güneş Enerjisi Santralini anlatmak Bafra’ya geldiler. Çünkü buradan üç arkadaşımızı Adana’ya göndermiştik. Orada özellikle iki alanda yapılan güneş enerjisi santralinde yapılan uygulamaları mahallinde gördüler. Birincisi birinci alan basınçlı sulama sisteminin izlenmesi ve basınçlı sulama sistemi ile ilgili çalışmaların gözden geçirilmesi, ikincisi ise, elektrik enersisini yerinde başka alternatif enerji kaynaklarının Bafra’da ne kadar uygulanabilir konusunda bir çalışma yapmaktı. Onun için arkadaşlarımız, Bafra’ya gelip çalışmayı anlatma sözü vermişlerdi. Ayrıca katılımınızdan dolayı tekrar hepinize teşekkür ediyorum. Bir tarımcı kaymakam olarak, tarımın içinden birisi olarak, her zaman işçi ve birlikte olacağız” dedi.
Elektrik enerjisi yerine başka alternatif enerji kaynaklarının Bafra’da kullanılması yolunda Çalışmalar ve Bafra ovasında yapılan tarım çalışmalarına yeniliklerin kazandırılması konularının ele alındığı toplantıda Bafra Kaymakamı Halis Arslan, “Bafra’mız tarım konusunda kendisini ispatlamıştır. Oldukça ileri düzeydedir. Örnek çalışmalarımızı daha da yaygınlaştırmak üreticimize, çiftçimize daha faydalı hale getirelim. Bu toplantımız giderek kurumlaşacak, daha faydalı mecralarda daha farklı şeyleri dile getireceğiz. Onun semeresini de Bafralı çiftçilerle paylaşacağız “diye konuştu.
Adana’dan gelerek toplantıya HDC Solar Enerji sorumlusu Cumhur Ali Avşar, güneş enerjisinden nasıl elektrik enerjisi üretileceği konusunda bilgi verdi.
Dünya Sulama Projesinin dört uygulama şekli olduğunu belirten HDC Solar Enerji sorumlusu Cumhur Ali Avşar,”Bağımsız On-Grid sisteminde Trifaze AC motopomplar kullanılır ve genellikle şebeke elektriğinin olmadığı yerlerde kullanılır. Büyük sistemlerde de uygulanır verimleri yükseltir. Şebeke bağlantılı sistem ise,On-Grid şebeke bağlantılı sistemlerde, projeli uygulanır. Dağıtım şirketleri ile mahsuplaşma ‘borç alma, borç verme’ yolu ile elektrik faturası sıfırlanır. Off -Grid sisteminin çalışma prensibinde üretilen enerji depolanır, inverterler aracılığı ile depolanan DC enerji AC’ ye dönüştürülerek kullanılır. DC Motorlu Sistemde ise, DC Pompaların kullandığı bu sistemde ise, yüksek basınçlar alınamaz. Ancak su depolanarak kullanılacaksa içme suyunda çalışacaksa ya da dökme sularda çalıştırılacaksa uygundur. Üretilen DC enerjisi İnverterler aracılığı ile AC enerjiye dönüştürülür. Çift yönlü sayaçlardan geçerek gündüz sürekli şebekeye senkron halde enerji yükler. Güneş Enerjisi günlük güneşleme sistemine göre güneşin doğuşundan batışına kadar izlediği yol ve zamanda enerji üretir” dedi.
“Bu buluşmadan çok güzel enerjiler çıkacak” diyen Prof.Dr. Ali Kemal Ayan ise,” Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bafra Meslek Yüksekokulu olarak tarım ağırlıklı bir gelişme yapmaya çalışıyoruz. Yoğunluğumuz tarın ve turizm. Dolayısıyla fidan üretimi diye yeni bir program açtık. Bu sene ona öğrenci almak için başvuruyoruz. Yine bitki koruma teknikleri diye bir program açtık. Bu sene ona da öğrenci almak için başvuruyoruz. Dolayısıyla organik tarım bölümümüz vardı, tıbbi bitkiler bölümümüz vardı. Bunun yanına fidan ve fidan üretimi bir de bitki koruma teknikerliği diye iki yeni program eklemiş olduk. Hem öğrenci sayımız artacak hem da tarım da ki bakış açısı genişliği artacak. Tarımdaki bu yönü üniversiteyi genişletme ve büyütme faaliyetlerimiz her yıl devam edecek" diye konuştu.
Birlikler için önemli olan öncelikli hedeflerin belirlenerek ve uygun kaynakların tespit edilmesi ve hayata geçirilmesinin amaçlandığı toplantı sonunda konuşan İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Dursun da mera ıslah çalışmaları, Doğu Anadolu, Güney Anadolu, Konya Ovası ve Doğu Karadeniz projeleri kapsamındaki illerde mevcut damızlık sığır ve koyun işletmelerinin yenilenmesi ve damızlık erkek materyal alımlarının desteklenmesi ve kırsal kalkınma yatırımları destekleme projeleri hakkında bilgi aktardı.
NAMIK AZGIN