Dr. Aytaç Akın’dan Domuz Gribi Açıklaması

Bafra ilçe Sağlık Müdürü Dr. Aytaç Akın, “Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Domuz Gribi, H1N1 tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır” dedi.

Dr. Aytaç Akın’dan Domuz Gribi Açıklaması
     Bafra ilçe Sağlık Müdürü Dr. Aytaç Akın, “  Bu virüse 'domuz gribi' denmesinin sebebi, domuzlar arasında görülen grip virüslerine çok benzemesidir. Bu yeni virüs, insan, domuz ve kuş virüslerinin bir karışımıdır. İnfluenza H1N1 yani domuz gribi, 2009 yılının Mart ayında ortaya çıkmıştır. Hastalık 2009 Mart ayından sonra Amerika'nın ardından tüm dünyaya yayılmıştır. Türkiye’de 2015 yılı sonlarında,  tekrar ortaya çıktığı günden bu yana 12 can almıştır.Türkiye’de şu ana kadar İstanbul, Adana, Niğde, Van, Şanlıurfa, Aksaray, Diyarbakır'da 7 şehirde domuz gribi belirtisi tespit edilmiş, bu tespitlerin birçoğu ölümle sonuçlanmıştır. Bu kişilerin neredeyse tamamı vücut direnci düşük, 75 yaş üzeri, kronik hastalığı olan ve sürekli ilaç kullanmak zorunda olan kişilerdir.Kişiler, belirtilerin başlamasından bir gün öncesi ve 7 gün sonrasına kadar bulaştırıcılık sağlamaktadır.Domuz gribi de yine mevsimsel griple aynı şekilde yayıldığı düşünülmektedir. Grip virüsleri insandan insana öksürük ve hapşırma yoluyla bulaşmakta. Grip virüsü bulaşan bir yere dokunulduktan sonra, eller ağız ya da buruna götürüldüğünde de hastalık bulaşabilmektedir. Domuz gribinin belirtileri, insanlarda görülen grip belirtilerine benzemektedir;  Ateş, öksürük, boğaz ağrısı, yaygın vücut ağrısı, baş ağrısı, üşüme ve yorgunluk. Bazı vakalarda kusma, ishal ve zor nefes alma görülebilmektedir. Öksürük ve hapşırma yoluyla, hasta kişinin tükürük zerrecikleri havaya yayılarak sandalye, masa gibi yüzeylere bulaşabilir. Kişi virüsün bulaştığı bir yere dokunduktan sonra ellerini ağzına, gözlerine veya burnuna sürerse virüs bulaşabilir. Bu yüzeylerde virüsün ne kadar süreyle canlı kalabileceğini etkileyen ısı, nem oranı, yüzey niteliği gibi pek çok faktör söz konusudur. Hasta kişinin temasının olduğu bu yüzeylere dokunulmamalı, herhangi bir sebeple dokunulduysa eller yıkanmalıdır. Kapı kolu, masa, bardak vb yüzeylerde virüs 2-8 saat canlı kaldığı sanılmaktadır. Bu yüzeylerin sık sık temizlenmesi ve ellerin sık sık yıkanması, bulaşma riskini de en aza indirecektir” diye konuştu.

        Dikkat Edilmesi Gereken hususlar hakkında Bafra ilçe Sağlık Müdürü Dr. Aytaç Akın, “Öksürme ve hapşırma esnasında ağız ve burnu mendil ile kapatmak. Mendili kullandıktan sonra kapalı çöp sepetine atmak. Elimle değil imkan yoksa kolumuzla ağzımızı kapatmak,Öksürdükten ve hapşırdıktan sonra ellerinizi bol sabun ve suyla yıkamak, Kirli ellerle gözlere, buruna ve ağıza dokunulmamak,Gribine yakalanırsanız, belirtilerin başlamasından 7 gün sonrasına ya da belirtilerinizin tamamen geçmesinden bir gün sonrasına kadar evde istirahat etmek,Vücut direncini artırıcı şekilde gıda tüketmek, yeşil sebze, mevsimsel meyve ve çorba türlerinin antioksidan içeriği bol olanları tüketmek gerekir. Hastalığın bulaşmaması için çevrenizdeki kişilerden uzak durmak,Çalıştırdığımız kişilerin grip bulguları taşıyanları evlerine istirahate göndermek, diğer çalışanlara ve halka bulaştırabileceğini bilmek gerekir,Bulunduğunuz mekanı sık sık havalandırılmak,Hastalara ait çarşaf, çamaşır, havlu ve tabağın ayrı olarak yıkanmasına gerek yoktur. Ancak, bu eşyalar yıkanmadan başkası tarafından kullanılmamalıdır. Bu çarşaflar mümkün olduğunca elle temas edilmeden taşınmalı ve yıkanmalıdır. Hastanın çarşafları, çamaşırları değiştirildikten sonra eller mutlaka sabunlu suyla yıkanmalıdır. Hastaya ait tabak çanak ya bulaşık makinesinde ya da elde deterjan kullanılarak yıkanmalıdır” şeklinde konuştu.
         NAMIK AZGIN  

Güncelleme Tarihi: 14 Ocak 2016, 16:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER