Bafra’da, Traktör Konusunda Çiftçiler Bilinçlendirildi

Dünya’da her yıl 1 milyon 250 bin kişi trafik kazaları nedeniyle yaşamını yitirirken, 50 milyondan fazla kişi yaralanıyor veya hayatının geri kalanını engelli bir şekilde sürdürmek zorunda kalıyor.

Bafra’da, Traktör Konusunda Çiftçiler Bilinçlendirildi

        Sağlık Bakanlığı’nın vermiş olduğu rakamlara göre ise ülkemizde her gün 1000 kişi hayatını kaybediyor. Bunun yüzde 2,5’ini trafik kazası nedeniyle meydana gelen ölümler oluşturuyor.

       2013 yılında trafik kazalarının ülke ekonomisine kaybı ise 23,4 milyar TL. Özellikle hasat zamanlarında, dikkatsizlik ve araçlarda gerekli teknik donanımın olmamasından dolayı tarım araçlarının neden olduğu trafik kazalarında artış yaşanıyor.

       Bu kapsamda, sektöründe öncü akü üreticisi Yiğit Akü, traktör kullanıcılarını bilgilendirmek ve konuyla ilgili farkındalık yaratmak amacıyla “Tarım Araçlarının Güvenli Kullanımı Projesi”ni, devletin önemli kuruluşları ile birlikte hayata geçirdi. Konya, Manisa ve Balıkesir’den sonra özellikle tarımsal faaliyetleriyle ön plana çıkan Samsun’un Bafra ilçesinde gerçekleştirilen eğitimlere çiftçiler yoğun katılım sağladı.

       Emniyet Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı - Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı, Ziraat Odası Başkanlığı ve Tarım Bakanlığı ile Yiğit Akü’nün katkılarıyla “Tarım Araçlarının Güvenli Kullanımı Projesi” hazırlanarak 2012 yılında imzalanan iş birliği protokolüyle ülke genelinde uygulamaya konuldu.

      Proje çerçevesinde verilen eğitimler; Konya, Manisa ve Balıkesir’in ardından Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim ve Araştırma Daire Başkanı Yusuf Avan, Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin, Samsun İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, Bafra Ziraat Odası Başkanı Sait Karagül ve Yiğit Akü yetkililerinin katılımlarıyla Samsun’un Bafra ilçesinde gerçekleştirildi.

                                                Kişiden 25’i Trafik Kazası Nedeniyle Hayatını Kaybediyor

      Türkiye’deki trafik sorununa değinen Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim ve Araştırma Daire Başkanı Yusuf Avan; “Ülkemizde meydana gelen trafik kazalarında; yıllık ortalama 4 bine yakın insanımız kaza mahallinde hayatını kaybetmekte, kaza sonrası 1 aya kadar hayatını kaybedenleri de dâhil ettiğimizde bu rakam 8 ile 10 bin arasında değişmektedir. Diğer taraftan, 2013 yılında 275 bin vatandaşımız da yaralanmıştır. Bu kazalarda 23,4 milyar TL’lik milli servetimiz de heba olmuştur. Bu rakam ülkemizin Gayri Safi Milli Hasılasının yüzde 1,5’ine ve yıllık reel yatırım bütçesinin yüzde 51’ine tekabül etmektedir. Bu da tablonun büyüklüğünü ve önemini net olarak ortaya koymaktadır” dedi.

       Karayollarında trafik güvenliği konusunda da açıklamalarda bulunan Avan; “Ülkemizde 2014 yılı Temmuz ayı sonu itibariyle 25.327.355 sürücü, 18.453.287 tescilli motorlu araç bulunmakta, yıllık ortalama 1 milyon civarında da yeni sürücü trafiğe çıkmaktadır. Bu rakamlar göstermektedir ki; karayollarında trafik güvenliği, sadece polisiye faaliyetlerle sağlanacak bir alan olmayıp; altyapı, eğitim, denetim, ilk ve acil yardım hizmetlerini en üst seviyede dengeli ve devamlı bir şekilde, pek çok kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütleriyle birlikte, bireylerin de işbirliğinde uyum içerisinde çalışılması gereken zor bir alandır.” şeklinde konuştu.

      Ülkemizde Son 5 Yılda Tarım Araçlarının Karıştığı 13.325 Trafik Kazasında 1.556 Kişi Hayatını Kaybetti.

        2014 yılı Temmuz ayı sonu itibariyle ülkemizde 1.400 tarım aracı kazasının meydana geldiğini açıklayan Avan, “Bu kazalarda 116 kişi hayatını kaybetmiş, 2 bin 533 kişi yaralanmıştır. Yine son 5 yılda ülke genelinde tarım araçlarının karışmış olduğu 13.325 trafik kazasında 1.556 kişi hayatını kaybetmiş ve 24 bin 280 kişi de yaralanmıştır. Ülke genelinde, tarım aracı kazalarının son 5 yıl içinde oluş şekillerine bakıldığında, devrilme-yoldan çıkma şeklindeki kazaların yüzde 39, yandan çarpma şeklindeki kazaların yüzde 26 civarında olduğu, arkadan çarpma şeklindeki kazaların da yüzde 14 oranında olduğu görülmektedir. Traktör kazalarındaki sürücü kusur dağılımının ilk üç sırasının, dönüş kurallarına, geçiş önceliğine ve hız kurallarına uymamak olduğunu görüyoruz. Araç kusurlarına baktığımızda ise ilk sırada far ve diğer ışık donanımlarının yetersiz olduğunu görmekteyiz. Buradan hareketle, eylem planını hayata geçirmek ve trafikte yaşanan kayıpları azaltmak amacıyla traktör kullanıcılarımızın yoğun bir şekilde bilgilendirilmesi gerektiği düşüncesinden yola çıkarak İçişleri Bakanlığı (Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı), Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Türkiye Ziraat Odaları Birliğinin işbirliğinde ve Yiğit Akü’nün katkılarıyla Tarım Araçlarının Güvenli Kullanımı Projesi’ni başlattık. Proje kapsamında yılda 10 bin traktör kullanıcısına doğrudan ulaşılarak tarım araçlarının güvenli kullanımı konusunda bilgilendirme yapılması hedeflendi. Bununla birlikte traktör kullanımının fazla olduğu illerimizde de daha kapsamlı etkinlikler düzenlenmesi gerektiğini düşündük. Konya-Altınekin ilçesi, Manisa –Saruhanlı, Balıkesir-Gönen’den sonra tarımsal etkinliklerin yoğun bir şekilde gerçekleştirildiği Samsun-Bafra’da da projemizi gerçekleştirmenin gururu içerisindeyiz” dedi.

    Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin,”Trafik Daire Başkanı’nın davetiyle burada bulunmaktan dolayı oldukça mutluyuz. Programın ilçemizde gerçekleştirilmesi Bafra’ya verilen değeri gösteriyor. Ülkemizin en önemli problemlerinden biri de trafik problemidir. Gerçekleşen kazaları düşündüğümüzde bu probleme karşı toplum olarak duyarlı olmalıyız.  Yaşanan kayıplar göz önünde bulundurulduğunda, bu konuya önemle değer vererek yaklaşılması gerekiyor. Sorumsuzca yapılan kazalar önlendikçe bu problemler de ortadan kalkacaktır. Sadece tarım araçlarınla yapılan kazalara değil trafikte gerçekleşen tüm kazalara karşı duyarlı olmalıyız” diye konuştu.

     Samsun İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz,“Karayolu Trafik Güvenliği ve Emniyeti kapsamında bakanlıklarla ortaklaşa ve Yiğit akü desteğiyle Kara Yolunu Kullanan Tarım Araçlarının Güvenliği Projesi başlatılmış ve 4.sü de tarımsal gelişmişliği ile önemli Bafra’da gerçekleşmektedir. Ekonomik gelişme ve sürdürülebilir kalkınmanın temel taşlarından olan tarımsal faaliyetlerinde merkezinde ve tüm alanlarında olduğu gibi insan faktörü ortaya çıkmaktadır.  Günümüzde, odağında insan olan tüm sektörlerde vazgeçilmez olan güvenlik kamu yönetiminin en çok üzerinde yoğunlaştığı en önemli konulardan biridir. Tarımsal güvenlik oldukça önemlidir. Bu bağlamda öncelikli hedef insan hayatıdır. Tarımsal faaliyetler ve ileri teknolojinin gelişmesiyle kullanılan araçların bakımı ve teknolojik özelliklerinin bilinmesi gerekir. Gerekli teknik bilgiler dışında alınması basit tedbirler kazaları önleyebilir. Gerek karayolu gerek tarım alanında öncelikli faktör sürücüdür. Bununla birlikte dikkatsizlik temel sorun olarak ortaya çıkmaktadır. Ölüm ve yaralanma, takla atma, savrulma, araçların teknik özelliklerinin bilinmemesi ve kabin olmayışı ölüm oranını artırmaktadır. Bu proje ile bakanlıkların ve paydaşların vereceği destekle köylümüzün bilinçlendirileceği ve trafik kazalarının önlenebileceğine inanıyorum” şeklinde konuştu.

     Bafra Ziraat Odası Başkanı Sait Karagöl, “Trafik kazaları tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de büyük sorun yaratmakta dolayısıyla trafik güvenliği küresel bir boyuta ulaşmıştır. Bu etkinliğin her geçen yıl artan trafik kazalarına çare olacağını düşünüyoruz. Maddi ve manevi kazalar hepimizin ortak üzüntüsü. Emniyet Genel Müdürlüğümüzün verilerine göre 2007-2013 yılları arasında tarım araçlarının yol açtığı trafik kazalarında, ülkemizde yıllık ortalama 1050 adet ölümlü ve yaralanmalı kaza meydana geliyor. Bu kazalar sonunda yılda 65 kişinin hayatını kaybettiği, yıllık ortalama 2150 kişinin yaralandığı veya engelleri kaldığı tespit edilmiştir. Güvenli Traktör Kullanım Kampanyası Konya, Manisa ve Balıkesir’den sonra ilçemizde yapılması bizim için çok önemli. Yapılan araştırmalara göre ölümlü trafik kazalarının toplam kazalar içerisindeki oranı yüzde 3 iken, traktörlerin karıştığı kazaların ölümle sonuçlanma oranı 4 katı daha fazladır. Bu veriler göstermektedir ki tarım alanında çalışan traktör kullanıcılarının eğitimi son derece önemlidir” diye konuşmasını tamamladı.

     Samsun’un Türkiye genelinde iki büyük ovaya sahip olduğunu belirten Bafra Kaymakamı Ali Katırcı ise,”Trafik her şeyden önce insanların bireysel kararlarıdır. Trafikte cezayı toplumsal olarak çekiyoruz. Bütün ailelerimiz bundan etkileniyor. Ekonomimizde trafik kazalarından etkileniyor. Dolayısıyla bu tür eğitim faaliyetleri çok önemlidir” şeklinde konuştu.   

     Toplantıya Samsun İl Jandarma Alay Komutanı Hacı Demirezen, Samsun İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanı 1. Sınıf Emniyet Müdürü Yusuf Avan, Bafra Kaymakamı Ali Katırcı, Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin, Bafra protokolü ve çok sayıda çiftçi katıldı.
   
  Yarışmaların ardından yemek ikramı ile düzenlenen toplantı son buldu.

              NAMIK AZGIN 


 

 

Güncelleme Tarihi: 11 Eylül 2014, 18:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER