BAFRA’DA FINDIK YETİŞTİRİCİLİĞİ SEMİNERİ

Bafra ilçesinde, fındık üreticilerine, Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü uzmanları tarafından ‘Fındık yetiştiriciliği, hastalık ve zararlıları, Fındıkta yeni çeşitler’ konulu seminer verildi.

BAFRA’DA FINDIK YETİŞTİRİCİLİĞİ SEMİNERİ

     Bafra Ziraat Odası Toplantı Salonunda Ziraat Mühendisleri Dr. Arzu Sezer, Yusuf Bilgen ve Ömür Duyar tarafından verilen seminerde, ‘Fındık yetiştiriciliği, hastalık ve zararlıları, Fındıkta yeni çeşitler’ hakkında bilgi aktarıldı.
      Fındık Yetiştiriciliği konusunda konuşan Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Ziraat Yüksek Mühendisi Yusuf Bilgen, “ Budama; düzgün ve kuvvetli bir taç oluşturmak, ağaçı uzun süre verim çağında tutmak, kuvvetten düşmeye başlamış dalları ya da ocakları yeniden kuvvetlendirerek bir süre daha yüksek kaliteli meyve vermesini sağlamak amacıyla uygulanır. Bahçede fındık ocakları ne kadar geniş olursa, o kadar verim noktasında güneş alır. Gereğinden fazla gübre atmayın. Uygun budama ve uygun gübreleme her zaman önemlidir. Dal sürgün verdikçe, bu dalı kesmenin anlamı yok” dedi.       Bitki beslenmesi hakkında konuşan Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Ziraat Yüksek Mühendisi Ömür Duyar,”Bitki gelişmesini etkileyen bütün toprak, iklim ve bitki özelliklerine bitki gelişim faktörleri denir. Besin elementlerinin her biri de bir gelişim faktörüdür. Bu nedenle bitkilerin gelişmesi ve dolayısıyla elde ettiğimiz verim ve kalite toprakta en az düzeyde bulunan besin elementinin müsaade ettiği kadardır. Verimin artması için verilen besin maddeleri ve miktarının artışına bağlı olarak, üründe belli bir oran kadar artış sağlanır. Bir noktadan sonra ise ürün artışı meydana gelmez ve belli bir nokta da durur, ondan sonra azalan şekilde ürün artarak devam eder.  Bitkilerin yeterli yetişmesi için bütün elementler toprakta yeterli miktarda olmalıdır. Unutmayın uygun dozda, uygun miktarda ve uygun gübreleme metodu ile ancak ürün artışı sağlanır. Kültür bitkilerinin gübrelenmesi teorik olarak oldukça basit bir işlemdir. Yapılması gereken bitkinin gelişmesi için ihtiyaç duyduğu besin maddesi miktarından, toprakta bitkiye yarayışlı halde bulunan bitki besin maddesi miktarını çıkarmak ve aradaki farkı karşılamaya yetecek miktarda gübreyi toprağa vermektir” diye konuştu.
       Fındıkta bulunan hastalık ve zararlıları ile ilgili mücadele hakkında konuşan Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Arzu Sezer ise,” Hastalık etmeni tomurcuklarda ölüme, yapraklarda ve zuruflarda lekelere, sürgün, dal ve gövde de kanserlere sebep olmaktadır. Kimyasal mücadele, kültürel önlemlerin yanı sıra koruyucu olarak üç ayrı dönemde % 1’lik Bordo Bulamacı ile bahçeler ilaçlanabilir. Birinci ilaçlama; hasattan sonra Ağustos sonu Eylül başıdır. İkinci ilaçlama; sonbahar sonunda yaprakların döküldüğü bir dönemde, Üçüncü ilaçlama ise; ilkbaharda yaprak tomurcukları patlamaya başladığı bir dönemde yapılır. Fındıklarda dal kanseri genellikle 450 metre ve daha yüksek kesimlerde görülmekte, yüksek arttıkça don zararına bağlı olarak hastalık şiddeti de artmaktadır. Verim kaybı yanında hastalık nedeniyle ocaklardaki ağaç sayısı azalmakta, bazı ocaklar ise, tamamen yok olmaktadır” şeklinde konuştu.   
              NAMIK AZGIN
  

Güncelleme Tarihi: 16 Aralık 2015, 14:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER