C vitamini bakımından portakal ve limondan önce gelen turp içerisinde nişasta, hardal yağı, askorbik asit, B1, B2 vitaminlerini barındırıyor.
15 dönüm arazide bu sene kırmızıturp üretimi yaptığını belirten Alaçam ilçesinin Soğukçam Mahallesi Bedeş Mevki üreticilerinden Mehmet Türk, çuvalının 4 TL İle 5 TL arasında satıldığını söyledi.
Bafra ilçesinde üretilen turpun Türkiye’nin yüzde 80’inin ihtiyacını karşıladığını belirten üretici Mehmet Torun ise, ürünün iyi para ettiğini ifade etti.
Torun, açıklamasında, "Bafra ilçesinde bir dekar alanda 3-4 ton arası beyaz, kırmızı turp ve pancar türü turp ürünü alınmaktadır. Üretilen beyaz turp çuvalı 10 lira, pancar türü turp ise 8 liradan satılmaktadır. Turpa talep fazla olduğunda satışında ve pazarlanmasında sıkıntı çekmiyoruz. Özellikle turpları Zonguldak, Bartın, Ankara, Bolu, Ordu, Giresun ve Türkiye’nin muhtelif yerlerine gönderiyoruz” dedi.
Alaçam ilçesinin Akgüney Mahallesinde kırmızıturp üretimi yapan Remzi Pala ise, “3 gündür, Büyükşehir Belediyesi Sebze ve Meyve Hali Bafra şubesine geliyorum. Fiyatlar düşük, çiftçi olarak fiyatlardan memnun değiliz. Ürünün satışında hız yok, kimse kırmızıturpa bakmıyor” diye konuştu.
NAMIK AZGIN