Akmercan Doğalgaz Bölge Müdürlüğü İşletme şefi İbrahim Özdemir tarafından Samsun Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı Bafra Bölge Amirliği önünde düzenlenen eğitimde, yangın tatbikatı öncesi doğalgaz yangınları ve söndürme teknikleri hakkında bilgi verildi.
Akmercan Doğalgaz Bölge Müdürlüğü İşletme şefi İbrahim Özdemir, doğalgaz yangınlarında itfaiye ve doğalgaz firmasının koordineli çalışmasının önemli olduğunu ve doğalgaz yangınlarına su ile değil kuru kimyevi yangın söndürücüler ile müdahalenin önemli olduğunu söyledi.
“YANGIN DOĞALGAZDAN KAYNAKLANIYOR İSE, İLK ÖNCE DOĞALGAZ ANA VANASINI KAPATMAK SURETİ İLE İLK MÜDAHALE YAPIRIR”
Akmercan Bölge Müdürlüğü İşletme Şefi İbrahim Özdemir, ″Doğalgaz moleküler bir yapıya sahiptir. Bulunduğu ortama sızması durumunda çabucak yayılabilir. Özellikle dikkat edilmesi gereken konu; doğalgaz kokusu alıyorsanız kesinlikle o ortamda elektrik anahtarını açmayın, telefonunuz çalarsa cevap vermeyin meşgule atmayın, yapmanız gereken tek şey ortamı havalandırmaktır. İtfaiye ekipleri de yangın ihbarı aldığında eğer yangının çevresinde doğalgaz tesisatı varsa kesinlikle binadaki gaz vanasını kapatıp, 187 doğalgaz acil ekiplerine de haber vermeleri gerekir. Yangın doğalgazdan kaynaklanıyor ise ilk önce doğalgaz ana vanasını kapatmak sureti ile ilk müdahale yapılır. Doğalgaz yangını su ile yapılan müdahalede sönmez ancak boğularak oksijenden ayrılıp öyle söndürülür. Su ile sönmez neden sönmez? Çünkü su hidrojen ve oksijen moleküllerinden oluştuğu için alevi gördüğünde uzun sureli aleve maruz kalan su molekülü hidrojen ile oksijeni bir birinden ayırır biri yanıcı diğeri yakıcı özellikte olduğu için alev daha çoğalır. Doğalgaz yangınında su sadece soğutma işlevi görür” dedi.
“DOĞALGAZ SU İLE SÖNDÜREMEZSİNİZ”
Her zaman ilk müdahalenin önemli olduğunu belirten Özdemir, doğalgaz yangınlarının su ile söndürülemeyeceğini ifade ederek, “Doğalgaz yangınlarını kesinlikle su ile söndüremezsiniz. Çünkü su hidrojen ve oksijen moleküllerinden oluştuğu için alevi gördüğünde uzun sureli aleve maruz kalan su molekülü hidrojen ile oksijeni bir birinden ayırır biri yanıcı diğeri yakıcı özellikte olduğu için alev daha da çoğalır. Eğer ana vanayı kapattığınız halde gaz yanmaya devam ediyorsa yanan gazın sızıntısı kesilene kadar su ile etrafı ıslatarak sıçramasını önleyebilirsiniz” diye konuştu.
Samsun Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı Bafra Bölge Amiri Yaşar Taşçı ise, “Gurup amirliği olarak ekiplerimiz zaten doğalgaza müdahale etme tekniklerini biliyorlar. Böyle kurumların kendi aramızda bu şekilde tatbikatlar yapması sadece bizim için değil, bütün ekipler için gereklidir. Diğer kurumlarda da böyle tatbikatlar yapmayı düşünüyoruz. Akmercan gurubuna ve dağıtım firma yetkilisi olarak size teşekkür ediyorum. Bu tatbikat bizim için gerçekten faydalı oldu” şeklinde konuştu.
İtfaiye ekiplerine ve dağıtım şirketi çalışanlarına verilen bilgilerin ardından temsili olarak gaz yangını yakıldı ve yangın tüpleriyle müdahale edildi.
NAMIK AZGIN
Güncelleme Tarihi: 05 Mart 2015, 16:37