Bafra Toplum Sağlığı Merkezi Diyetisyen Emine Demir,”Temel görevi kanı vücuda pompalamak olan kalp, Metabolizma faaliyetleri sonucunda oluşan artık ürünlerin de vücuttan uzaklaştırılması, vücut ısısının düzenlenmesi, asit-baz dengesinin korunması, hormonlar ve enzimlerin vücudun gerekli bölgelerine taşınması gibi görevleri yapar. Kalp ve Damar Sağlığı, genetik özelliklerin yanı sıra beslenme ve yaşam tarzı ile doğrudan ilgilidir. Kalp ve Damar Sağlığını olumsuz etkileyen başlıca unsurlar; sağlıksız beslenme, şişmanlık, alkol, sigara, hava kirliliği, hareketsiz bir yaşam ve strestir” diye konuştu.
Kalp sağlığınızı korumak için” sağlıklı beslenin, Aktif olun ve kalp sağlığınızı kontrol altına alın, Tütüne ‘HAYIR’ deyin, Alkol tüketimini sınırlayın, Sağlıklı vücut ağırlığınızı koruyun, Kan basıncınızı kontrol altında tütün, Kan değerleri ölçümünüzü düzenli olarak yaptırın” diyen Bafra Toplum Sağlığı Merkezi Diyetisyen Emine Demir,”Kalp ve Damar Hastalıkları ile mücadele etmenin önemini vurgulamak, kişileri bu hastalıklara karşı uyarmak, kalp sağlığını koruma konusunda bilinçlendirmek, sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazandırabilmek ve kalp sağlığına dikkat çekmek amacıyla 29 Eylül Dünya Kalp Günü olarak kutlanmaktadır. Bireysel, ailevi ve toplumsal bakımdan çok ağır maddi ve manevi maliyeti olan Kalp ve Damar Hastalıklarına karşı başarılı olabilmek için toplumumuzun ve insanımızın yapılan uyarıları dikkate alarak "Sağlıklı Yaşam Tarzı" nı benimsemesi gerekmektedir. Bu yılki Dünya Kalp Günü kutlamalarında; kendinizin ve ailenizin kalp sağlığını korumaya önderlik edin. Sevdiklerinizin kalp hastalığı ve inme riskini azaltmak için evinize sağlıklı besinler alın, tütün kullanımını kısıtlayın ve fiziksel aktiviteyi teşvik edin” şeklinde konuştu.
Kalp damar hastalıklarından korunmada beslenmenin çok önemli olduğunu vurgulayan Bafra Toplum Sağlığı Merkezi Diyetisyen Emine Demir,”Beslenmenizde yağı azaltın. Beslenmenizde toplam yağ tüketimi enerjinin %30’ unu geçmemelidir. Yağ içeren besinler aynı zamanda vücudun ihtiyacı olan diğer besin öğelerini de içerdiği için yağa ihtiyacımız vardır. Ancak sağlık açısından bakıldığında koruyucu olması açısından diyette yağ miktarını (enerjinin %25-30) azaltmak yararlıdır. Yediğiniz tüm besinlerin yağ miktarını dikkate alın. Süt ve süt ürünlerinin az yağlı veya yağsız olanlarını tercih edin. Beslenmenizde balığa daha çok yer verin. Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketin. Yağsız dana, koyun eti ile derisi alınmış kanatlı hayvan etlerini tercih edin. Tam tahılları ve ürünlerini tercih edin. Yemeklerinizde katı yağları az kullanın. Satın aldığınız besinlerin etiketleri üzerindeki yağ miktarlarını kontrol edin. Diyetinizde kolesterolü sınırlayın. Daha fazla meyve ve sebze tüketin. Beta karoten, vitamin A ve vitamin C gibi antioksidan vitaminleri yüksek oranda içeren sebze ve meyvelerin tüketimi ile kalp sağlığı arasında olumlu bir ilişki vardır. Bu nedenle sebze ve meyve tüketiminizi arttırın.Diyet her zaman tek başına kan kolesterol düzeyini düşürmede tek yol değildir. Diğer bazı yaşam şeklinde değişiklikler de kalp hastalığı riskini azaltır. İdeal vücut ağırlığınızı koruyun, şişmansanız ideal ağırlığınıza ulaşın. Eğer kan basıncınız yüksek ise (hipertansiyon), kan basıncınızı kontrol altına alın” diye konuşmasını tamamladı.
NAMIK AZGIN