DÜZCE (AA) - TAYYİB HOŞBAŞ - Düzce'nin Akçakoca ilçesinde, tarihi dokusuyla bilinen Yukarı Mahalle'nin canlanması amacıyla proje hazırlayan kadın girişimciler, yöresel eşya ve yiyeceklerin satıldığı dükkanlar sayesinde hem turizme hem de aile bütçesine katkı sağlıyor.
Bir zamanlar kent merkezi olan Yukarı Mahalle bölgesini yeniden canlandırmak isteyen girişimci kadınlar, belediyenin de desteğiyle 2013'te başlatılan ve 80 küçük dükkanın yer aldığı "Tarihi Mahalle Pazarı" projesini 2 yılda tamamladı. Projenin hayata geçirilmesiyle sahil beldesindeki bölge, yerli ve yabancı turistler için cazip hale geldi.
Projeyle kadınlar hayallerini gerçekleştirmenin yanı sıra aile ekonomilerine de katkıda bulunuyor.
- "Hangi standa giderseniz güçlü kadın göreceksiniz"
Projenin fikir sahibi Gülten Özdeş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2013'te projeyi hayata geçirmek üzere prova yaptıklarını ve Nisan 2015'te de uyguladıklarını anlattı.
"Tarihi mahalleyi nasıl kalkındırabiliriz?" düşüncesiyle projeye başlandığını ifade eden Özdeş, "Mahallenin evleri birer birer yok oluyordu. Her Akçakocalı gibi bende 'Bu mahalleye ne yapabiliriz?' diye düşündüm. Tarihi mahalleyi ayağa kaldırmak için bu fikrimi arkadaşlarıma sundum. 'Mahalleye bir pazar kurarak burayı canlandırabilir miyiz?' diyerek yola çıktık. Fikrimi arkadaşlarıma sunduğumda da büyük destek gördüm. Bu fikir benim olmakla birlikte her Akçakocalının da gönlünde yatan bir fikirdir." diye konuştu.
Özdeş, mahallenin bu hale gelmesinde kadınların emeğinin çok olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:
"Kadın, evde yemek yapmak, bulaşık yıkmak ve kocasına hizmet etmenin yanı sıra ekonomiye de destek veren bireydir. Çalışan bir kadın olarak bunu söylüyorum. Kadınlarımızla bu fikri paylaştığımızda yapamayacaklarını düşündüler. Ama inandılar ve başardılar. Şu an buradaki hangi standa giderseniz güçlü kadın göreceksiniz. Artık onlar evlerine ekonomik olarak girdi sağlıyorlar. Bunun yanında Akçakoca'ya turizm anlamında büyük hizmet ediyorlar."
"Bugünlere geldik ama projemiz henüz bitmedi. Yapacak çok şeyimiz var." diyen Özdeş, nisan ayının sonunda "Tarihi Mahalle Şenliği" yapmaya hazırlandıklarını aktardı.
Özdeş, yaptıkları eylemin, kadınların istedikleri zaman her şeyi başarabileceğini kanıtı niteliğinde olduğunu ifade ederek, "Kadınlar çölleri gül bahçelerine çevirebilir. Kadınlar her şeyi yapabilir, bunu sınıflandırmak doğru değil. Kadın isterse her şeyi başarır. Kadınlarımız kabuklarını kırmalı, elleriyle ürettikleri satarak ekonomiye can vermelidir." değerlendirmesinde bulundu.
- "Fiyatları ucuz tutarak herkesin eşit düzeyde kazanmasını istiyoruz"
Yukarı Mahalle Muhtarı Mehmet Karabıyık, tarihi mahalle pazarının kurulduğu yerin 1930-1950 yıllarında ilçe merkezi olduğunu ifade etti.
Her geçen gün mahallenin bilinirliği arttığını ve İstanbul ile Ankara'ya yakın olmalarından dolayı hafta sonları turistleri ağırladıklarını söyleyen Karabıyık, "Kadınlar burayı ayağa kaldırdı. Kadınlarımız evinin işini yaparken burada paralarını da kazanıyor, hem evi hem bu pazarı idare ediyorlar." dedi.
Pazarda yaptığı reçelleri satan 64 yaşındaki Emine Koç, el emeği, göz nuru ile hazırladığı ürünleri müşterilerle buluşturduğunu söyledi.
Kadınların mahallenin geleceği için bir araya geldiğini belirten Koç, "Ben de bu mahalle pazarının kurucularındanım. Bu mahalleyi biz kalkındırdık. 'Kadınlarımız hep çalışsın' diye bu kadar uğraş verdik. Herkes kendi ürettiğini buraya getirip satıyor. Ekonomik özgürlüğümüz var, ne istersek alabiliyoruz. Pazarda da fiyat belirlemesi yaptık, fiyatları ucuz tutarak herkesin eşit düzeyde kazanmasını istiyoruz." ifadesini kullandı.
Mahalle sakinlerinden Nazan Göcan ise pazar projesiyle hayali olan nakış işini yaptığını anlattı.
El emeği olan ürünleri müşterileri ile buluşturduğunu aktaran Göcan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bize de bir iş kapısı açıldı, ekonomik özgürlüğümüzü kazandık. Gülten hanım ve arkadaşlar sayesinde güzel bir çalışmaya imza attık. Burada biz birbirimizi tamamladık. Güzel bir düzen kurduk, böyle gidiyoruz. İnşallah daha da gelişip güzelleşeceğiz."