Çarşamba Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü faaliyetleri

SAMSUN (AA) - Çarşamba İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Akman, faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Akman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçelerinin ova üzerinde kurulu olduğunu, pek çok ürünün yetiştirilebildiğini söyledi....

Çarşamba Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü faaliyetleri

SAMSUN (AA) - Çarşamba İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Akman, faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

Akman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçelerinin ova üzerinde kurulu olduğunu, pek çok ürünün yetiştirilebildiğini söyledi.

Bunun da bakanlığın ilçeye pek çok alanda destek vermesi anlamına geldiğini dile getiren Akman, "2016 yılında 8 bin 300 civarında olan mazot ve gübre desteğinden faydalanan çiftçi sayısı, geçen yıl 8 bin 700 oldu. Bu yıl da bu sayının artmasını bekliyoruz." diye konuştu.

Bir önceki yıl 250 bin dekar alan destekleme kapsamındayken 2017 yılında bunun 270 bin dekara çıktığını anlatan Akman, şöyle devam etti:

"İlçemizde 60 bine yakın parsel mevcut. Bunun yüzde 50'sini kayıt altına aldık. Bunun nedeni de mülkiyet sorunlarının çözülememesi. Bitkisel üretim kapsamında organik tarıma önem veriyoruz. Samsun ve Çarşamba'nın içme suyunu temin eden Çakmak Barajı ilçemiz sınırlarında. Baraj havzasında organik tarım yaparak içme suyunun daha temiz olması için uğraşıyoruz. Bunun için de 2016 yılında 220 işletmeyi desteklemişken, 2017 yılında yaklaşık 500 işletmeye destekleme verdik. 2016 yılında 5 bin 500 dönüm olan desteklenen alan, geçen yıl 12 bin 390 dönüm oldu."

Tüketiciye daha iyi ürün sunulabilmesi adına iyi tarım uygulamaları yaptıklarını vurgulayan Akman, "İyi tarım uygulamasında ilaç ve gübrenin uygun miktarda kullanılarak hasat edilen üründe ilaç kalıntısı olmamasına çalışılıyor. Bu kapsamda 2016 yılında 167 iş yeri ile çalışma gerçekleştirirken, 2017 yılında bu sayı 156'ye indi. Çünkü gerekli hassasiyeti gösteremeyen üreticilerimizi projeden çıkartıyoruz." diye konuştu.

Alan bazlı desteklemeye ilişkin de bilgi veren Akman, fındık üreticilerine dekar başına 170 lira ödeme yapıldığını, bu kapsamda 2016 yılında 3 bin 500 çiftçi desteklenirken geçen yıl bunun 3 bin 700'e çıktığını kaydetti.

Hayvancılıkla ilgili de bakanlığın desteğinin sürdüğüne dikkat çeken Akman, "Buzağı desteklemelerinde 2016 yılında 2 bin 400 civarında olan desteklenen kişi sayısı, 2017 yılında 2 bin 900 oldu. İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak üreticilerimizi desteklemeler konusunda bilgilendiriyor, eğitim veriyoruz. Desteklemeler de her geçen yıl giderek artıyor." ifadelerini kullandı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER