"Akıllı turnike" hayata bağlayacak

- Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının desteğiyle ASELSAN, TÜBİTAK ve TOBB ETÜ iş birliğinde yürütülen HAYAT Projesi kapsamında geliştirilen akıllı turnike cihazı, kol veya bacağa uygulandığında kan akışını durdurup kan kaybını önlüyor, merkeze de yaralının konum ve zaman bilgisi gönderiyor - TOBB ETÜ Biyomedikal Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Eroğul: - "Klasik turnikeler doğru uygulanamadığı için can kayıpları yaşanıyor ne yazık ki. Akıllı turnike, hem doğrudan yaralının yerini bulmak hem de kan kayıplarının önlenmesi açısından çok faydalı olacak"

SAMSUN (AA) - FATİH MEHMET KÜRKÇÜ - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının desteği, ASELSAN, TÜBİTAK ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB ETÜ) iş birliğinde gerçekleştirilen Harp ve Acil Yardım Akıllı Turnikesi (HAYAT) Projesi kapsamında geliştirilen cihaz sayesinde yaralının kan kaybının önlenmesi hedefleniyor.

TOBB ETÜ Mühendislik Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Osman Eroğul, AA muhabirine yaptığı açıklamada, proje kapsamında geliştirilen cihazın özellikle muharebe sahasında yaralanan güvenlik güçleri ile trafik kazasında yaralananlar için kullanılabileceğini, cihazın klasik turnikelerden "akıllı" olmasıyla ayrıldığını söyledi.

Kol veya bacağa uygulanan cihazın düğmeye basılmasının ardından kan akışını durdurarak yaralının kan kaybını önlediğini vurgulayan Eroğul, belirli aralıklarla gevşeyerek organın kangren olmasını da engelleyeceğini belirtti.

Cihazın ayrıca merkeze konum ile zaman bilgisini de göndereceğine işaret eden Eroğul, bu sayede yaralıya en kısa sürede ulaşılabileceğini anlattı.

- Patent başvurusu yapıldı

Eroğul, TOBB ETÜ tarafından önerilen projenin ASELSAN ve TÜBİTAK iş birliğiyle geliştirildiğini, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli harp cerrahları Prof. Dr. Nazif Zeybek ve Doç. Dr. Aytekin Ünlü katkısı ile sistemin son aşamaya geldiğini dile getirerek, "Proje çalışmaları yaklaşık iki yıldır sürüyor. Patent başvurusu yapıldı. Telif ve proje hakları ASELSAN'a ait olmak kaydıyla çalışmalar son aşamaya getirildi. Bundan sonraki safhada klinik denemeleri yapılarak patent ve CE işaretleri tamamlanacak, ardından kullanılabilecek." dedi.

Benzeri cihazların başka ülkelerde bulunduğunu ancak geliştirdiklerindeki gibi özellikte olmadığını vurgulayan Eroğul, "Yaralıya yapılan ilk müdahale hayat kurtarır. Cihaz, yaralının kendisinin uygulayabileceği gibi sağlık personelinin de ilk müdahale sırasında kullanabileceği bir sistem olması bakımından önemli. Projenin pek çok hayat kurtarılacağını düşünüyorum." diye konuştu.

Akıllı turnike sisteminin, ASELSAN'ın savunma sanayisinde kullanılmak üzere geliştirdiği giyilebilir teknolojileri barındıran CENKER Projesi kapsamında yapıldığını aktaran Eroğul, şunları kaydetti:

"En çok kol ve bacak yaralanmaları nedeniyle kan, dolayısıyla can kayıpları yaşanıyor. Muharebe sahasındaki askerin veya güvenlik görevlisinin çelik yeleği, çelik başlığı var ama kol ve bacakları açıkta. Klasik turnikeler doğru uygulanamadığı için can kayıpları yaşanıyor ne yazık ki. Akıllı turnike, hem doğrudan yaralının yerini bulmak hem de kan kayıplarının önlenmesi açısından çok faydalı olacak."

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER