GELECEĞİN MESLEKLERİNDEN ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ

Bazı okul sahipleri, kampüs müdürleri ve eğitim yöneticilerinin geleceğin meslekleri konusundaki yazılarımın çıktılarını okul koridorlarındaki panolara asmaları; öğrencilerini geleceğe hazırlamaları konusundaki öngörülerini, kararlılıklarını, ciddiyetlerini, isteklerini ve vizyon sahibi olduklarını göstermesi açısından önemlidir.

Öğretmenler, anne ve babalar! Geleceği önceden görüp, çocuklarımızı geleceğe ve geleceğin mesleklerine hazırlama konusundaki ilginiz, dikkatiniz ve isteğiniz geleceğe dönük umutlarımı arttırdı.

Günümüz dünyasında savaşların çoğu, zengin enerji kaynaklarına sahip toprakların paylaşımı konusunda yaşanmaktadır. Süper güçler, enerji kaynaklarına sahip olmak, enerji sistemlerini yönetmek veya kontrol etmek isterler.

Günümüzde yenilenebilir ve tükenebilir enerji kaynakları vardır. Yenilenebilir enerji denilince akla güneş, rüzgâr, hidroelektrik vb. enerjiler gelir. Tükenebilir enerji denilince kullanılınca biten, ancak kısa zaman aralığında yeniden oluşamayan petrol, doğal gaz, kömür akla gelir.

Geleceği sağlam temellere oturtmak isteyen ülkeler, hem yenilenebilir hem tükenebilir hem de nükleer enerji kaynaklarına sahip olmalı, sahip olduğu kaynakları da kullanabilmelidir.

Enerji sistemlerini bilirsen hem kullanabilir ve hem de kontrol edebilirsin.

Geleceğin mesleklerinden enerji sistemleri mühendisliği hakkında kısa bilgiler vereceğim.

Enerji Sistemleri Mühendisi Kimdir?

Enerji sistemleri mühendisliği: Dünya üzerinde bulunan enerji kaynaklarının kullanılabilir (elektrik veya mekanik) hale getirilene kadar bilgi toplama, hesaplama, tasarım, simülasyon, raporlama, uygulama ve kalite-kontrol süreçlerinde yer alan ayrıca halihazırda enerji üreten sistemlerin verimini arttırma ve maliyeti düşürme yollarını arayan, tüm bunları yaparken de çevresel etkileri de göz önünde bulunduran enerji uzmanı kişidir.

Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümünde yetişen mühendisler, bir sistemin tasarımı, gerekli hesaplarının yapılması, uygun sistemlerin kurulması ve bunun imalatının bakım ve yenilenmesi konusunda; enerji teknolojilerinin temel prensiplerini, öğrenme ve öğretme tekniklerinin dikkate alınarak, enerji sistemleri tasarımı ve üretimini yaparlar.

Enerji Sistemleri Mühendisliği Nedir?

Enerji mühendisliği ile enerji sistemleri mühendisliği iş tanımları farklıdır. Her iki meslek bir birlerine yakın olmakla beraber aynı şey değildir. Enerji sistemleri mühendisliği ile makine mühendisliği arasında da benzerlikler olmakla beraber enerji sistemleri mühendisliğini makine mühendisliğinin enerji alanında uzmanlaşmış dalı gibi düşünülmemelidir. Makine mühendisliğinin müfredatında yer alan enerjiyle alakalı tüm dersleri ve ayrıca elektrik mühendisliğinin de bazı derslerini müfredatında barındıran bir bölümdür.

Kısacası enerji sistemleri mühendisliği, makine mühendisliği ile elektrik mühendisliğinin birleşimi şeklinde düşünülebilir.

Enerji Sistemleri Mühendisliği Eğitimi Nerelerde var?

Enerji sistemleri mühendisliği önceleri yüksek lisans düzeyinde bazı üniversitelerde verilirken sonradan lisans düzeyinde eğitim verilmeye başlamıştır.

Enerji sistemleri mühendisliği bölümü ilk defa 2008 yılında Yalova Üniversitesi bünyesinde açılmıştır. Şuan 45 üniversite bünyesinde enerji sitemleri mühendisliği bölümü mevcuttur.

Enerji sektöründe bulunan uzman mühendis açığı her alanda kendini göstermektedir. Bu yüzden gerek devlet kurumlarında gerek özel kurumlarda Enerji Mühendisliği için istihdam her geçen gün artmaktadır. Piyasanın bu tarz spesifik mühendislik dallarına ihtiyacı vardır.

Enerji Sistemleri Mühendisliği Dersleri

Enerji sistemleri mühendisliği müfredatında birçok disiplinde çok sayıda ders bulunur. Bunlar temel mühendislik derslerinin yanı sıra (matematik, fizik, kimya, termodinamik, akışkanlar mekaniği, mukavamet, makine elemanları, teknik resim, 3D modelleme, temel imalat, programlama) soğutma sistemleri, mekanik tesisat (binalarda doğal gaz, kalorifer ve sıhhi tesisat), yanma ve yakma teknolojileri, yenilenebilir enerji uygulamaları (güneş, rüzgâr, jeotermal, biyogaz, hidroelektrik, hidrojen enerjisi…), nükleer enerji teknolojileri, yalıtım sistemleri, enerji iletim dağıtım ve dönüşümü (elektrik makineleri, güç elektroniği, elektromekanik enerji dönüşümü) gibi alanlarla alakalı birçok ders bulunur.

Her üniversitenin bölüm sayfalarında müfredat bilgileri mevcuttur. Bu alanlar ve dersler genelde öğrenim göreceğiniz üniversitenin akademik kadrosuna göre şekillenir.

Enerji Sistemleri Mühendisi Nerelerde Çalışabilir?

Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümünden mezun olan mühendisler, enerji üretimi, iletimi, dağıtımı ve kullanılması alanlarında tasarımcı ya da uygulayıcı olarak çok geniş iş alanları bulacaklardır.

Mezunların çalışabileceği bazı kuruluşlar: Devlet sektöründeki Enerji Kurum ve Kuruluşları

gibi devlet kurumları haricinde,

Özel sektörde enerji sistemleri ve teknolojileri ile ilgili tüm alanlar (Nükleer Enerji, Yenilenebilir enerjiler RES GES HES, Enerji Verimliliği vb. ),

Mekanik-Tesisatçılık (Isıtma, Soğutma, Havalandırma, Sıhhi Tesisat)

alanlarında da  yetkili bir Enerji Sistemleri Mühendisi olarak çalışma imkanı bulacaklardır.

Ayrıca mezunlar, Enerji Bakanlığının Enerji Uzmanı eğitimini alarak Enerji Uzmanı belgesi almaya hak kazanabilir ve binalarda, tesislerde, sanayide Enerji Uzmanı pozisyonunda çalışabilirler.

Birçok özel sektör kuruluşu ülkemizin büyük ölçüde ihtiyacı olan enerji açığını kapatmak için, biyo-enerji, jeotermal, rüzgâr ve hidrolik enerji santralleri konusunda yatırım yapmaktadır.

Önümüzdeki yıllarda ise nükleer enerji santrallerinin yapımlarının gerçekleştirilmesi ile bu güne kadar kullanılmamış olan bor, uranyum ve toryum gibi diğer enerji kaynaklarının devreye girmesi beklenmektedir.

Tüm bu alanlarda AR-GE düzeyinden başlayarak enerji dağıtımının en ekonomik şekilde gerçekleştirilmesine kadar her düzeyde enerji teknolojileri konusunda eğitim almış mühendislere ihtiyaç duyulacaktır.

Üç kıta arasında enerji köprüsü durumunda olan ülkemizde ulusal ve uluslararası çapta yapılacak projelerde görev alacak enerji sistemleri mühendisleri ilk sırada olacaktır.

Maaş durumu nasıl hocam?

Maaşları yüksektir. Gönül rahatlığı ile bu alana çocuklarımızı yönlendirebiliriz. Dolgun maaşla çalışacak çocuklarımız aynı zamanda stratejik personel de olacaklardır.

Çocuklarımızı hep birlikte geleceğe ve geleceğin mesleklerine hazırlıyoruz.

Geleceğimizin mimarı olacak çocuklarımızı seviyor ve onlara güveniyoruz.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Mahmut Kurtca
Mahmut Kurtca - 5 yıl Önce

Namık Kemal hocam,
Eline yüreğine sağlık. Bize yol gösteriyorsunuz.
Geleceği bizden önce görüp haber veriyorsunuz.
Ne şanslı insanlarız.
Ellerinden öperim hocam..