Çocuklarımızı geleceğe hazırlama ve geleceğin mesleklerini tanıtma konusunda, aileler, gençler ve eğitimcilere rehberlik etmek amacıyla; “Geleceğin Meslekleri ve Meslekî Rehberlik” ; “Geleceğin Meslekleri ile Tanışalım”, “Geleceğin Mesleklerinden Yapay Zekâ Eğitmenliği”, “Geleceğinin Hikâyesi Biyoteknolojide Yazılacak” başlıklı yazılarımı daha önce yazmıştım.
Samsun 19 Mayıs İlçesinden değerli bir okuruma, geleceğin mesleklerini tanıtan yazılar yazmaya söz vermiştim. Sözümü yerine getirmek için bu defa “İklim Mühendisliği” konusuna değineceğim.
Öğrencilerimizin üniversite giriş sınavları sonuçlandı. Çocuklarımız şimdi okumak istedikleri, üniversite, fakülte ve bölümleri tercih etme sürecine girdiler. Tamda bu sırada geleceğin mesleklerini tanıtan yazılara ihtiyaç duyulmaktadır.
Çocuklarımızın istikbalini garantiye almak istiyorsak, geleceğin mesleklerini ve yeni mesleklerin becerilerini bilmemiz gerekecektir. Bizim bilmemiz yetmez bu becerilere sahip çocuklar yetiştirmek için çaba harcamalıyız. Yalnız anne baba olarak biz mi? Elbette hayır. Bu konuyu Millî Eğitim Bakanlığı olarak, hükümet olarak ele almalıyız.
İklim Mühendisliği, geleceğin ilk 10 mesleği arasında yer almaktadır.
Önce iklimden, iklim değişikliğinden ve etkilerinden bahsedelim sonra mühendisliğe geçelim. Gezegenimizin atmosferi tıpkı bir sera gibi çalışır. Yeryüzüne ulaşan güneş ışınlarının neredeyse yarıya yakını yeryüzünden yansır. Atmosferimiz, sera gazı olarak da nitelendirilen karbondioksit, metan, su buharı, ozon, azot oksit vb. gazlar sayesinde yeryüzünden yansıyan güneş ışınlarının bir kısmını tekrar yeryüzüne gönderir.
Bir battaniye işlevi gören sera gazları sayesinde yeryüzündeki ortalama sıcaklık, insanlar, hayvanlar ve bitkilerin hayatını sürdürmesine imkân verecek bir ısı düzeyini, 15°C’yi yakalar.
Atmosferdeki sera gazlarının oranı, 1750’li yıllarda başlayan sanayi devrimi sonrasında artmaya başlamış, karbondioksit oranı %40’lık bir artış göstererek 280 ppm’den 394 ppm’e ulaşmıştır.
Karbondioksit oranındaki artış öncelikle fosil yakıt kullanımından, ormanların yangınlarla yok olmasından ve arazilerin yanlış kullanımından kaynaklanmaktadır.
Başta kömür ve petrol olmak üzere fosil yakıtların yakılması, atmosferdeki karbondioksit oranının artmasındaki en önemli sebebidir.
Atmosferdeki karbondioksit seviyesi yükselmesi, sıcaklığın artmasına ve çevre kirliliğine ve iklim değişikliğine neden olmaktadır. İklim değişikliği de hayatımızı olumsuz etkilemektedir.
İklim değişikliğinin hayatımıza olumsuz etkileri.
İklim değişikliğinin etkisi sıcaklıklardaki artıştan ibaret değildir. Kuraklık, seller, şiddetli kasırgalar, fırtınalar, hortumlar ani ve yoğun yağışlar gibi aşırı hava olaylarının sıklığı ve etkisinde artış, okyanus ve deniz suyu seviyelerinde yükselme, okyanusların asit oranlarında artış, buzulların erimesi gibi etkilerdir.
Doğada meydana gelen bu etkenler sonucunda bitkiler, hayvanlar ve ekosistemlerin yanı sıra insan toplulukları da ciddi risk altındadır. İklim değişikliği ve küresel ısınma gibi konular ve ekosistemin bozulması iklim mühendisliğini önemli hale getirmektedir.
Yukarıda sıraladığımız risklere, sorunlara çözüm bulma görevi iklim mühendislerine düşmektedir. Ülkeler, iş adamları hatta girişimciler hep bu konu ile yakından ilgilenmektedir.
İklim Mühendisliği nedir?
Jeomühendislik veya iklim müdahalesi olarak da bilinen iklim mühendisliği, genel olarak iklim değişikliğine karşı koymak için Dünya sistemlerinde kasti müdahale olarak tanımlanmaktadır.
Başka bir deyişle; İklim mühendisleri yaptığı hava öngörüsü, ölçüm ve gözlemler, iklim değişimi, hava kirliliği, güneş ve rüzgar enerjisi, uzay havası, hidroloji, tarım ve orman, havacılık ve deniz meteorolojisi gibi konulardaki çalışmalar, insanlığın bugün karşı karşıya kaldığı en önemli sorunlar ile ilgilenirler.
İklim Mühendisleri, değişen ve afetlere sebep olan iklimi kontrol altına almak, iklim değişikliğini yavaşlatmak ve olumsuz etkilerini azaltmaya yönelik çalışmalar yaparlar. Yaşanabilir bir evren oluşturmak için uğraş verirler.
İklim Mühendisliğinin maaşı durumu…
İklim mühendisleri, yüksek teknolojiye ve bilgiye dayalı, çok temiz ve güvenli bir iş ortamlarına çalışırlar. Maaşları yüksektir. İleride duyulan ihtiyaca göre daha da yükselmesi beklenmektedir. İklim mühendisleri sayıları az olduğu için maaş artışlarında sorun olmaz.
Öğretmen, polis, hemşire, imam gibi personel sayısı fazla olan mesleklerde maaş artışı Maliye Bakanlığı için problem oluyor. Sendikalar toplu sözleşme görüşmelerinde Cumhurbaşkanımızın verdiği 3600 ek gösterge sözünü hatırlatıp, 3600 ek gösterge taleplerini sözleşme masasına tekrar sürdüler. Henüz siyasi irade tarafından bir cevap gelmedi. Ancak İklim mühendisleri; “Öğretmen, polis, hemşire ve imam hatipler’in ek göstergesini 3600’e çıkarsak, bütçeye şu kadar yük getiriyor efendim. Bu nedenle talebi karşılayamayız” şeklinde itiraza muhatap olmazlar.
Bu nedenle de iklim mühendisliğini meslek olarak seçebilirsiniz. Veliler, öğretmenler ve mesleki rehberlik yapan arkadaşlarım sizler de öğrencilerimize iklim mühendisliği mesleğini önerebilirsiniz.
Dünyamızın karşı karşıya olduğu iklimsel tehlikeleri önleyecek, insanlığı kurtaracaklar olanlar iklim mühendisleri gibi görünüyor. Bu nedenle onlara “ Dünyayı kurtaran adam”; “Dünyayı kurtaracak adamlar” gözü ile bakabiliriz.
İnanıyorum ki, Dünyamız iklim mühendisleri sayesinde daha iyi olacak…
İklim mühendisleri, alacakları önlemlerle, yaşanabilir bir dünya oluşturacaklardır.
Namık Kemal YILDIZ