Fiyatlar Arttı Emlak Satışları Bir Anda Durdu

İnşaat sektörü fiyatların tavan yapması ile birlikte bir durgunluk dönemine girdi. Devlet TOKİ satışlarını öne çıkarıyor olsa da bu vatandaşın isteğini tam anlamıyla karşılayacak durumda değil. Fiyat artışları ile birlikte hem ev satışları durdu hem de ev kiraları tavan yapmaya başladı. Şüphesiz ki bu da kiracı ve ev sahibinin çekişmesine neden oldu. Ev sahibi zam istiyor, kiracı ben bu fiyatı ödeyemem diyor.

Ev satış fiyatları da bir anda iki üç kat artınca inşaat sektörü de çıkmaza girmiş oldu. Hatta evini müteahhite veren insanlar bin pişman. Çünkü fark doğdu, sözleşmeler iptal oldu, vatandaş da mağdur edildi. Bu çekişmeler sanırım mahkeme koridorlarına da taşınacak gibi…Kim haklı kim haksız belli değil: Evini veren vatandaş müteahhite ben sana bu şartla  evimi vermedim diyor; müteahhitte inşaat malzemesi arttı ben ne yapabilir diyor: İki bilinmezli bir denklem gibi…

Gerçek anlamda ifade edilecek olursa ne kiraları karşılamak mümkün ne de ev almak mümkün şu şartlarda… TOKİ’ler bu ihtiyaca cevap verecek mi? Sanmıyorum çünkü TOKİ’nin de bir kapasitesi olacak, herkesin ihtiyacını karşılaması mümkün olmayacak. O zaman ne yapmak gerekiyor derseniz; yine görev devlete düşüyor.

Devlet yetkilileri de elbette bunun farkında çözüm önerilerini artırmak için bir çabaya girmiş durumda: Birincisi TOKİ çalışmaları hızlandırılacak, ikincisi ev kredilerinin önü açılacak, üçüncüsü de maliyetlerin düşürülmesi için bir çaba sarf edilecek ve müteahhitlere düşük faizle kredi verilmesi sağlanacak…

Bankaların vereceği ev kredi faizleri düşerse kredi ile ev sahibi olmanın yolu yeniden açılmış olacak. Hem devlet bankaları hem de özel bankalar ev kredisinin önünü açmalı faizlerini de insanların ödeyebileceği şekilde ayarlamalıdır. Gerekirse devlet buna aracılık etmeli. Yoksa bugünkü şartlarda ve bu faizle garip gurubanın; işçi,memur ve emeklinin ev alma şansı hayal olarak kalacaktır.

Kira konusuna gelince tam anlamıyla bir rezalete dönüştü: Ev sahibi kiramı artır artırmazsan evimden çık diyor. Hem de üç katı zam istiyor. Kiracılar ise ben bu ücretle senin kiranı karşılayamam zorlanırım diyor. Sonuç ne olacak? Ev sahibi kiracı çekişmeleri artacak konu mahkemelere taşınacak.

İşin garibi ev sahibi kiracı tartışmaları ayyuka çıkacak kavgalar gürültüler insanımızı huzursuz edecek. Yani bu konunun da bir çözüme kavuşturulması şart. Ücretleri devlet mi belirleyecek, belirli bir oranda mı artış olacak aracı kim olacak? Bin liraya oturan kiracıdan şu an 3 bin 3.500 kira talep ediliyor belki de yeni fiyatlar 4 bin – 5 bin TL’yi bulacak…

Maalesef konut ciddi ve her ailenin umudu da bir ev sahibi olmak!… Sanırım devlet baba bu konuda kalıcı çözümler üreterek vatandaşı rahatlatacaktır. İşi siyasete malzeme yapmadan çözebilmek gerekir diyoruz. İnşallah öyle olacak insanımız huzur içinde kendi evine kavuşmuş olacak… Bizlere düşen sabır ve hoşgörü; biraz iyi niyet, biraz da kanaat ve şükür…

YORUM EKLE