Evde Bakım Parasını Kimler Alabilir?

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan açıklama ile koronavirüse yönelik ekonomik önlemlerde yeni bir aşamaya geçildiğini görüyoruz. Yeni normale uygun şekilde işletmelerin gerekli iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini de almak şartıyla faaliyetlerini ve üretimlerini devam ettirmeleri amaçlanmaktadır. Buna göre;

– Kısa çalışmaya veya ücretsiz izine çıkaran işverenlere normalleşme desteği verilecek,

– İlave istihdama teşvik sağlanacak,

– 25 yaş altı ve 50 yaş üstü kişilerin istihdamına destek verilecek.

Özellikle gençlerin yararlanabilmesi için kısmi ya da esnek çalışmada değişiklikler yapılacak. Genç istihdamı için 25 yaş altı istihdamını desteklenecek. Burada gençlerin çalışma içinde becerilerinin de geliştirilmesi, etkin, verimli ve kaliteli iş gücü sağlanması amaçlanıyor. Ayrıca iş bulmakta zorlanan 50 yaş üstü emekli olmamış kişilerin de istihdam edilmelerinin teşvik edilmesi sağlanacak.

2020-2022 dönemini kapsayan üç yıllık Yeni Ekonomi Programı’nın (YEP) dikkat çekici noktalarından biri de Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’ne (TES) geçilmesi planlanmıştı. Uzun bir süredir tartışılan kıdem tazminatı konusunun yeniden farklı bir anlayışla ele alınacağını görüyoruz. Devlet destekli “Tamamlayıcı Emeklilik Sigortası” sistemi getirilecek olup 2022’de yürürlüğe girecek.

Türkiye’de birinci basamaktaki sosyal güvenlik sistemi ile üçüncü basamakta yer alan BES uygulanıyor. Ancak, çalışanın maaşından kesilen, işverenin de katkıda bulunduğu ve devletin de desteklediği ikinci basamak olarak adlandırılan iş yeri bazlı emeklilik sistemi tam anlamıyla uygulanmıyor.

45 yaşını doldurmayan ve aktif olarak çalışanlar Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’ne 2022 yılından itibaren dahil olacak. Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi ile çalışanın maaşından kesilen, işverenin de katıldığı, devletin de desteklediği ikinci basamak olarak adlandırılabilecek iş yeri bazlı emeklilik sistemi sağlanacak; buna da kıdem tazminatı sistemi de eklenecek.

Esasen Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’ne 2017’de BES’e otomatik katılım uygulaması ile geçildi ancak hem zorunluluk tam anlatılamadığından çalışanlar tarafında tutmadı, hem de işveren katkısı eklenmediği için katılımcıya cazip gelmedi. 45 yaşını doldurmayan ve aktif olarak çalışanlar Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’ne 2022 yılından itibaren dahil olacak. Tamamlayıcı emeklilik sistemi ile çalışanın maaşından kesilen, işverenin de katıldığı, devletin de desteklediği ikinci basamak olarak adlandırılabilecek iş yeri bazlı emeklilik sistemi sağlanacak, buna kıdem tazminatı sistemi de eklenerek yeni bir model uygulamaya alınacak.

YORUM EKLE