Koronavirüs salgını, toplumda aşılar hakkında çok farklı düşünenler olduğunu bir kere daha gözler önüne serdi.
Bir uçta aşıları “ölümüne” savunanlar, bir uçta tüm aşılara “külliyen” karşı çıkanlar var.
Her ikisi de kendinden olmayanı diğer uç grupta kabul ediyor, kendi dışındakilere hayat hakkı tanımıyor.
Bir de bu uç grupların arasında kalan gruplar ve zaman zaman grup değiştirenler de var.
Gelin şimdi bunlara bir göz atalım.
Aşı amigoları, sadece koronavirüs aşılarını değil tüm aşıları canla başla savunur, bunlar hakkında en küçük bir tenkide bile hiddetle hatta şiddetle karşı çıkarlar. Bunlar üzerinde aşı yazan her şeyi dokunulmaz, kutsal görürler.
Aşı meftunları, aşıların etkinlik ve emniyetlerinin ispatlanmış olması gerektiğini kabul etmekle beraber bunu her zaman şart koşmazlar, aşıların tartışılmasına iyi gözle bakmazlar.
Aşı kabulcüleri, belirli aşıların şahsi ve toplumsal sağlık için çok önemli olduğunu bilirler ama aşıların koruyuculukları ve bilhassa da emniyetlerinin şüpheye yer bırakmayacak şekilde ispatlanmış olmasını isterler. Bunlara göre aşılar asla ticari bir ürün olamaz.
Aşı çekimserleri, aşıların faydasına inanan ama buna rağmen yaptırıp yaptırmamakta tereddüdü olan yani iki arada bir derede kalan, aşı yaptırmadığında da yaptırdığında da tam huzurlu olmayanlardır.
Aşı muhalifleri, genel olarak aşıların çoğuna karşıdırlar ama zorda ve mecbur kaldıklarında belirli aşılar için istemeyerek de olsa fikir değiştirebilirler.
Aşı karşıtları, her türlü aşıya karşı çıkar, bunların sinsi bir oyunun aracı olduğuna inanır ve “istisnasız” her aşıyı reddederler, belirli aşıları kabul etmeleri bile neredeyse imkânsızdır. Bu karşıtlığın çok farklı sebepleri vardır.
Gelelim neticeye
Aşılara farklı yaklaşımların bilimsel olarak değerlendirmesi ve Sağlık Bakanlığı’ nın politikalarının bu verilerin ışığında oluşturulması gerekiyor.
Aşı amigolarının da aşı karşıtlarının da fikir değiştirmeleri ve ikna edilmeleri mümkün değildir.
Her ikisi de kendinden olmayanı diğer uç grupta kabul eder, kendi dışındakilere hayat hakkı tanımaz.
Bu uç gruplar dışında “geçişgenlik” mümkündür.
Her bir grup içinde alt gruplar da tanımlanabilir.
Peki, siz hangi gruptansınız?