TRABZON (AA) - Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mücahit Arvas, Taşınır Rehin Sicili'nde (TARES) 1 Ocak 2017-28 Eylül 2018 tarihleri arasında 16 bin 95 rehin tescil edildiğini belirterek, "Bu tescil işlemi karşılığında 216 milyar lira, 35 milyar dolar ve 10 milyar avro finansman imkanı sağlanmıştır. Fiilen kullandırılan tutar 92 milyar lira olmuştur." ifadesini kullandı.
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasından (TTSO) yapılan yazılı açıklamada, Ticaret Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile TTSO işbirliğinde iş adamları ve banka temsilcilerine yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlendiği, Arvas'ın toplantıda 6750 sayılı Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu'na ilişkin sunum yaptığı bildirildi.
Arvas, TARES'in Türkiye'de 1 Ocak 2017'den itibaren faaliyette olduğuna işaret ederek, "TARES'te 1 Ocak 2017-28 Eylül 2018 tarihleri arasında 16 bin 95 rehin tescil edildi. Bu tescil işlemi karşılığında 216 milyar lira, 35 milyar dolar ve 10 milyar avro finansman imkanı sağlanmıştır. Fiilen kullandırılan tutar 92 milyar lira olmuştur. 455 bin 88 alacak, rehine konu olmuştur. Bunu 317 bin 129 makine ve teçhizat takip etmektedir." değerlendirmesinde bulundu.
Trabzon'da 55 taşınabilir rehni sözleşmesi yapıldığını belirten Arvas, "Bunun karşılığı olan 41 milyon liralık finansman imkanının 26 milyon lirası kullandırıldı. Trabzon'daki makine ve teçhizat sözleşme adedi 4'tür. Bu rehin karşılığında 630 bin lira finansman imkanı sağlanmıştır. Van'da ise makine ve teçhizat sözleşme adedi 23, bu rehin karşılığında sağlanan finansman imkanı ise 9 milyar liradır." ifadesini kullandı.
Türkiye'de büyük ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin küçük işletmeler tarafından yapıldığına işaret eden Arvas, şunları kaydetti:
"Hal böyle olunca 6750 sayılı kanun, hayvan yetiştiricilerine teslimsiz rehin imkanı getirerek finansmana erişimi kolaylaştırmıştır. Tarım ve Orman Bakanlığı ile bakanlığımız arasında protokol imzalanmış, Hayvancılık Bilgi Sistemi ve TARES arasında entegrasyon gerçekleştirilmiştir. Hayvan rehninin güvenli şekilde işlerlik kazanabilmesi için HAYBİS'ten kontrolü gerçekleştirerek TARES'te sözleşme akdi gerçekleştirilmektedir. Trabzon'da hayvancılık sözleşme adedi birdir. Bu rehin karşılığında 75 bin lira finansman imkanı sağlanmıştır. Trabzon'da tarımsal ürün sözleşmesi henüz yapılmamıştır. Trabzon'da ticari plaka ve ticari hat sözleşme adedi ise 49 olarak gerçekleşmiştir. Bu rehin karşılığında 40 milyon lira finansman imkanı sağlanmıştır. Trabzon'da hammadde ve stok sözleşmesi de yoktur."