GİRESUN (AA) - Giresun Üniversitesi (GRÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Başkanı Dr. Ali Turan, fındık kahverengi kokarcasına karşı yapılacak tek şeyin mekanik mücadele ve bitkiyi doğru besleyip sağlıklı tutmak olduğunu söyledi.
Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fındık kahverengi kokarcasının, Gürcistan üzerinden Doğu Karadeniz'e yayılım gösterdiğini belirtti.
Böceğin önceki yıllara oranla bölgede bu sene daha fazla gözlemlendiğini ifade eden Turan, zararlıya karşı bilinen etkili zirai mücadelenin ise henüz bulunmadığını, yapılacak tek şeyin mekanik mücadele ve bitkiyi doğru besleyip sağlıklı tutmak olduğunu aktardı.
Turan, böceğin, fındık yeşil kokarcasına nazaran fındıkta daha hızlı zarara yol açtığına işaret ederek, "Kahverengi kokarca erken gelişme döneminde boş ve buruşuk meyve oluşumuna neden olmaktadır. Sonraki dönemlerde ise urlu iç şeklinde zarar meydana getirmektedir. Fazla döl vermesi ve daha oburca beslenmesi nedeniyle fındık için yakın gelecekte önemli zarar oluşturabilecek potansiyeldedir." dedi.
Son dönemlerde Trabzon'da ortaya çıkan, "Drakula" olarak da adlandırılan turunçgil uzun antenli böceğinin de fındık için tehdit oluşturduğunu kaydeden Turan, Tarım ve Orman Bakanlığınca böceğe karşı gerekli mücadele çalışmalarının devam ettiğini söyledi.
Turan, o bölgedeki çiftçilerin Bakanlığın bildirdiği eradikasyonu yapması gerektiğini vurgulayarak, "Eğer oradan bu bölgeye, Giresun, Ordu'ya, batıya doğru yayılması söz konusu olursa gerçekten önü alınamayacak sonuçlar oluşabilir." ifadesini kullandı.
Fındık kurdu ve fındık yeşil kokarcasıyla da bugünlerde çiftçilerin gerekli mücadeleleri yapmaları gerektiğine dikkati çeken Turan, külleme hastalığına karşı zirai mücadeleye önem verilmesi gerektiğini belirtti.
Turan, küllemenin iklimsel değişimlerin yanı sıra bahçelerdeki bakımsızlık ve hava sirkülasyonu sağlanmamasından kaynaklandığını ifade ederek, şunları kaydetti:
"Yabancı otlarla sık sık mücadele yapılmalı. Ocaklar arasındaki mesafe ve dal sayıları hava sirkülasyonunu sağlayacak şekilde olmalı. Bir önceki yılda hastalık varsa o zaman mutlaka zirai mücadele yapılması gerekir. Yapraklar hasat sonu mutlaka temizlenmeli ve bahçelerden uzaklaştırılmalı."