"1. Uluslararası Organik Tarım ve Biyoçeşitlilik Sempozyumu"

BAYBURT (AA) - Bayburt Üniversitesi'nce organize edilen "1. Uluslararası Organik Tarım ve Biyoçeşitlilik Sempozyumu" başladı.Vali Yardımcısı Mutlu Almalı, Bayburt Üniversitesi Konukevi Kongre Salonu'ndaki sempozyumun açılışında...

BAYBURT (AA) - Bayburt Üniversitesi'nce organize edilen "1. Uluslararası Organik Tarım ve Biyoçeşitlilik Sempozyumu" başladı.

Vali Yardımcısı Mutlu Almalı, Bayburt Üniversitesi Konukevi Kongre Salonu'ndaki sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, Bayburt Üniversitesinin sadece nitelikli öğrenci yetiştirmekle kalmayıp önemli bilimsel çalışmalara da imza attığını, akademik başarısının da her geçen gün yükseldiğini ifade etti.

Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun ise 50'yi aşkın üniversiteden 200'ün üzerinde bilim insanının katıldığı sempozyumun Bayburt Üniversitesinin misyon farklılaşması yönündeki çizgisiyle birebir örtüştüğünü kaydederek, tüm katılımcılara teşekkür etti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım Daire Başkanlığında görevli yüksek ziraat mühendisi Fatma Akyol, sağlıklı beslenmenin temelinde güvenilir ve hijyenik gıdaların tüketilmesinin yattığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Bugüne kadar tarımsal üretimde ana hedef verim ve üretim artışı olmakla birlikte son yıllarda insan ve doğa arasındaki dengenin ön planda tutulduğu kalkınma modelleri öncelikli olarak benimsenmeye başlanmıştır. Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere gelir düzeyi yüksek birçok ülke bilinçlenmiş, örgütlenen üretici ve tüketiciler doğayı tahrip etmeyen yöntemlerle insanlarda toksik etki yapmayan tarımsal üretmeyi ve tüketmeyi tercih etmeye başlamıştır."

Bu talepler doğrultusunda tüketici beklentilerinin karşılanması ve tarımda yeni pazar fırsatlarının yakalanması amacıyla organik tarımın ortaya çıktığını ifade eden Akyol, ekolojik dengenin korunarak tarımda sürdürülebilirliğin sağlanması ve tüketiciye kaliteli, güvenilir ürünlerin sunulmasının Bakanlıklarının öncelikli hedefleri arasında olduğunu kaydetti.

Akyol, dünyada organik tarım alanlarının toplam büyüklüğünün 2015 yılı verilerine göre 90,6 milyon hektar olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Yani dünya tarım alanlarının yüzde 1,1'lik kısmı organik tarıma ayrılmıştır. Türkiye'de ise toplam tarımsal alan içerisindeki organik tarım yapılan alan 2016 yılı verilerine göre yüzde 2'lik paya sahiptir. Dünyada organik tarım yapan ülkeler içerisinde alan açısından 18'inci, büyümekte olan ülkeler açısından 8'inci sıradayız. Üretici açısından baktığımız zaman, en çok üreticiye sahip ülkeler arasında da 8'inciyiz."

Bayburt Üniversitesi ev sahipliğinde üç gün sürecek sempozyuma yurt içi ve yurt dışından çok sayıda bilim insanı katılarak bildiri sunacak.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER