Coats, İpliği ‘Atık’tan Üretecek

İngiltere merkezli Coats, 2024 yılında pazarda kullanılan dikiş ipliklerinin tamamını atık ipliklerden üretmeyi hedefliyor. 2022 itibari ile de şu anda bir kilo ipliği renklendirmek için kullandığı su tüketimini yüzde 40 azaltacak.

Merkezi İngiltere’de olan Coats, aralıkta İsrailli start-up şirketi Twine’a ortak oldu. Bu sayede wet-proses yapılan iplik boyamayı dijitalleştiren Coats, 2024’te pazarda kullanılan dikiş ipliklerinin tamamını atık ipliklerden üretmeyi hedefliyor. Coats, 2022 itibari ile de bir kilo ipliği renklendirmek için kullandığı su tüketimini yüzde 40 azaltacak. Kilo başına harcanan enerjiyi yüzde 7 düşürmeyi öngören firma, fire oranını da yüzde 25 azaltmanın yollarını arıyor.

Coats’ın dikiş ipliğinde Türkiye’ye pek çok inovatif ürünü getirdiğini anlatan Coats Türkiye İnovasyon Direktörü Erkan Ekici, “İpliği istediğiniz kadar ve istediğiniz renkte boyayan bir teknolojiye ulaştık. Bunu, wet-proses ile değil printer kullanarak yapıyor. İpliğe dijital olarak renk veriyor. Su tüketimini sıfıra indiriyor. ITMA Barcelona Fuarı’nda bu teknolojiyi sergileyeceğiz” dedi. Coats’ın dünyadaki imalat lokasyolarını dijitalize etmeye başladığını söyleyen Ekici, “Birçok lokasyondaki tesislerini anlık olarak takip ediyor. İmalatı, fireyi, atık suyu, atık sudaki oksijen miktarı ve PH’ını gibi pek çok aşamayı yakından takip ediyor ve yasal sınırlar içinde olduğunu izlemek istiyor” diye konuştu. Öte yandan, Coats’un 2024 yılında pazarda kullanılan dikiş ipliklerinin tamamını atık ipliklerden üretme hedefinin bulunduğunu belirten Ekici, şunları kaydetti: “Bugün atık malzemelerin toplanmasında, toplandıktan sonra nerede proses edileceği gibi sıkıntılar var. Eksikliklerinin önümüzdeki dönemde giderilip imalat kabiliyetlerinin artmasını bekliyoruz. Coats olarak bu konuda üzerimize düşeni yapmak istiyoruz. 2022 itibari ile de şu anda bir kilo ipliği renklendirmek için kullandığımız suyun yüzde 60’ını kullanarak yapabilecek verime ulaşacağız. Bir tişört tarladan kullanıcıya gelene kadar 2 bin 500 litre su harcıyor. Bu bir kişinin 2 yıllık su tüketimine eşit.”

İkinci AR-GE merkezi Türkiye’de

Ar-Ge faaliyetlerini üç lokasyonda planlayan Coats, ilk Ar-Ge merkezi’ni Amerika’da, ikincisini de Türkiye’de kuruyor. Geçen temmuz ayında resmen Ar-Ge merkezi olan Coats Türkiye, Innovation Hub EMEA adı altında tüm Avrupa’nın Ar-Ge hizmetini Türkiye’den karşılayacak. 50 ‘ye yakın ülkede tesisi bulunan Coats’ın Türkiye’deki ilk oluşumu 1952’de İstanbul’da başlarken, 1968’de taşındığı Bursa’da faaliyetini halen sürdürüyor. Bursa’da yaklaşık 80 dönüm arazi üzerine elyaftan bitmiş ipliğin çıktığı entegre bir tesis olarak faaliyet gösteren Coats Türkiye, üretimlerini başlıca, giyim kuşam iplikleri, otomotiv tekstilleri, ayakkabı ve koruyu tekstil sektörlerine yaparken, son yıllarda enerji ve fiber optik kablo iplikleri ve termoplastik kompozit alanlarına yaptığı özel ürünlerle de iddiasını ortaya koyuyor. Erkan Ekici, Türkiye’deki ‘Innovation Hub EMEA’ konsepti açılışını nisan ayında Coats CEO’su Rajiv Sharma, müşterilerinin ve tedarikçilerinin katılımıyla gerçekleştirileceğini söyledi.

YORUM EKLE