Yeşilyazı Mahallesi Halkı Kızılırmak Kuş Cenneti'nin Yolunun Açılmasını İstiyor

Yeşilyazı Mahallesi Halkı yaptığı basın açıklamasında, Kızılırmak Deltası Koruma ve Geliştirme Birliğinin UNESCO sürecini bahane ederek burada ki köy halkının ve fotoğrafçıların kuş cennetine girişine yasak getirdiğini söylediler. 

Yeşilyazı Mahallesi Halkı Kızılırmak Kuş Cenneti'nin Yolunun Açılmasını İstiyor

 Kuş Ve Doğa Fotoğrafçısı Hasan Aktürk, "Bizler Kızılırmak Deltası içerisinde yaşam sürdüren bölge halkıyız. Bizler Kızılırmak deltasında fotoğraf çeken buraları tüm dünyaya tanıtan kuş fotoğrafçılarıyız. Bu bölgede yaklaşık 30 köy, 20 bin  nüfus yaşamaktadır. Bölgedeki nüfusun % 85‘i geçimini buradan sağlamaktadır. Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından 2015 yılında kurulan Samkuş başkanlığıyla beraber, Kızılırmak Deltası'nın içerisinde yaşam mücadelemiz sınırlanmış, yollarımız kapanmış bölgedeki saz kesimi ve sülük toplama ile deltanın etrafındaki tarım alanları ile ilgili imkanlar elimizden alınmıştır. Bölgedeki tilki,çakal ve domuz sayıları, bölgede çok görülen ve daha önceden yapılan koyunculuk, hayvancılık ve çoban köpeklerinin deltadan alınmasıyla artmış, evlerimize bahçelerimize kadar girmiştir. Kuş cennetindeki yolların kapanması bölgemizdeki turizmi bitirmiştir. Yöre halkı turizmin bitmesinden çok zarar görmüştür" dedi.
Erhan Akbulut doğma büyüme Yeşilyazı köyünde oturduğunu aktararak şunları söyledi, "Kızılırmak deltası kuşların barına bildiği ikinci bölgeydi. Yetkililerin yanlış tutumu, göllere israil sazanlarının atılması burada ki sazanları bitirdi. Ovaya çakalların salınması sürülerin ve çoğu kuş türlerinin kaybolmasına neden oldu. Kuş Cenneti buraya kurulmadan önce burada ki yöre halkı Nisan ayında başlayıp istediği gibi Eylül, Ekim ayına kadar gelip  ineklerini mandalarını salıyorlardı ve doğal yollarla besleniyorlardı. Bu Kuş Cenneti resmiyet kazandıktan sonra köylü bundan yararlanamamaya başlamıştır. 
Buradaki salınan hayvanlar, çakallar, atlarü domuzlar köylülere de zarar verdiğini söyleyen Akbulut, Domuzlar köylünün mahsulüne zarar veriyor, atlar köyün içine kadar gelerek yine köylünün ekinlerine zarar veriyor dolayısıyla da bunlara önlem alınmasını istiyoruz" dedi.
Yöre Halkı Avni Koparan ise, Buradaki ana konu birinci dereceden sit alanından doğan sıkıntı, her yerde 150 MT mesafedeki kıyı kenar çizgisini getirdiler, kuşaklamayı oturttular. Kuşaklamadan sonra 5 bin 500 MT sınırı ile getirdiler köyün ortasına oturttular. Burada hazinenin ve 2B‘nin satışı engellendi. Ödediğimiz ve bize satılacak denilen yerleri sadece Doğanca, Yeşilyazı, Altınova,Yörükler’i kapsayan bu alanda satış yok deniyor. Yetkililere söylüyorum siz buraları neden satmıyorsunuz? Yani bu kuş cennetinde hazine bölgesi dışındaki yerleri satıyorsunuz bize gelince size satış yok diyorsunuz ? Sorduğumuz zaman ise ‘biz bilmiyoruz’ diyorlar. Yetkililer gelip bize bunun açıklamasını yapsınlar. Atalarımızdan kalma yerlerde yaşadık, buraları en güzel şekilde koruduk. Ama ‘siz bu bölgeden geçemezsiniz’ dediler. Atalarımızdan kalma yollara beton döktüler, yol yaptılar. Burada bile geçiş ve çıkışlarda sorun yaşıyoruz. Bu bölgede yaşayan insanlar gidecek dediler ve her geçen gün kısıtlamaları artırıyorlar. Bu konu hakkında yetkililerin gelip bize bilgi vermesi gerekiyor' dedi.
Grup daha sonra olaysız şekilde dağıldı.

Samsun Haber, Samsun Haberleri, Haber Samsun, Samsun, Haber, Son Dakika, Altinovagazete.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER