İŞTE RUMLARIN BAFRA`YA ZİYARET SEBEBİ

Geçtiğimiz günlerde Fener Rum Patriği Bartholomeos ve bir heyetten oluşan grup ilçeye gelerek Bafra`da kalıntıları bulunan kiliseyi ziyaret etti.

İŞTE RUMLARIN BAFRA`YA ZİYARET SEBEBİ

ÖLDÜRÜLEN RUM VATANDAŞLARI ANDILAR

Ziyaret nedeni Bafra halkı tarafından merak edilirken, Nikos Michailidis isimli bir kişi attığı tweet ile ziyaret sebebini gözler önüne serdi.

Nikos Michailidis attığı tweette  “Batı Pontos, Bafra! OTKAYA MAĞARASI Bu mağara'da Topal Osman'in terorist katileri tarafından onlarca Rum vatandaşı, çocuk ve yaşlı, öldürüldü. Bedenleri ormana atıldı...100 yıl sonra, o masum insanların anısına, bu mağara 'da bir ayin gerçekleşti, mumlar yakıldı. Unutamıyoruz..!” Sözleri ile gerçekleştirilen ziyareti açıkladı.

PEKİ, TOPAL OSMAN KİMDİ?

Özellikle Bafra, Samsun, Çarşamba ve Kavak bölgelerindeki çeteler Merkez Ordusu kurulmadan önce 15. Fırka komutanı Şefik Avni Bey tarafından destekleniyordu. Silah, techizat ve istihbarat konularında desteklenen çetelere her türlü imtiyazlar tanınıyor, işledikleri suçlara dair haklarında hiç bir takibat yapılmadığı gibi ödüllendiriliyorlardı da.

Bu yanıyla Rumlara karşı kurulmuş olan bu çetelerin başında olan Topal Osman , Bafra`da bulunan Batı Pontos Rumlarına karşı da mücadele vermişti.

Hatta Topal Osman rivayete göre oluşturduğu çetelere şu emri vermiş. “Duyduğuma göre Rum çeteleri Bafra, Kavak ve Havza taraflarında dolaşıyorlarmış. Yollarda rast geldikleri Türk`ü kesip çarmığa geriyorlarmış. Bugün Samsun Köylerine ise yarın bizedir. Burada ki Pontuscuları temizlemekle işe başlamalıyız. Ben Topal Osman`ım rum keserim” dediği öne sürülüyor.

Topal Osman Kimdir ?

Topal Osman Ağa 1883 senesinde Giresun'un Hacıhüseyin Mahallesinde doğmuştu. Babası Hacı Mehmet Efendi ve dedesi İsmail Kaptan, Giresun'un önde gelen eşrafları arasındaydılar. Oğluna 3.Halife'nin ismi olan; Osman, ismini koymuştu. Küçük Topal Osman Ağa, 10-12 yaşlarında mahallede oyun oynarken, 20-30 kişilik arkadaşlarını o yönetir ve hep savaş oyununu seçerdi. Her zaman kumandanları o olurdu.

Bluğ çağını 1-2 yaş geçmişti ki Giresun'da ağırbaşlığı,efendiliğiyle tanındı. Bu yüzden 15 yaşlarında ona "Ağa" denmeye başlandı. 17 Yaşına geldiğinde Rum çocukların korkulu rüyası olmaya başladı. Rum çocuklarını sokak ortasında tokatlıyor ve "En büyük Osmanlı!" dedirttiriyordu. Topal Osman Ağa, 1912 Yılında Balkan Harbine gönüllü katıldı. Sağ dizinden yaralanarak sakat kaldı ve ´TOPAL´ lakabı ile anılmaya başlandı.

30 Kasım 1915´te gönüllü olarak Doğu Cephesinde Ruslara karşı savaştı. Şubat 1918´de Giresun Belediye Başkanı oldu. Şubat 1919 Yılında Muhafazai Hukuk-u Milliye Cemiyeti Giresun Şubesini kurdu. 1919 Yılında İstanbul Hükümeti hakkında tutuklama kararı çıkardı, Tutuklanmamak için Keşap ve Şebinkarahisar yöresine kaçtı.



5 Haziran 1919´da Arkadaşları ile Pontusçu Rumlar´ın Giresun´daki Rum Mektebine Astıkları Pontus bayrağını indirdi. 8 Temmuz 1919´da hakkındaki tutuklama kararı Padişah Vahdettin tarafından kaldırıldı. Temmuz 1919 ´da Giresun’a geri döndü ve tekrar belediye başkanı ve muhafazai Hukuk-u Milliye Cemiyeti başkanı oldu. Temmuz 1919´da Osman Ağaya Kaymakam Baki bey tarafından başarısız bir suikast düzenlendi. Şubat 1920´de ´GEDİKKAYA´ gazetesini yayınlamaya başladı. Eylül 1920´de Giresunlu gönüllüler ile Ermeni harekatını bastırmak üzere Kars´a gitti.

2 Nisan 1923, Osman Ağa öldü ve Cumhuriyet Şehidi oldu. Nisan 1923, Osman Ağa Giresun kalesine gömüldü. Mart 1925, Osman Ağa´nın naaşı anıt mezara taşınmıştır.

Samsun Haber, Samsun Haberleri, Haber Samsun, Samsun, Haber, Son Dakika, Altinovagazete.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER