ilçesinde en önemli çilek yetiştiriciliğinin yapıldığı yerlerin başında Vicikler, Umutlu, Aşağıkoçlu, Gökçeboğaz mahalleleri geliyor. Son yıllarda Alaçam’da çilek yetiştiriciliğine İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü daha da çok önem vermeye aşladı. Bu yöredeki çiftçilere destekler yanında eğitim ve bilgilendirmeler yapılıyor. Tamamen doğal alanlarda çilek fidesinden bahçenin hazırlanmasına ve diğer bakım ve hizmetlerinde yerinde destek veriliyor.
Konu ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan Alaçam İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Zeynep SAYIM; “İlçemiz Vicikler mahallesinde daha önceki yıllarda önemli bir potansiyele sahip olan, zamanla üretimi azalan çilek üretimini yeniden canlandırmak istiyoruz. Çiftçilerimize gereken destekleri sağlamaya devam edeceğiz” dedi.
Ziraat Mühendisi Zeynep SAYIM; “Çilek, hem ülkemizde hem dünyada üzümsü meyveler içerisinde üretim ve tüketim miktarı en fazla olan türdür. Türkiye, ekolojik özellikleri sayesinde çilek üretimi açısından elverişli bir konuma sahiptir. Bu potansiyel bakımından diğer meyve türlerinde olduğu gibi çilek yetiştiriciliğinde de başarılı bir yol izlenmiş ve tüketicilere neredeyse yıl boyunca taze meyve sağlama imkanı doğmuştur Ayrıca yaz mevsimi öncesinde özellikle diğer meyve türlerinin pazarda bulunmadığı dönemde çileğin hasada gelmesi üreticilere iyi bir gelir kaynağı olurken, tüketiciler için de lezzetli ve taze meyve bulma imkânı sağlamaktadır” diye konuştu. Çileğin besin değeri hakkında da açıklamalarda bulunan Ziraat Mühendisi Zeynep SAYIM; “Çilek insan sağlığı ve beslenmesi açısından son derece yararlı bir meyvedir.
“C” vitamini bakımından zengindir. 100 gr. Meyvede 100 mg’a yaklaşan askorbik asit bulunur. Zengin selüloz içerdiğinden sindirimi kolaylaştırır. Yüksek oranda ellajik asit kapsadığından kanseri önleyici bir özelliğe sahiptir. 100 gr. Çilek meyvesi 40-45 kalori, önemli miktarda A,B vitaminleri, kalsiyum, demir, fosfor gibi mineral maddeler, çok az miktarda brom, silisyum, iyot ve kükürt içerir” şeklinde konuştu.
*Çilek meyve türleri içerisinde meyvesi en hassas olanlardan biridir. Bu nedenle kısa zamanda bozulabilen ve hızlı tüketilmesi gereken bir meyvedir. Bu nedenle çileğin hasadı, ambalajı ve taşınmasında çok titiz davranmak gerekmektedir. *Toplamada gecikme, meyvenin yumuşaması normal rengini kaybederek daha koyu renk alması ile anlaşılır. *Uzak pazarlar için hasat meyvenin dörtte üçü kızardığı zaman yapılır. Derin dondurma ve gıda sanayi için çilekler tipik rengini aldıktan sonra hasat edilmelidir.
Samsun Haber, Samsun Haberleri, Haber Samsun, Samsun, Haber, Son Dakika, Altinovagazete.com